استراتژی رشد کسب و کار یکی از اصطلاحاتی است که در مدیریت رشد کسب و کار زیاد می شنوید. اما معنای دقیق آن چیست؟ و مزایای رشد کسب و کار درست کردن آن چیست؟
در تجارت، هر بخش باید استراتژی های خاص خود را داشته باشد که مسیری را که رشد کسب و کار باید طی کند تا به ایده آل خود برسد را مشخص می کند. یک استراتژی موفق بسیاری از سوالات مهم را تعیین می کند، مانند نحوه استفاده از منابع یا رقابت در بازار.
بدون استراتژی، هر هدفی در کسبوکار از دست میرود یا در صورت دستیابی به آن، با صرف منابع، انرژی و زمان بیشتر از آنچه که باید باشد، خواهد بود. در واقع یک استراتژی تجاری بهترین راه برای رسیدن به هدف برای ما روشن می کند، و بدون آن، اقدام خطر بزرگتری خواهد بود. بدون استراتژی، ایجاد موقعیت در یک بازار رقابتی عملا غیرممکن است، زیرا هیچ نقشه راهی برای عمل کردن ندارید.
استراتژی رشد کسب و کار مجموعه ای از تصمیمات است که برای دستیابی به اهداف تجاری مانند حفظ بازار، افزایش سود، رقابت یا مدیریت اتخاذ می شود. این استراتژی ها باعث می شود در زمان کمتر و با صرف منابع کمتر به نتیجه دلخواه برسید.
نکته مهم در مورد ضرورت داشتن استراتژی در تجارت این است که هیچ شخص و هیچ کسب و کاری منابع نامحدودی ندارد. این منابع می تواند زمان، نیروی انسانی، منابع مالی باشد پس باید با توجه به اهداف کاری خود بهترین استفاده را از این منابع داشته باشید. دستیابی به حداکثر سود بدون استراتژی و نقشه راه حساب شده غیرممکن است.
استراتژی رشد کسب و کار به بهترین شکل نشان می دهد که چگونه و با تخصیص منابع می توانیم جایگاه خود را در بازار حفظ کنیم و به سود خوبی برسیم. یک استراتژی رشد کسب و کار راهی برای دستیابی به اهداف تجاری به شما نشان می دهد و باعث می شود حداقل ریسک و ضرر را متحمل شوید.
مزیت استراتژی رشد کسب و کار چیست؟
این استراتژی بسیاری از جنبه های کار را که از چشم شما پنهان مانده است، روشن می کند. همانطور که استراتژی خود را تعریف می کنید، به بخش های مختلف رشد کسب و کار دقت می کنید و به نقاط قوت و ضعف خود پی می برید. متوجه خواهید شد که چه مزیت هایی دارید که می توانید از آنها به نفع خود استفاده کنید و آنها را به مزیت رقابتی تبدیل کنید و در چه زمینه هایی ضعیف هستید.
یک استراتژی تجاری موثر باید بر اساس آن باشد واقعیت نوشته شده است، بنابراین لازم است هر چیزی را که بدون تعصب است مشاهده کرد. اجرای استراتژی به تدریج منجر به حداکثر بهره وری و استفاده کارآمدتر از امکانات و منابع می شود. در استراتژی فقط نتایجی را که می خواهیم به دست آوریم بیان نمی کنیم، زیرا راه رسیدن به این اهداف مهمتر است.
با ایجاد یک استراتژی تجاری، تمرکز بیشتری روی اهداف خود دارید و می دانید به کجا می روید. چگونه از منابع خود برای به نفع اهداف تجاری خود استفاده کنید و چگونه از بازار خود در برابر رقبا محافظت کنید.
اما چه چیزی یک استراتژی رشد کسب و کار صحیح و موثر را ایجاد می کند؟ چگونه یک استراتژی تجاری موفق بنویسیم؟
چگونه یک استراتژی تجاری بنویسید؟
بهتر است سوالاتی از خود بپرسید که ماهیت کار را برای شما روشن کند. زمانی که اهداف و چشم انداز بلند مدت خود را مشخص کردید، می توانید به سمت تعیین اهداف کوتاه مدت بروید.
- من در این به دنبال چه هستم؟
- علاوه بر سود، چه چیزی مرا برای انجام کار ترغیب می کند؟
- الان کجا هستم و میخواهم در آینده در کجای شغلم باشم؟
- وظایف اولویت دار برای دستیابی به این اهداف چیست؟
- رشد کسب و کار من سعی دارد چه مشکلی را برای مشتریان خود حل کند؟
- چه ارزش هایی اولویت من در تجارت است؟ (رضایت مشتری، خلاقیت، پاسخگویی و …)
نکته مهم این است که استراتژی هرگز ثابت نمی ماند و باید بسته به شرایط و نیازهای فعلی بازار تغییر کند. علاوه بر این، استراتژی باید با توجه به شرایط داخلی گروه و فرهنگ و مردم آن تدوین شود تا بتوان آن را اجرا کرد. بنابراین انعطاف پذیری و توانایی اجرای استراتژی در داخل و خارج برای حفظ موقعیت در بازار بسیار مهم است.
