همه ما بارها برایمان پیش آمده که ایده یا کاری که میدانیم اهمیت بالایی دارد و باید آن را شروع کنیم رو عقب میندازیم و یا بدون شناخت، کاری را شروع میکنیم که نهایتاً بعد از مدت کوتاهی سرد میشویم و احتمالاً سراغ کار دیگری می رویم.
یکی از دلایل بروز چنین رفتارهایی، اهمال کاری یا نداشتن انضباط شخصی است. در این مقاله قصد داریم شما را با ایجاد انضباط شخصی به عنوان یک عادت موفقیت آمیز آشنا کنیم؛
انضباط شخصی چیست؟
انضباط فردی چیست؟ پیش از هر چیز باید بدانید داشتن نظم و انضباط فردی به این معنا نیست که محیط کار و زندگیتان را تمیز و مرتب نگه دارید، خوش قول و وقت شناس باشید، بتوانید پروژهها و کارهایتان را به موقع تحویل دهید و برنامه ریزی خوبی داشته باشید. نظم و انضباط شخصی به این معنا است که بتوانید بر روی جنبه های مختلف کار و زندگیتان کنترل کامل داشته باشید، به هنگام تصمیمگیری و انتخاب، ارزشها و اهدافتان را مدنظر قرار دهید و بر همان مبنا عمل کنید.
این طور نیست که امروز تصمیم بگیرید نظم و انضباط شخصی داشته باشید و از فردا همه چیز روی روال باشد. رسیدن به نظم و انضباط شخصی مستلزم آن است که سبک زندگیتان را تغییر دهید و این تغییر از درون شما آغاز میشود: باید رفتارها، باورها، ذهنیت، نگرش و طرز تفکرتان را تغییر دهید.
انضباط فردی در واقع جنگی است که شما بر علیه خودتان آغاز کردهاید و بدون تردید در این مسیر با فراز و نشیبها و چالشهای بسیاری روبرو خواهید شد. مهم این است که اجازه ندهید این احساسات مقطعی شما را خشمگین، کلافه یا سردرگم کنند و راه رسیدن شما به اهدافتان را سد کنند. در ادامه با روش های رهایی از اهمال کاری و ایجاد انضباط شخصی همراه ما باشید.
همه افراد اهمال کار برای کارهایشان دلیل منطقی دارند. شما چه دلایلی برای انجام ندادن کارهای مهم تر دارید که گاهاً کارهای فوری و اغلب کم اهمیت را به آنها ترجیح میدهید؟ بخش زیادی از رفتار ما از ریز عاداتی تشکیل شده که سبک زندگی ما را میسازند. با انجام روشهای گفته شده در این مقاله میتوانید انضباط شخصی را به عادت و بخشی از سبک زندگیتان تبدیل کنید.
چارلز داوهیگ در کتاب قدرت عادت به این نکته اشاره میکند که عادتها، احساسات، الگوها و خاطرات ما در بخشی از مغز شکل میگیرند که نزدیک به جمجمه است و گانگالیونهای پایهای نام دارند. این در حالی است که فرآیند تصمیمگیری در بخش کاملاً متفاوتی در کورتکس پیشانی صورت میگیرد. به عبارت دیگر وقتی یک رفتار تبدیل به عادت میشود، مغز ما آن رفتار را به صورت اتوماتیک انجام میدهد و از مهارتهای تصمیمگیری استفاده نمیکند. برای همین تغییر دادن این عادات کار بسیار دشواری است و نباید انتظار داشت که رسیدن به انضباط فردی خیلی سریع و راحت باشد.
خبر خوب این که در ادامه شما را با 12 میانبر رسیدن به انضباط شخصی آشنا خواهیم کرد تا قدم گذاشتن در این مسیر برایتان سادهتر شود.
1. اهدافتان را روی کاغذ بیاورید و آنها را به ریز هدف تبدیل کنید.
