
در سال های اخیر، رشد کسب و کار بیش از هر زمان دیگری تحت تأثیر فناوری های جدید قرار گرفته است. بسیاری از تحولات دیجیتال امروزی توسط فناوری رایانش ابری انجام می شود و به همین دلیل رایانش ابری به عنوان یک فناوری اصلی شناخته می شود که طیف گسترده ای از خدمات و فناوری های جدید وابسته به آن را ارائه می دهد.
امروزه نه تنها تجارت، بلکه زندگی شخصی بسیاری از افراد نیز تحت تأثیر چنین فناوری هایی قرار گرفته است. اگر به اطراف خود نگاه کنیم، روزانه از بسیاری از خدمات استفاده می کنیم. مانند شبکه های اجتماعی، تاکسی های اینترنتی، ایمیل، ذخیره سازی گوگل (Google doc) و غیره. مبتنی بر فناوری ابری هستند. در یک تعریف ساده، هر گونه استفاده از خدمات مبتنی بر اینترنت، فناوری رایانش ابری نامیده می شود.
در این تفاسیر، آشنایی با مفاهیم مرتبط با این فناوری بسیار مهم است و در این مقاله به مفهوم «معماری رایانش ابری» می پردازیم.
دسته بندی معماری رایانش ابری
امروزه، فناوری محاسبات ابری جهشی بزرگ در نحوه اجرای فرآیندهای سازمان ها ایجاد کرده است. از سوی دیگر، غول های فناوری جهانی مانند گوگل، مایکروسافت و آی بی ام سرمایه گذاری زیادی در توسعه این خدمات کرده اند. به نظر می رسد؛ در آینده نزدیک شاهد توسعه و جذب مشتریان بیشتر خواهیم بود.
روندهای سال های اخیر نشان می دهد که صرف نظر از سطح و اندازه رشد کسب و کار، در هر شکلی از فناوری محاسبات ابری می تواند مزایای قابل توجهی ایجاد کند.

با وجود توجه روزافزون سازمانهای جهانی به رایانش ابری، بسیاری از شرکتها هنوز در برابر شناخت و درک ارزشها و مزایای رایانش ابری مقاومت میکنند و از آن غفلت میکنند.
اصطلاح رایانش ابری از دو کلمه کلیدی “کامپیوتر” به معنای قدرت پردازش و “ابر” به معنای استفاده از اینترنت گرفته شده است. در تعریف کلی؛ رایانش ابری به تجهیزات سخت افزاری مانند سرورها، فایروال ها، ذخیره سازی و غیره اطلاق می شود که توسط یک شرکت ارائه دهنده خدمات مرکز داده نگهداری می شود و کاربران مختلف می توانند از خدمات قابل ارائه بر روی پلت فرم آن به صورت مشترک استفاده کنند.
در زیر به انواع دسته بندی های موجود در زمینه معماری ابری می پردازیم. به عنوان اولین دسته، معماری رایانش ابری شامل دو جزء اصلی است:
Frontend چیست؟
قسمت جلویی بخشی از معماری محاسبات ابری است که برای مشتری قابل مشاهده است. به عنوان مثال، نرم افزار سازمانی در فضای ابری و صفحه مرورگر مربوط به اطلاعات ذخیره شده در فضای ابری مربوط به قسمت Frontend است. به عبارت دیگر، تمام فناوری رایانش ابری در این قسمت از قرارداد، سمت مشتری و در دسترس مشتری است.
Backend چیست؟
قسمت پشتی بخشی از معماری محاسبات ابری است که فقط برای ارائه دهنده خدمات ابری در دسترس است. در این لایه از معماری ابری، مسائل مربوط به امنیت سیستم ها و خدمات و مدل های استقرار سرویس های رایانش ابری تعریف می شود. به عبارت دیگر وظیفه متخصصان Backend نظارت بر خدماتی است که کاربران در Frontend دریافت می کنند.
در دسته دوم معماری رایانش ابری، اکثر خدمات رایانش ابری در چهار دسته SaaS، IaaS، PaaS و Serveless تعریف می شوند.
نرم افزار به عنوان یک سرویس (SaaS)
در شکل سنتی، هر کسب و کاری از نرم افزار سازمانی استفاده می کند. او علاوه بر خرید و استقرار نرم افزار، باید زیرساخت مناسبی را برای استقرار نرم افزار در بالای آن تجهیز می کرد. بنابراین علاوه بر هزینه نصب نرم افزار، هزینه خرید تجهیزات سخت افزاری و نرم افزاری مانند سرور، ذخیره سازی و … نیز باید در نظر گرفته شود. علاوه بر این، حفظ این زیرساخت ها و امنیت اطلاعات اغلب به نیروهای فنی تخصصی نیاز دارد.
این در حالی است که در معماری نرم افزار به عنوان یک سرویس (SaaS) هر شرکتی می تواند بدون نیاز به تجهیزات زیرساختی و مشکلات مربوط به تجهیزات زیرساختی و تعمیر و نگهداری، تنها با استفاده از مرورگر اینترنتی، به نرم افزار سازمانی دسترسی پیدا کند.
پشتیبان گیری منظم یکی دیگر از مزایای استفاده از نرم افزار به عنوان سرویس (SaaS) است. با این تفاسیر، معماری نرم افزار ابری با کاهش هزینه ها و ریسک های امنیتی، اکثر مشکلات سازمان ها را حل می کند.

