کمپینها راهی برای در یاد نگهداشتن برند و تاثیرگذاری بهتر در مشتریان هستند. طبیعتاً اگر کسبوکاری به دنبال آن است که در ذهن افراد باقی بماند، راهی جز برگزاری کمپینهای خاص و منحصربهفرد ندارد. کمپینها به کسبوکارها کمک میکنند تا ارتباط بهتری با مشتریان و مخاطبان هدف برقرار کرده و موقعیت و جایگاه خود را بهبود ببخشند.
نتیجه این کمپینها چیزی جز تولید سرنخ و در نهایت افزایش فروش نخواهد بود. اما با این وجود باید توجه داشته باشید که کمپینها تفاوتهایی باهم دارند و متناسب با هدف خود باید از آنها استفاده کنید. کمپین تبلیغاتی و کمپین فروش با وجود شباهتها، تفاوتهای مهمی با هم دارند که برای استفاده بهینه از مزایای آنها باید آگاهی کاملی نسبت به این تفاوتها داشته باشید.

با ما همراه باشید تا به بررسی تفاوت کمپین تبلیغاتی و کمپین فروش بپردازیم.
کمپین فروش چیست؟
کمپین فروش یک استراتژی کوتاه مدت و مجموعهای از تاکتیکهای فروش است که با هدف ایجاد انگیزه برای افزایش تقاضای یک محصول یا خدمات طراحی و تنظیم میشود. البته توجه داشته باشید که هرچند کمپین فروش دارای عمر کوتاهی است؛ اما در یک نگاه کلی به اهداف فروش بزرگتر کسبوکار کمک میکند و در طولانی مدت به افزایش راندمان فروش میانجامد.
صاحبان کسبوکارها اصولاً از کمپین فروش برای افزایش سریع علاقه و تمایل به خرید محصول، افزایش آگاهی از برند و در نهایت افزایش فروش و درآمد استفاده میکنند. این همان نکته طلایی است که در تفاوت کمپین تبلیغاتی و کمپین فروش باید به آن توجه کنید. یک کمپین فروش بینقص برای فروشندگان انگیزهبخش و برای خریداران هیجانانگیز و مشوق خرید است.
زمانی که کمپین فروش به درستی اجرا شود، افزایش فروش نتیجه قطعی این رویداد خواهد بود و میتواند در کنار حفظ مشتریان فعلی، مشتریان جدیدی را جذب و سود سریعی را در پی داشته باشد. میتوانید از کمپین فروش برای تبلیغ یک محصول جدید، تبلیغ یک رویداد آتی، درخواست بازخورد مشتری، کاهش مازاد موجودی انبار و مواردی از این دست بهره ببرید.
عناصر کمپین فروش
برخی از پارامترها و عناصر نقش کلیدی را در کمپین فروش ایفا میکنند؛ به نحوی که نبود هر یک از آنها، کمپین شما را ناقص و ناکارآمد خواهد کرد. به طور کلی عناصر کمپین فروش را میتوان به شرح زیر خلاصه کرد:
- تعریف اهداف روشن و دقیق: موفقیت در فروش با تعیین اهداف مشخص آغاز میشود. قبل از شروع کمپین مطمئن شوید که تمامی اعضای تیم شما درک مشترک و صحیحی از اهداف دارند. استفاده از دادههای گردآوری شده توسط نرم افزار CRM میتواند در این مرحله برای تعیین اهداف واقعبینانه موثر واقع شود.
- تعریف مخاطب هدف: مخاطب هدف شما چه گروهی از افراد است؟ نگاهی به دادههای مشتریان فعلی و بالقوه داشته باشید تا کمپین فروش را متناسب با روحیات و نیازهای آنها تنظیم کنید. توجه به این موضوع به شخصیسازی فرآیند فروش نیز کمک خواهد کرد.
- برجسته کردن ارزش پیشنهادی: این ارزش پیشنهادی است که شور و اشتیاق بیشتری به کمپین فروش شما خواهد بخشید. انتقال این عامل باید به نحوی روشن صورت پذیرد و حاوی پیامی ساده باشد تا مشتری ترغیب به خرید شود. مثل 20 درصد تخفیف به همراه ارسال رایگان فقط تا آخر این هفته!
- استفاده از کانالهای ارتباطی مختلف: در برخی مواقع مشتریان به شمارههای ناشناسی که با آنها تماس گرفته پاسخ نمیدهند، بنابراین استفاده از ایمیل و حساب شبکههای اجتماعی برای آگاهسازی از کمپین فروش بسیار مهم خواهد بود. اولویتبندی این کانالهای ارتباطی، به جامعه و مخاطب هدف شما بستگی دارد که از کدام بستر بیشتر استفاده میکند.
- انتخاب محدوده زمانی: یک کمپین فروش موفق، محدود به بازه زمانی مشخصی است. متناسب با ابعاد کسبوکارتان باید بازه زمانی مناسبی را انتخاب کنید. مثلا اگر کسبوکار کوچکی دارید، بازه 48 ساعته مناسب است و برای کسبوکارهای بزرگ 1 هفته الی 1 ماه میتواند بازه زمانی مناسبتری باشد.
- تعیین بودجه: صرف هزینه متناسب با اهداف تیم مهم است. یک کمپین فروش زمانی موفق خواهد بود که کلیه هزینههای مربوط با تبلیغات، تولید محتوا و مواردی از این دست را در نظر بگیرید.
- تعیین KPI و معیارهای کمپین فروش: از قبل انتظارات خود درباره نرخ تبدیل، درآمد فروش، بازه لازم برای بازگشت سرمایه و هزینههای جذب مشتری را یادداشت کنید. این معیارها به شما کمک میکند تا میزان موفقیت کمپین فروش را اندازهگیری کنید.