اگر میخواهید در مسیر رسیدن به انضباط شخصی موفق عمل کنید، نباید به اهدافی بسنده کنید که ماهها پیش برای خود مشخص کرده بودید. اهدافتان را دوباره ارزیابی کنید، در صورت نیاز آنها را تغییر دهید و در نهایت آنها را روی کاغذ بیاورید. برای خودتان یادآوری کنید که چرا رسیدن به این هدف برایتان تا این اندازه اهمیت دارد. چرا باید این همه زمان و انرژی صرف کنید تا این اهداف را به واقعیت تبدیل کنید. این کار به شما انگیزه و روحیه میدهد تا به سادگی تسلیم وسوسههایتان نشوید.
در مرحله بعد باید این اهداف را به ریزهدفهایی تبدیل کنید که میتوانید در یک بازه زمانی کوتاهتر به آن برسید. به عنوان مثال فرض کنید این هدف را برای خود مشخص کردهاید: پیوستن به باشگاه 5 صبحیها. رابین شارما در کتاب باشگاه 5 صبحیها از اعجاز داشتن یک برنامه صبحگاهی مثبت و انرژی بخش میگوید. این که هر روز ساعت 5 صبح از خواب بیدار شوید و یک ساعت ابتدایی صبح را صرف کارهایی کنید که رشد و توسعه فردی شما را به همراه خواهند داشت.
اما شاید برای کسی که عادت کرده ساعت 9 صبح از خواب بیدار شود، پیوستن به باشگاه 5 صبحیها میتواند چالش برانگیز باشد. اما اگر این هدف را به ریز هدفهایی تقسیم کنید و به آن پایبند بمانید، بدون شک رسیدن به این هدف میتواند راحتتر باشد.
مثلاً برای یک ماه به جای ساعت 9، ساعت 7 از خواب بیدار شوید. این یک ریز هدف است که شما را به هدف اصلیتان نزدیکتر میکند. این روش به شما کمک میکند تا متمرکز بمانید و به راحتی تسلیم وسوسههایتان نشوید.
توصیه میشود خلاصه کتاب باشگاه 5 صبحی ها را مطالعه کنید.
2. برای رها شدن از وسوسه تکنولوژی، تکنولوژی را به خدمت بگیرید!
همه افراد به راحتی به اینترنت دسترسی دارند و مدت زمان زیادی را در رسانههای اجتماعی و سایتهای مختلف سپری میکنند که این مسئله میتواند به انضباط شخصی و بهرهوری لطمه بزند. از سوی دیگر تکنولوژیها و برنامههایی وجود دارند که به شما کمک میکنند تا نظم و انضباط شخصی داشته باشید.
برنامههایی از قبیل Freedom، Offtime، Moment و امثال آن دسترسی شما را به رسانههای اجتماعی و سایتها برای مدت زمان مشخصی محدود میکنند تا بازدهی و بهرهوری شما در حین کار افزایش یابد. به علاوه میتوانید برنامهها و کارهای روزانهتان را در اپلیکیشنهایی نظیر Todoist، TickTick، Microsoft To Do و امثال آن ثبت کنید و میزان پیشرفتتان را در یک بازه زمانی مشخص ارزیابی کنید.
3. یک رژیم غذایی سالم داشته باشید.
داشتن یک رژیم غذایی سالم میتواند تمرکز و کیفیت کار شما را بهبود بخشد. باید به اندازه کافی پروتئین و کربوهیدرات به بدنتان برسد تا انرژی داشته باشید، ویتامین مصرف کنید تا تمرکز و قدرت تفکر ذهنتان را افزایش دهید. به مقدار کافی آب بنوشید تا دمای بدنتان را تنظیم شود. برای داشتن یک رژیم غذایی سالم بهتر است از میوهها و سبزیجات، آجیل و سایر مواد غذایی خام بیشتر استفاده شود.
4. کارهای سخت را در کنار کارهای لذت بخش انجام دهید.