برای تدوین یک استراتژی عملی، باید درک خوبی از وضعیت گذشته و حال رشد کسب و کار خود داشته باشید. عملکرد خود را به دقت بررسی کنید تا متوجه اشتباهات و امتیازاتی که تاکنون کسب کرده اید، شوید. حذف این قسمت از تدوین استراتژی رشد کسب و کار، استراتژی را روشن می کند که پایه آن بسیار ضعیف است و درصد زیادی شما را از دستیابی به اهدافتان ناامید می کند.
در این بخش، ممکن است لازم باشد در مورد مواردی مانند نیازهای مشتری، عملکرد رقیب، تخصیص منابع تحقیقات بیشتری انجام دهید. هرچه اطلاعات کامل تری در این بخش برای تدوین استراتژی جمع آوری کنید، در آینده نتایج بهتری خواهید گرفت.
پس از تدوین استراتژی رشد کسب و کار
پس از تدوین استراتژی، نوبت به تقسیم آن به اهداف کوتاه مدت و قسمت اجرایی کار می رسد. بخش اجرایی تعریف می کند که هر بخش یا فرد باید چه کاری انجام دهد تا به نتایج برسد.
علاوه بر اجرای استراتژی، باید ارزیابی دقیقی از روند انجام کارها وجود داشته باشد. بررسی ها باید نشان دهند که تمام فعالیت های انجام شده به سمت اهداف کاری حرکت می کنند. این بررسیها و اندازهگیری آنها با اهداف، خیلی سریع به شما نشان میدهد که آیا در مسیر تعیینشده پیش میروید تا زمانی که به هر دلیلی تمرکز خود را روی هدف از دست بدهید.
انواع استراتژی های رشد کسب و کار
استراتژی ها بسته به نوع رشد کسب و کار متفاوت است، در حالی که هر بخش تجاری ممکن است استراتژی خاص خود را داشته باشد.
استراتژی محصول جدید: این استراتژی زمانی استفاده می شود که قصد داریم با یک محصول جدید فروش خود را افزایش دهیم یا بخشی از بازار را تصرف کنیم.
استراتژی فروش یا فروش اضافی: این استراتژی ها برای مشاغل آنلاین یا خرده فروشان به خوبی کار می کنند. در فروش مکمل، محصول کوچکتری در کنار کالای اصلی که مکمل کالای اصلی است عرضه می شود. مثل خرید لوازم جانبی موبایل در کنار آن.
اما upselling معامله بهتر و بهتری را به مشتری در هنگام خرید ارائه می دهد. در مثال تلفن همراه، ارائه یک تلفن همراه با ویژگی های بهتر و با کیفیت تر برای ترغیب مردم به خرید، نمونه ای از گران فروشی است.
آاستراتژی نفوذ در بازار: منظور از حداکثر تلاش برای فروش بیشتر محصولات موجود در بازارهای فعلی است، به گونه ای که نه محصولات جدید عرضه می شود و نه به دنبال بازارهای جدید می گردند. در این روش لازم است تحقیقات بیشتری در مورد مشتری و رقبا انجام شود تا بتوانیم سهم بیشتری از بازار موجود بدست آوریم. کاهش قیمت، ارائه تخفیف یا تبلیغات یکی از روش های متداول تاثیرگذاری بر بازار است.
استراتژی توسعه بازار: این استراتژی سعی در ایجاد بازارهای جدید برای خود دارد. این بازار می تواند داخلی یا خارجی باشد، اما تمرکز فقط بر روی یافتن بازارهای جدید است، نه ایجاد یک محصول جدید.
استراتژی توسعه محصول: در این روش برخلاف موارد فوق، تمرکز بر تولید محصول جدید برای بازار فعلی است. دلیل ممکن است اشباع بازار از محصول فعلی یا نیازهای مشتری جدید باشد.
استراتژی کانال جایگزین: بنابراین با کمی خلاقیت راه های دیگری برای جذب مشتری و فروش ارائه می کنیم. این کانال ها می توانند بسیار متفاوت از روش های قبلی باشند. به عنوان مثال، یک رشد کسب و کار آفلاین به دنبال مشتریان جدید در فضای مجازی است و بالعکس. واقعیت این است که شما نمی توانید تنها با استفاده از تعداد محدودی از کانال های ارتباطی، تمام مشتریان رشد کسب و کار خود را جذب کنید.
بهترین استراتژی ها را انتخاب کنید که مناسب شما هستند. استفاده از چند استراتژی به رشد سریع شما کمک می کند، اما این نباید شما را از تمرکزتان دور کند. یک استراتژی را انتخاب کنید که متناسب با اهداف، منابع مالی و انسانی و برنامه زمانی شما باشد.
منبع: مدیر خلاق