برخی از شرکت‌ های تازه تاسیس در شروع فعالیت خود با شکست مواجه می‌شوند و این امر بیشتر به دلیل عدم برنامه ریزی درست و پیروی نکردن از یک الگوی برنامه ریزی و حساب شده است. در اینجاست که بوم مدل رشد کسب و کار خود را نشان می‌ دهد.

اما بوم مدل رشد کسب و کار چیست؟

آشنایی با بوم مدل رشد کسب و کار چه اهمیتی برای مدیران شرکت‌ ها دارد؟

بوم مدل رشد کسب و کار (Business Model Canvas) که به اختصار به آن BMC نیز گفته می‌شود، روشی مدیریتی و ابزاری است که باعث می‌شود صاحبان رشد کسب و کار ها یا مدیران شرکت‌ها با استفاده از آن، طرح رشد کسب و کار خود را به صورت عملی طراحی کنند تا بتوانند از آن بهره برند. استفاده از این روش باعث می‌شود تا افراد با یک برنامه ریزی حساب شده فعالیت خود را آغاز کنند.

آشنایی با بوم مدل رشد کسب و کار باعث می‌شود تا افراد بتوانند از همان ابتدای تاسیس شرکت خود، یک استراتژی راهبردی و کاملی را برای مدیریت شرکت خود استفاده کنند به همین دلیل استفاده از بوم مدل رشد کسب و کار اهمیت زیادی در تجارت دارد.

اهمیت بوم مدل رشد کسب و کار

حال که تا حدودی با مفهوم بوم مدل رشد کسب و کار آشنا شدیم وقت آن رسیده است که بدانیم اهمیت بوم مدل رشد کسب و کار چیست؟ بوم مدل رشد کسب و کار، یک ابزار عالی برای کمک به افراد در سازماندهی شرکت یا مجموعه شان است. استفاده از این بوم مدل در طی بازه زمانی نه چندان دوری، درآمد شما را افزایش می‌دهد. پیشنهاد می شود مقاله دیگر ما درباره نیچ مارکتینگ چیست را بخوانید.

اجزای ۹ گانه بوم مدل رشد کسب و کار

• شرکای اصلی

چه شرکت شما تازه تاسیس باشد و چه نباشد، آن چه اهمیت دارد این است که بتوانید شرکایی را پیدا کنید که هم تخصص کافی و هم دانش لازم برای شروع کار و ادامه فعالیت را داشته باشند.

بوم مدل کسب و کار چیست

• فعالیت‌های اصلی

اگر بتوانید هدف از تاسیس شرکت را مشخص کنید، بسیاری از برنامه‌ریزی‌های شما درست از آب در می‌آید. یعنی ارزش‌های شرکت را مشخص کنید تا بتوانید بهترین خود را به مشتریان نشان دهید. در این حالت اولا مشتریان ثابتی خواهید داشت، دوما در رقابت با سایر افراد همیشه در وضعیت مطلوب‌تری خواهید بود.

• منابع مهم

هنگامی از منابع در شرکت‌ها حرف می‌زنیم، منظورمان هم منابع فیزیکی و مالی است و هم منابعی مانند حق ثبت شرکت. هر دو این منابع به یک اندازه در بوم مدل رشد کسب و کار اهمیت دارند چرا که هر دو برای پیشرفت شرکت لازم هستند.

اگر می خواهید برای بهتر شدن کسب و کارتان ، درمورد بازاریابی درونگرا یا روبایشی اطلاعاتی کسب کنید به شما پیشنهاد می کنم مقاله “بازاریابی درونگرا چیست؟” را مطالعه کنید.

• گزاره‌ های ارزش

گزاره‌ های ارزش یک شرکت تمرکز ویژه‌ای روی کیفیت برند و رضایتمندی مشتریان دارد. در این حالت شما به عنوان مدیر شرکت یا یکی از اعضای شرکت موظف هستید کلیه مسائلی که بر خروجی محصول تولیدی‌تان تاثیر می‌گذارد مانند قیمت و زمان تحویل محصول را بررسی کنید. پیشنهاد می شود مقاله دیگر ما درباره راه موفقیت در رشد کسب و کار را بخوانید.

• ارتباط با مشتری

زمانی می‌توانید انتظار فروش بالایی از محصولاتتان را داشته باشید، که بتوانید نیازهای مردم را بدانید و در این راستا قدم بردارید. به همین دلیل این امر نیازمند برقراری ارتباط با مشتریان و برقراری رابطه خوب با آنان است. شما باید بتوانید به خوبی وجه تمایز محصولاتتان را با سایر شرکت‌های رقیب برای مشتریان شرح دهید و آن‌ها را برای خرید محصولاتتان قانع کنید.