انجام دادن برخی کارها و وظایف ساده و لذت بخش است اما برای رسیدن به نظم و انضباط شخصی باید کارهایی را انجام دهید که اغلب برایتان چالشبرانگیز یا ناخوشایند هستند. فرض کنید قرار است برای یادگیری یک نرم افزار جدید مالی یک ساعت بیشتر در محل کارتان بمانید.
برای این که از انجام این برنامه جدید حس رضایت بیشتری داشته باشید، میتوانید در کنار آن کاری را انجام دهید که به آن علاقه دارید، مثلاً گوش دادن به یک موسیقی آرامشبخش یا نوشیدن نوشیدنی محبوبتان در حین یادگیری نرمافزار جدید.
پیشنهاد می کنیم مقاله مربوط به idp چیست را نیز حتما مطالعه کنید.
5. به شیوهای متفاوت تصمیم بگیرید.
اغلب عادت داریم یک لیست از ای کاشها و اما و اگرها پشت سر هم ردیف کنیم و بر روی اشتباهات گذشتهمان تمرکز کنیم، مدام این ترسها و اشتباهات را در سرمان مرور کنیم. غافل از این که چنین رویکردی نه تنها به بهبود وضعیت فعلی کمک نمیکند، بلکه باعث میشود بازدهی فرد به طور قابل توجهی کاهش یابد و دیگر خودش را باور نداشته باشد.
پس چه باید کرد؟ به این فکر کنید که چگونه میتوانید کارها را به شیوهای متفاوت انجام دهید تا روند کار و نتیجه نهایی را بهبود ببخشید. به عنوان مثال فرض کنید پیش از این برای افزایش نرخ خریدهای تکراری از ایمیل مارکتینگ استفاده میکردید اما نتایج حاصل چندان باب میلتان نیست. بهتر نیست یک رویکرد متفاوت در پیش بگیرید و مثلاً یک کمپین تبلیغاتی در اینستاگرام راه بیندازید.
یادتان باشد نمیتوان زمان را به عقب برگرداند اما همیشه فرصتهای بیشماری برای رشد و پیشرفت وجود دارند که اگر بخواهید مدام در گذشته سیر کنید، بدون تردید آنها را نادیده خواهید گرفت.
پیشنهاد می شود درباره دوره بیزینس کوچینگ بخوانید.
یادتان باشد نمیتوان زمان را به عقب برگرداند اما همیشه فرصتهای بیشماری برای رشد و پیشرفت وجود دارند که اگر بخواهید مدام در گذشته سیر کنید، بدون تردید آنها را نادیده خواهید گرفت.
6. از قبل تصمیمتان را بگیرید تا ناچار نباشید در لحظه تصمیمگیری کنید.
بعضی اوقات عوامل وسوسهکننده زیادی در محیط وجود دارند و شما به سختی میتوانید تمرکز کرده و نظم و انضباط شخصیتان را حفظ کنید. به عنوان مثال فرض کنید در حین انجام دادن یک پروژه هستید که گوشیتان دینگ صدا میکند. نگاهی به صفحه نمایش گوشی می اندازید و میبینید یکی از شخصیتهای محبوبتان، یک لایو را در اینستاگرام آغاز کرده. وسوسه میشوید تا این ویدئو را تماشا کنید. بعد یک سری به پیج اینستاگرام فلان دوستتان میزنید و در نهایت متوجه میشوید بیشتر از یک ساعت است که در دنیای مجازی غرق شدهاید و پروژهتان را نیمه کاره رها کردهاید.
پس بهتر است بزرگترین عواملی را که باعث میشوند شما تمرکز و نظمتان را از دست بدهید، از قبل شناسایی کنید و تصمیم بگیرید برای مقابله با آنها چه باید بکنید. از برنامههایی استفاده کنید که قبلاً معرفی کردیم، گوشی را خاموش کنید و تمرکزتان را بر روی پروژهتان بگذارید، اعلانهای گوشی را قطع کنید یا ….؟ اگر از قبل درباره چنین موقعیتهایی تصمیم بگیرید، پایبند ماندن به برنامه نظم و انضباط شخصی برایتان سادهتر خواهد بود.