SaaS یک روش تحویل نرم افزار است که امکان دسترسی به داده های نرم افزار را از هر دستگاهی با اتصال اینترنت و مرورگر وب فراهم می کند.
زیرساخت به عنوان یک سرویس (IaaS)
معماری زیرساخت به عنوان یک سرویس یا IaaS ، یکی از پرکاربردترین لایه های معماری رایانش ابری است که به عنوان فراهم کردن فضای ذخیره سازی اطلاعات در این لایه تعریف می شود. مهمترین مزیت استفاده از سرویس زیرساخت به عنوان سرویس، تامین امنیت و نگهداری اطلاعات پراکنده واحدهای سازمان در یک پایگاه داده واحد و یکپارچه است.

یک ارائه دهنده خدمات IaaS منابع سخت افزاری را به صورت مجازی در اختیار مشتریان خود قرار می دهد و امنیت فیزیکی آن سخت افزار و اطلاعات ذخیره شده روی آن را تضمین می کند.
پلت فرم به عنوان یک سرویس (PaaS)
برای بسیاری از متخصصان فناوری اطلاعات که در زمینه توسعه نرم افزارهای مختلف فعالیت می کنند، استفاده از یک زیرساخت حرفه ای با قدرت پردازش بالا بسیار مهم است. فقدان تجهیزات زیرساختی حرفه ای اغلب منجر به کاهش کارایی این گروه از سازمان ها می شود.
در معماری پلت فرم به عنوان یک سرویس (PaaS) شرکت ها می توانند از زیرساخت های مناسب و حرفه ای برای طراحی، ساخت و نگهداری اپلیکیشن ها به صورت مشترک استفاده کنند. این مشکل در کنار کاهش پیچیدگی تجهیزات و نگهداری زیرساخت ها، به چابکی بیشتر این شرکت ها کمک می کند.
به عبارت دیگر، در معماری رایانش ابری، شرکت ها می توانند هر زمان که بخواهند فضای زیرساخت خود را ارتقا یا کاهش دهند و با توجه به میزان استفاده پرداخت کنند.

