زمانی که مدیریت یک سازمان یا بخش به شما سپرده می شود، موقعیت یک رهبر را خواهید داشت و باید این نقش را در حد توان خود ایفا کنید. اگر شما یک سازمان یا بخش را اداره می کنید و می خواهید با افتخار از چنین موقعیتی بیرون بیایید، بهتر از بهترین سبک رهبری آشنایی با تحقیقات نشان می دهد که حدود 80 درصد از کارکنان اگر مدیر خوبی داشته باشند و بتوانند به بقا و رشد یک سازمان کمک کنند، بیشتر کار می کنند. معمولاً بسیاری از افراد تصور می کنند که انتخاب سبک رهبری می تواند تابعی از شخصیت افراد باشد، اما بهترین سبک رهبری را باید با توجه به شرایط موجود در سازمان انتخاب کرد. اگر شما هم قصد دارید بهترین سبک رهبری انواع آن را بشناسید و بشناسید، ادامه مطلب را از دست ندهید.

بهترین سبک رهبری

انواع سبک های رهبری و مدیریت

روش ها و روش هایی که مدیران برای تعامل با کارکنان و در نهایت دستیابی به اهداف خود به کار می گیرند، سبک رهبری نامیده می شود. تحقیقات همیشه نشان داده است که بین عملکرد سازمانی و سبک مدیریت رابطه مستقیمی وجود دارد و اگر سبک رهبری به بهترین نحو انتخاب شود، رضایت کارکنان را به دنبال خواهد داشت، زیرا با رفتار صحیح با کارکنان، آنها را وادار می کنید تا با انگیزه بالاتری برای رسیدن به اهداف شرکت تلاش کنند و در نتیجه رشد کسب و کار شما رشد خواهد کرد.

می توانید از کارمندان خود بازخورد بگیرید تا بدانید در یک سازمان چگونه کار می کنید. البته بهتر است به صورت ناشناس این کار را انجام دهید تا کارمندان بتوانند به راحتی نظر خود را با شما در میان بگذارند. البته انتخاب سبک رهبری مناسب به شما این امکان را می دهد که به راحتی مشکلات و کاستی های خود را بشناسید و آنها را اصلاح کنید. بطور کلی انواع سبک های رهبری به پنج دسته تقسیم می شود که هر کدام نقاط قوت و ضعف خود را دارند.

با توجه به اهداف سازمان هر یک از این روش ها می تواند موثر واقع شود که در ادامه با آنها آشنا می شوید:

ما مقاله را توصیه می کنیم مربیگری چیست؟ حتما بخوانید

• سبک رهبری استبدادی

ویژگی های سبک رهبری اقتدارگرایانه است زیرا بین مدیر و سایر کارکنان مرز مشخصی وجود دارد و انتظارات رهبر به وضوح بیان می شود. بنابراین، مدیران به تنهایی تصمیم می گیرند و معمولاً برای تصمیم گیری با کسی مشورت نمی کنند و ممکن است فقط با تعدادی از کارمندان خود صحبت کنند. در این سبک رهبری، کارکنان وظایف خاصی بر عهده دارند و در صورت کوتاهی در انجام آن، با آنها برخورد می شود. البته در نظر داشته باشید که در این صورت اعتماد متقابل بین شما و کارمندان کاهش می یابد. سبک رهبری اقتدارگرا معمولاً برای محیط های ساختاریافته مناسب است که رعایت قوانین بسیار مهم است.

توجه داشته باشید که این سبک رهبری انعطاف پذیر نیست و نمی توانید از ایده های کارکنان خود در مورد تیم و سازمان استفاده کنید و فقط قوانین سازمان را رعایت کنید. همچنین یکی از ویژگی های دیگر این روش در رهبری عدم وجود خلاقیت در کار است که در نهایت می تواند کارکنان را محدود کند.

ما مقاله را توصیه می کنیم رشد کسب و کار مربیگری حتما بخوانید

• سبک رهبری تفویض شده

از جانب ویژگی های سبک رهبری تفویض اختیار را می توان نقطه مقابل سبک استبدادی عنوان کرد. در این سبک رهبری، تصمیم گیری معمولاً به عهده کارکنان است و مدیر کارکنان خود را هدایت نمی کند و آنها مسئولیت را به عهده خود می گذارند.

به طور معمول، این نوع مدیران وقت خود را صرف کار روی پروژه های دیگر می کنند. با اعمال این سبک رهبری در سازمان می توانید مدیریت را در تیم خود تقویت کنید و سازمانی مستقل با آزادی عمل ایجاد کنید. البته مراقب باشید که در این سبک رهبری بهتر است از افراد با تجربه استفاده کنید، زیرا اگر کارمندان شما تجربه کمی داشته باشند و آزادی عمل زیادی به آنها بدهید، در نهایت منجر به کاهش بهره وری می شود و احتمال اشتباه در انجام کارها افزایش می یابد.

همچنین یکی دیگر از ویژگی های این نوع سبک رهبری، عدم مسئولیت شخصی است و معمولا تیم ها مسئولیت می پذیرند و ممکن است به نتیجه خوبی نرسند.