7. از آخر هفته تان بیشترین بهره را ببرید.
حتماً پیش خودتان میگویید، من یک هفته سخت کار کردهام و استحقاقش را دارم که از آخر هفته ام لذت ببرم اما افرادی که نظم و انضباط شخصیشان مثال زدنی است، هرگز اجازه نمیدهند هیچ عاملی عادت های روزمرهشان را به هم بزند. خوب است که در آخر هفته به ذهن و جسمتان استراحت دهید اما نباید این مسئله را به بهانهای برای فراموش کردن اهدافتان تبدیل کنید. پس بهتر است کمی هم بر روی اهدافتان برای رسیدن به نظم و انضباط شخصی کار کنید.
8. زمانتان را به بازه های مشخص تقسیم کنید و هر بازه زمانی را به انجام یک کار مشخص اختصاص دهید.
وقتی قرار باشد برای یک مدت زمان طولانی بر روی پروژهای کار کنید، بعضاً با انگیزه ماندن برایتان دشوار میشود. پس بهتر است زمانتان را به بازه های کوتاه تری تقسیم کنید و هر بازه زمانی را به انجام یک کار مشخص اختصاص دهید. به عنوان مثال اگر قرار است 8 ساعت کار کنید، میتوانید روزتان را به 8 بخش یک ساعتی تقسیم کنید و در هر ساعت یک کار جداگانه انجام دهید. با کمک این تکنیک بازدهی شما به طور قابل توجهی افزایش مییابد.
9. موفقیتهایتان را جشن بگیرید.
وقتی بعد از یک مدت کار کردن و تلاش، موفقیتی حاصل میشود، باید این موفقیت را جشن بگیرید. البته این جشن گرفتن نباید آنقدر طولانی شود که از رسیدن به اهداف بعدیتان باز بمانید. پروژهتان که با موفقیت به اتمام رسید، کمی استراحت کنید، برای خودتان پاداشی در نظر بگیرید و برای رسیدن به هدف بعدیتان تلاش کنید. از این طریق میتوانید همیشه با انگیزه بمانید بی آنکه در نظم و انضباط شخصیتان خللی ایجاد شود یا بازدهی یا راندمانتان کاهش یابد.
10. تمام برنامهها، ریز اهداف و اقدامتان را در یک تقویم (پلنر) یادداشت کنید.
برنامهریزی ضعیف شما را از رسیدن به اهدافتان باز میدارد، بازدهی و بهرهوری شما را کاهش میدهد و راه رسیدن به اهداف را دشوار میکند. البته نباید آن قدر سرگرم برنامهریزی کردن شوید که دیگر اقدامی برای رسیدن به اهدافتان صورت ندهید و دستاوردی نداشته باشید. بهترین روش آن است که یک تقویم بردارید و جزئیات این برنامه و اقداماتی را بنویسید که شما را به هدفتان میرساند:داشتن نظم و انضباط شخصی.
این تقویم باید مکتوب، منطقی و در دسترس باشد و مشخص کند که هر روز، هر هفته یا هر ماه چه کارهایی باید انجام دهید. دفتر برنامهریزی یا پلنر بهترین گزینهای است که در اختیار دارید.
11. اجازه ندهید موانع و چالش ها شما را از رسیدن به اهدافتان باز دارند.
تغییر دادن عادتها، رفتارها و طرز تفکر، در پیش گرفتن یک رویکرد جدید کار سادهای نیست، فکر نکنید که همه چیز دقیقاً طبق برنامهریزی شما پیش میرود، همان طور که گفتیم در این مسیر با فراز و نشیبها، موانع و چالشهای بسیاری روبرو خواهید شد. مهم این است که اجازه ندهید ترس از شکست، نومیدی، کلافگی و خشم ناشی از شکست یا یک اشتباه بر شما غلبه کرده و انگیزههایتان را از بین ببرد. به اشتباهات و شکستهایتان به چشم فرصتی برای یادگیری نگاه کنید، از اشتباهاتتان درس بگیرید و به حرکت خود ادامه دهید تا در نهایت به هدفتان برسید: داشتن نظم و انضباط شخصی.