محصولات PaaS معمولاً برای توسعه نرمافزار طراحی میشوند و منابعی مانند توان محاسباتی و ظرفیت ذخیرهسازی داده را در صورت نیاز در اختیار کاربران قرار میدهند.
کامپیوتر بدون سرور
در مدل های SaaS، IaaS و PaaS، کاربر خدمات مورد نیاز خود را به صورت ماهانه پیش خرید می کند. مثلاً در ابتدای ماه با پرداخت حق اشتراک، مقدار مشخصی فضای ذخیره سازی را خریداری می کند. اما در معماری بدون سرور، تخصیص ظرفیت بر اساس تقاضا انجام می شود و کاربر با توجه به میزان استفاده، هزینه سرویس را پرداخت می کند. به همین دلیل، این لایه از معماری محاسبات ابری نسبت به مدل های قبلی انعطاف پذیرتر است.
دسته سوم معماری رایانش ابری را به 3 دسته تقسیم می کند: ابر عمومی، ابر خصوصی و ابر ترکیبی.
معماری ابر عمومی
فرقی نمی کند کاربر از کدام سرویس رایانش ابری (SaaS، IaaS یا PaaS) استفاده می کند، معماری ابر عمومی به طور کلی روشی است که در آن تمام زیرساخت ها و تجهیزات سخت افزاری و نرم افزاری مورد نیاز کاربر در شرکت ارائه دهنده نگهداری می شود. خدمات
در معماری ابر عمومی، تمامی خدمات ابری به صورت اشتراکی و در اینترنت به کاربر ارائه می شود. معماری ابر عمومی به دلیل هزینه کمتر و سهولت استفاده در شرکت های کوچک و متوسط محبوبیت بیشتری دارد.
معماری ابر خصوصی
ابر خصوصی دسته ای از معماری محاسبات ابری است که در آن یک ارائه دهنده خدمات ابری منابع سخت افزاری و زیرساخت خاصی را به طور انحصاری به یک سازمان خاص اختصاص می دهد. این زیرساخت ها را می توان در محیط فیزیکی همان سازمان یا در مرکز داده ارائه دهنده خدمات ابری ذخیره کرد.
اغلب برای سازمان هایی استفاده می شود که حفظ امنیت اطلاعات در آنها حیاتی است. به عنوان مثال، آژانس فدرال ایالات متحده یکی از مشتریان ابر خصوصی آمازون (ارائه دهنده خدمات رایانش ابری) است.
معماری ابر ترکیبی
اجرای مشترک یک معماری ابر عمومی و یک ابر خصوصی منجر به یک ابر ترکیبی می شود. در این مدل چندین سرویس ابری در ترکیبی از ابر عمومی و ابر خصوصی میزبانی می شوند. به عنوان مثال، داده های حیاتی و مهم یک سازمان را می توان در ابر خصوصی و داده های مربوط به اطلاعات معاملات فروش را در ابر عمومی ذخیره کرد. ابر هیبریدی منجر به افزایش چابکی برای سازمان ها می شود.
چرا کسب و کارها باید از معماری ابری استفاده کنند؟
در شکل سنتی، استفاده از خدمات فناوری اطلاعات مستلزم سرمایه گذاری در زیرساخت های فناوری اطلاعات و نگهداری و به روز رسانی آنها است. سرعت فزاینده توسعه فناوری به این معنی است که کسب و کارها باید به طور مستمر بر روی تجهیزات و خدمات مناسب سرمایه گذاری کنند تا نیازهای خود را در دنیای پویای امروزی برآورده کنند.
با استفاده از معماری رایانش ابری، کسبوکارها میتوانند به جای تمرکز بر مسائل مربوط به تجهیزات و تعمیر و نگهداری زیرساخت، روی مسائل رشد تجارت خود تمرکز کنند.
معماری ابری به سازمانها قدرت پردازش بیشتر، فضای ذخیرهسازی بیشتر و پشتیبانی کارآمدتر ارائه میدهد و در نتیجه انعطافپذیری آنها را افزایش میدهد. از طرفی در تمامی دسته بندی های معماری ابری بک آپ گیری منظم و دوره ای وجود دارد.
با توجه به اینکه در سال های اخیر خطرات امنیتی مانند حملات سایبری و خطر از دست رفتن اطلاعات به دلیل مسائل مختلف مانند نشت اطلاعات و یا حتی رویدادهای طبیعی مانند سیل و زلزله بیش از گذشته افزایش یافته است، استفاده از معماری رایانش ابری منجر شده است. برای بهبود و ایجاد امنیت در سازمان ها اهمیت پیدا می کند.

هر فناوری و فناوری جدید مزایا و معایب خود را دارد، اما تجربه ثابت کرده است که مزایای فناوری رایانش ابری برای تجارت بسیار بیشتر از چند چالش یا معایب است.
System Associates Cloud Computing Architecture
با توجه به روندهای نوظهور در معماری ابر، System Associates با ارائه نرم افزار به عنوان یک سرویس و زیرساخت به عنوان یک سرویس، خدمات ابری را در کشور توسعه می دهد. نرم افزار راه حل ابری شرکای سیستم یک سیستم جامع و یکپارچه مبتنی بر رایانش ابری با معماری ابر عمومی و خصوصی است که به سازمان ها کمک می کند تا از نرم افزارهای سازمانی حرفه ای با هزینه کمتر استفاده کنند.
System Partners Cloud Software مجموعه ای از نرم افزارهای حسابداری و مالی، فروش، توزیع، خرده فروشی، منابع انسانی، مدیریت تولید، حسابداری مدیریت، انبار و تدارکات و هوش تجاری است. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد شرکای نرم افزار به عنوان سرویس (SaaS)، از این صفحه دیدن کنید نرم افزار Cloud erp راه حل های ابری شرکای سیستم.