آشنایی با بوم مدل کسب و کار

• کانال‌ ها و راه‌ های ارتباطی

کانال‌ها و راه‌های ارتباطی با مشتریان بخش مهمی از بوم مدل رشد کسب و کار (بوم رشد کسب و کار) به شمار می‌رود. امروزه بیشتر خریدها از راه اینترنت صورت می‌گیرد به همین دلیل توصیه ما این است که علاوه بر فروش حضوری، بخش فروش آنلاین رشد کسب و کار خودتان را راه اندازی کنید. بهتون پیشنهاد میکنیم مقاله مدل رشد کسب و کار اینترنتی را مطالعه کنید.

• تقسیم بندی مشتری

اگر بتوانید در چندین حوزه از محصولاتتان فعالیت داشته باشید، نقش موثرتری در میان مردم و خرید آنان خواهید داشت. به عنوان مثال اگر شرکت شما فروش محصولات پوستی است، به جای تمرکز روی بخش خاصی مثلا تولید محصولات پوستی برای پوست‌های چرب، تولیدات خود را برای انواع پوست‌ها گسترش دهید.

• ساختار هزینه

ساختار هزینه در حقیقت هزینه‌های ثابت برای شرکت، هزینه‌های متغیر، سود شرکت و …کلیه مسائل مربوط به این مورد را در نظر می‌گیرد. هر چه در این موضوع دقیق‌تر باشید، برنامه ریزی بهتری در این خصوص خواهید داشت.

• جریان درآمد

این مورد در حقیقت، به برنامه دراز مدت در مورد شرکت می‎پردازد. یعنی گروهی از افراد در شرکت برنامه ریزی می‌کنند که برای داشتن مقدار مشخصی از درآمدشان، روزانه، هفتگی، ماهانه و سالانه چه مقدار فروش باید داشته باشند تا دچار ضرر نشوند.

نمونه بوم مدل رشد کسب و کار

حال که با اجزای ۹ گانه بوم مدل رشد کسب و کار اشنا شدیم وقت آن رسیده است تا با نمونه بوم مدل رشد کسب و کار آشنا شویم:

نمونه بوم مدل رشد کسب و کار

توضیحات

مدل رشد کسب و کار تفکیکی در این حالت ۳ وضعیت پیش می‌آید:

·        اهمیت به مشتری مداری و ارتباط با مشتریان

·        اهمیت به ارائه مدل‌های جدیدتری از محصولات قبلی

·        کاهش قیمت محصولات و افزایش تولید محصولات

مدل رشد کسب و کار دنباله‌دار در این حالت حجم کمی خواهند داشت و از فروش محصولات با حجم زیاد جلوگیری می‌شود.

مزایای این روش:

·        عرضه راحت‌تر آن به مشتریان

·        امکان تنوع بیشتر در محصولات

·        در دسترس قرار دادن راحت آن به مشتری

مدل رشد کسب و کار پلتفرم چند وجهی در این حالت چندین رشد کسب و کار که نوع محصولاتشان با یکدیگر متفاوت است، با یکدیگر همکاری می‌کنند یا متحد می‌شوند به این صورت که سود بیشتری از بازار را در دست خواهند گرفت.
مدل رشد کسب و کار با پیشنهاد رایگان این گونه بوم مدل رشد کسب و کار ها جنبه تبلیغاتی دارند. به عنوان مثال محصولاتی که روی فروششان اشانتیون می‌گذارند یا درصد سود خودشان را بسیار پایین می‎آورند از این قبیل هستند.
مدل رشد کسب و کار باز این نوع مشارکت و همکاری، مربوط به گستردگی و همکاری در سطح جهانی دارد به گونه ای که افراد می‌توانند کالاهای خود را به دیگر کشورها نیر عرضه کنند و با آن‌ها مشارکت داشته باشند.

 

دانلود بوم مدل رشد کسب و کار

همان‌طور که گفتیم، برای شروع تکمیل کردن بوم مدل رشد کسب و کار، ابتدا باید قالب آماده‌ای از بوم مدل رشد کسب و کار را آماده کنید. این قالب آماده را می‌توانید در فرمت‌های PDF و PNG با کیفیت بالا از طریق لینک‌های زیر دانلود کنید.

نقشه راه کسب وکار

برای دانلود فایل PDF بوم مدل کسب‌‌وکار با کیفیت بالا، اینجا کلیک کنید

 

برخی از سوالات متداول

 

بوم مدل رشد کسب و کار چیست؟

بوم مدل رشد کسب و کار روشی مدیریتی و ابزاری است که باعث می‌شود صاحبان رشد کسب و کار ها یا مدیران شرکت‌ها با استفاده از آن، طرح رشد کسب و کار خود را به صورت عملی طراحی کنند تا بتوانند از آن بهره برند. استفاده از این روش باعث می‌شود تا افراد با یک برنامه ریزی حساب شده فعالیت خود را آغاز کنند.

 

اجزای ۹ گانه بوم مدل رشد کسب و کار چیست؟

1. شرکای اصلی 2. فعالیت‌های اصلی 3. منابع مهم 4. گزاره‌های ارزش 5. ارتباط با مشتری 6. کانال‌ ها و راه‌ های ارتباطی 7. تقسیم بندی مشتری 8. ساختار هزینه 9. جریان درآمد.