12. یک کوچ استخدام کنید.
همیشه استخدام کردن یک کوچ شما را به اهدافتان نزدیکتر میکند و وقتی هدفتان رسیدن به نظم و انضباط شخصی باشد، کوچ مسیر را برایتان هموار میکند، دیدگاه شما را تغییر میدهد، میزان پیشرفت شما را ارزیابی میکند، شما را به چالش میکشد و کمک میکند همیشه انرژی و انگیزه لازم را داشته باشید.
گزینههای پیش رویتان را به دقت بررسی کنید و بهترین گزینه را برای رسیدن به اهدافتان انتخاب کنید. اگر با کوچینگ و خدمات آن آشنا نیستید، یا نمیدانید کوچینگ تا چه اندازه میتواند در موفق شدن شما مؤثر باشد، توصیه میکنیم مقاله کوچینگ چیست رو بخوانید و با کارشناسان ما تماس بگیرید.
اهمیت انضباط شخصی در موفقیت افراد
حال که در بالا با روشهای رسیدن به یک انضباط فردی ایده آل آشنا شدید، وقت آن رسیده است که در خصوص اهمیت این انضباط فردی و انضباط شخصی بیشتر بدانید.
برخی از مزایای انضباط شخصی در قسمت زیر آورده شده است:
1. اولویت بندی برنامه ها
از جمله مهمترین مزایای انضباط شخصی، قرارگیری مسائل مهم شما در اولویت انجام کارها است. چرا که مسائلی که منجر به حواس پرتی شما در این زمینه می شوند کنار رفته و کارهای مهم به صورت برجسته تر نمایش داده میشوند.
ثمره این اولویت بندی باعث موارد زیر می شود:
تمرکز شما در خصوص مسائل مختلف بالا میرود و انضباط فردی شکل مرتبی به خود می گیرد. این اولویت بندی، ابهامات به وجود آمده در خصوص برنامههای شما را کاملا برطرف می کند. شما دقیقا میدانید که قدم بعدیتان چیست و خیالتان از این امر راحت است.
آموزش انضباط شخصی دیدگاه شما را نسبت به زندگیتان تغییر میدهد و همه چیز تحت کنترل قرار خواهد گرفت.
2. کنترل و مدیریت برنامه های زندگی
نظم دهی به برنامههای زندگی و مهم شمردن انضباط شخصی باعث میشود که بر اهدافتان مسلط شوید، آن ها را اولویت بندی کنید، برای آنها برنامه ریزی کنید و در راستای اهدافتان قدم بردارید. به عبارت دیگر همه چیز حساب شده و تحت کنترل شما است.
این امر منجر به موارد زیر میشود:
- انضباط فردی در این باره، باعث میشود شما به طور ناخود آگاه به سمت اهداف ارزشمند حرکت کنید.
- این کنترل اوضاع منجر به اهمیت دادن به عادتهای خوب و کنار گذاشتن عادتهای بد زندگی در خصوص انضباط فردی میشود.
- شما کمتر مستعد انجام عادتهای بد گذشته قرار خواهید گرفت چرا که کنترل ذهن خود را در دست دارید و اوضاع را سر و سامان میبخشید.
3. کاهش میزان استرس و حس کم کاری
انجام ندادن کارها در زمان درست میتواند تاثیر بسیار مخربی در روان انسانها بگذارد و به آنها حس گناه، پوچی، بی ارزشی و حتی استرس دهد. بنابراین داشتن یک برنامه حساب شده میتواند منجر به بهبودی انضباط شخصی در افراد شود و این حس را تا حد زیادی پایین بیاورد.
4. افزایش سطح توقعات شخصی
هر چه انضباط فردی شما دقیقتر باشد، ارزش خود را بالاتر خواهید دید. در نتیجه توقع شما از خودتان بالاتر میرود و سعی میکنید به کم قانع نشوید در نتیجه همیشه پیشرفت خواهید داشت و همیشه به دنبال چیزی فراتر از آنچه هستید خواهید بود.