ما مقاله را توصیه می کنیم مربیگری رهبری حتما بخوانید

• سبک رهبری دموکراتیک

به جرات می توان گفت که یکی از بهترین سبک رهبری برای سازمان ها از نوع تعاونی یا دموکراتیک است. این روش در واقع یک سبک بین رهبری تفویض شده و مستبد است که در آن شما هم کارکنان خود را هدایت می کنید و هم نظر آنها را برای انجام کارها می خواهید.

به طور معمول، در سبک رهبری دموکراتیک، کارکنان به طور مساوی در پیشرفت یک پروژه مشارکت دارند. در نتیجه، می تواند باعث شود که خود را به حداکثر فشار برسانید تا کارها را به جلو ببرید و در نتیجه بهره وری به میزان قابل توجهی افزایش می یابد. برای اینکه بتوانید سبک رهبری دموکراتیک را در یک سازمان پیاده سازی کنید، باید کاملاً انعطاف پذیر باشید و برای بحث گروهی ارزش قائل شوید.

همچنین برای راه حل نهایی بهتر است اطلاعات را در اختیار تیم ها قرار دهید تا آنها نیز از این راه حل ها مطلع شوند و مشکلات کمتری برای سازمان و فرآیند ایجاد شود. به طور معمول، کارکنانی که با چنین رهبرانی کار می کنند، احساس ارزشمندی و قدرت بیشتری می کنند و معمولاً در موقعیت های کاری دشوار عملکرد بهتری خواهند داشت. البته، نقطه ضعف این سبک رهبری این است که می تواند منجر به اختلاف نظر شود و ممکن است لازم باشد زمان بیشتری را برای تصمیم گیری صرف کنید.

انواع سبک های رهبری

• سبک رهبری تعاملی

معمولاً سبک رهبری تعاملی به رابطه ایجاد شده بین کارمند و مدیر به عنوان یک معامله نگاه می کند و زمانی که کارمند یا شخص مورد نظر در شرکت با انجام کاری موافقت می کند، باید از مدیر خود در مورد آن اطاعت کند. مهم ترین ویژگی های سبک رهبری تعامل این است که مدیر باید واقع بین و عمل گرا باشد و برای ساختار یکپارچه ارزش قائل شود. یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های سبک رهبری تعاملی، شفافیت نقش‌هاست و هر فرد می‌داند چه کاری باید انجام دهد و در ازای آن چه چیزی نصیبش می‌شود.

همچنین، با این نوع سبک رهبری، کارکنان ممکن است انگیزه بیشتری برای دریافت پاداش داشته باشند. یکی از چالش های این سبک رهبری این است که برای کارکنانی که انگیزه پاداش های مالی ندارند، مناسب نیست. همچنین اکثر اهداف در این سبک رهبری کوتاه مدت هستند و فقدان اهداف بلند مدت می تواند مشکلاتی را ایجاد کند.

ما مقاله را توصیه می کنیم کاریزما چیست؟ حتما بخوانید

• سبک رهبری تحول آفرین

این روش را نیز می توان نامید بهترین سبک رهبری تحت عنوان. در این نوع سبک رهبری، مدیران معمولاً باهوش، پرانرژی و شاد هستند و به خود و تیمشان در رسیدن به اهداف کمک می کنند. به طور معمول، این سبک رهبری منجر به عملکرد بهتر کارکنان در مقایسه با روش های دیگر می شود و در نتیجه رضایت تیم را بهبود می بخشد. اگر فردی خلاق هستید و درک خوبی از نیازهای سازمانی دارید و همچنین می توانید اعضای تیم را برای رسیدن به اهداف خود تشویق کنید، این سبک رهبری ممکن است برای شما مناسب باشد.

نتیجه

و اگر سبک رهبری به بهترین نحو انتخاب شود در نتیجه افزایش بهره وری کارکنان سازمان ها موجب رضایتمندی می شود. ویژگی های سبک رهبری اقتدارگرایانه است زیرا بین مدیر و سایر کارکنان مرز مشخصی وجود دارد و انتظارات رهبر به وضوح بیان می شود. در سبک رهبری تفویض اختیار، معمولاً تصمیم گیری به عهده کارکنان است و مدیر کارکنان خود را هدایت نمی کند و آنها مسئولیت را به عهده خود می گذارند. یکی از بهترین سبک رهبری برای سازمان ها از نوع تعاونی یا دموکراتیک است. اگر شما نیز به دنبال مدیریت صحیح در سازمان ها هستید، می توانید با مطالعه این مقاله بهترین عملکرد را برای سازمان یا شرکت خود ثبت کنید.

سوالات متداول

1. انواع سبک رهبری چیست؟

اقتدارگرا، تفویض اختیار، دموکراتیک، تعاملی و تحول آفرین

2. ویژگی های سبک رهبری چیست؟

بسته به نوع سبک رهبری، ویژگی های هر یک از آنها متفاوت است.