5. احساس ارزشمند بودن
شاید یکی از برترین مزایای انضباط شخصی، افزایش اعتماد به نفس در افراد و القای حس مفید بودن به آنها است. به گونهای که روحیه خود باوری را در آنها تقویت میکند تا افراد باور کنند در جامعه نقش مهمی خواهند داشت.
6. غلبه بر موانع اصلی برای رسیدن به موفقیت
خوشبختانه انضباط شخصی باعث میشود که افراد بپذیرند گاهی در مسیر رسیدن به هدفشان ممکن است با چالشهایی مواجه شوند. اما این امر به معنای عدم موفقیت افراد نیست. در نتیجه افراد با کلیه مسائلی که مانع رسیدن به هدفشان می شود مقابله میکنند و خودشان را نمیبازند.
7. رسیدن به درجه ای از خودکفایی
اگرچه همه افراد در مسیر شغلی، تحصیلی، زندگی و … گاهی به کمک دیگران نیاز دارند اما انضباط شخصی باعث میشود افراد خودکفا شوند و بیشتر برنامههایشان را به صورت مستقل جلو ببرند.
8. بهبود روابط شخصی با دیگران
انضباط فردی از طرفی باعث افزایش اعتماد به نفس افراد شده و از طرفی باعث بهبود روابط فرد با دیگران میشود. این امر به دلیل این است که انضباط شخصی باعث میشود شما کنترل همه چیز را داشته باشید و بتوانید با خیال راحت به تعهداتتان پایبند باشید.
9. صرفه جویی در وقت
افرادی که به طور تخصصی آموزش انضباط شخصی دیدهاند و آن را در برنامههای خود به کار میگیرند، میتوانند کارهای خود را به موقع انجام دهند و از بروز بسیاری از مشکلات جلوگیری کنند. این گونه افراد هیچ موقع هراسی از به تعویق افتادن کارهایشان برای لحظه آخر ندارند چرا که از قبل همه را برنامه ریزی کرده اند.
10.وقت کافی برای استراحت
هر چه انضباط شخصی بیشتر در زندگی شما ظهور پیدا کند، برنامه ریزیهای شما هم دقیقتر خواهد بود. در نتیجه افراد همه امور برنامه ریزی شده را به موقع انجام میدهند. بنابراین افراد هم وقت کافی برای انجام کارهایشان را دارند و هم میتوانند به تفریحاتشان برسند و استراحت کنند.
مطالب گفته شده در قسمت بالا برخی از نکات مهمی بود که در خصوص انضباط شخصی برای شما عزیران خاطرنشان کردیم.
در این مقاله سعی کردیم پاسخ کاملی به سوال دیسیپلین شخصی چیست و نکاتی درباره انضباط مالی شخصی ارائه دهیم. امیدواریم که بتوانیم حتی ذره ای تاثیر مثبت در داشتن انضباط شخصی و دیسیپلین رفتاری در زندگی شما داشته باشیم.
پیشنهاد می شود مقاله دیگر ما درباره بازاریابی پیامکی را بخوانید.
برخی از سوالات رایج:
انضباط شخصی چیست؟
انضباط فردی در واقع جنگی است که شما بر علیه خودتان آغاز کردهاید و بدون تردید در این مسیر با فراز و نشیبها و چالشهای بسیاری روبرو خواهید شد. مهم این است که اجازه ندهید این احساسات مقطعی شما را خشمگین، کلافه یا سردرگم کنند و راه رسیدن شما به اهدافتان را سد کنند.
چگونه دیسیپلین داشته باشیم؟
1. اولویت بندی برنامه ها 2. کنترل و مدیریت برنامه های زندگی 3. کاهش میزان استرس و حس کم کاری 4. افزایش سطح توقعات شخصی 5. احساس ارزشمند بودن.