- تیم و منابع: کلیه افراد درگیر در کمپین فروش باید نسبت به نقش و مسئولیت خود آگاه باشند.
کمپین تبلیغاتی چیست؟
کمپین تبلیغاتی تلاشی هماهنگ با هدف جلب توجه و به جا گذاشتن تاثیر ماندگار بر مشتریان بالقوه است. یک کمپین تبلیغاتی صرف نظر از کانال استفاده شده در آن که میتواند تلویزیون، رادیو، شبکههای اجتماعی و بیلبوردها باشد، روایت کننده یک داستان ثابت است تا برند شما در یادها باقی بماند.
اصولاً کسبوکارها به دلایلی همچون آگاهسازی مخاطبان هدف از برند، معرفی ارزش منحصربهفرد محصول تولیدی و مواردی از این قبیل به سراغ کمپینهای تبلیغاتی میروند. این نوع کمپینها شخصیت برند را شکل میدهند و به کسبوکار کمک میکنند تا در یک بازار شلوغ نام برجستهتری داشته و با مخاطبان هدف بهتر ارتباط برقرار کند.
عناصر کمپین تبلیغاتی
ایجاد یک کمپین تبلیغاتی موفق نیز همچون کمپین فروش مستلزم داشتن اطلاعات کافی از اصول ارتباطات بازاریابی یکپارچه و تنظیم استراتژی بازاریابی مناسب است. در این نوع کمپین نیز هر عنصر نقش مهمی در ساختن بنای کمپین ایفا میکند و از عناصر کمپین تبلیغاتی میتوان موارد زیر را برشمرد:
- تعیین اهداف مشخص
- تخصیص بودجه مناسب
- شناسایی مخاطب هدف
- ارائه داستانی منحصربهفرد که دارای پیام قانع کننده باشد.
- استفاده از خلاقیت بصری بیشتر و ترکیب آن با نام تجاری برای ماندگاری بهتر
- بهرهمندی از کانالها و پلتفرمهایی که مخاطبان بیشترین فعالیت را در آن دارند.
- دعوت از مخاطبان برای انجام خرید و ارائه راهنمایی برای دریافت مزایای کمپین
تفاوت کمپین تبلیغاتی و کمپین فروش
با وجود شباهتها نباید از تفاوت کمپین تبلیغاتی و کمپین فروش غافل شد. اصولاً کمپین تبلیغاتی به بیان کیفیت یک محصول و پیشنهاد فروش منحصربهفرد آن در طول چرخه عمر برند اشاره دارد و این درحالیست که کمپین فروش به فروش در یک بازه زمانی کوتاه مدت و در دوره خاص مربوط است و ارزش پیشنهادی آن موجب بالاتر رفتن میزان تقاضای مصرفکننده در خرید میشود. به عنوان مثال ایام نزدیک به نوروز بهترین زمان برای آنلاینشاپهاست و عموم کمپینهای فروش در این بازه زمانی برگزار میشود.
برای درک بهتر تفاوت کمپین تبلیغاتی و کمپین فروش، به جدول زیر توجه کنید:
کمپین تبلیغاتی | کمپین فروش | |
زمان | بلند مدت | کوتاه مدت |
قیمت | غالباً گران | در بیشتر مواقع گران نیست |
مناسب برای | کسبوکارهای متوسط و بزرگ | کسبوکارهای کوچک تا بزرگ |
تاثیر بر فروش | فرض بر این است که منجر به فروش خواهد شد | ارتباط مستقیم با فروش |
مثال | ارائه آگهی در روزنامه و تلویزیون | دادن محصولات رایگان و تخفیف |
نتیجه | به آرامی | خیلی زود |
رویکرد | منحصر به محصول و خدمات مشخص | عدم انحصار در یک محصول و خدمات |
هدف | ایجاد تصویر برند و افزایش فروش | افزایش فشار فروش کوتاه مدت |
استراتژی | تبلیغاتی | بازاریابی |
به بیان بهتر، تفاوت کمپین تبلیغاتی و کمپین فروش در ماهیت خاص آنهاست. کمپین فروش دارای رویکرد غیراحساسی است و یک کوپن تخفیف به انداره کافی، توجه مصرفکننده را برای خرید جلب میکند؛ چراکه مصرفکننده این خرید را مقرونبهصرفه میداند. اما در کمپین تبلیغاتی نیازمند دخالت احساسات هستید تا تصویری ماندگار از برند در ذهنها باقی بگذارید. در نتیجه برای تبلیغ عطر، لوازم آرایشی و جواهرات باید به سراغ تبلیغات فانتزی و تخیلی بروید که برای مخاطب جذاب باشد.
کمپین فروش یک انگیزه قوی در مشتری بالقوه برای خرید فوری ایجاد میکند؛ چراکه عمدتاً دارای محدودیت زمانی است؛ اما چنین چیزی در کمپین تبلیغاتی به چشم نمیخورد. به همین علت است که گفته میشود تاثیر کمپین فروش کوتاه مدت و در راستای افزایش فروش بوده و تاثیر کمپین تبلیغاتی بلندمدت و در راستای تصویرسازی از برند است.
کمپین تبلیغاتی یا کمپین فروش؛ مسئله این است!
توضیح دادیم که تفاوت کمپین تبلیغاتی و کمپین فروش عمدتاً در تاثیر این دو کمپین است. به طوری که ممکن است اعطای یک تخفیف 20 درصدی در یک کمپین فروش بتواند تاثیر فوری در افزایش فروش داشته باشد؛ اما انتشار یک تصویر تبلیغاتی در روزنامه یا بیلبورد به فروش فوری منجر نشود. از آنجایی که کمپین فروش ارتباط مستقیمی با خود فروش دارد، برای کسبوکارهای کوچک نیز مناسب است؛ اما چنین چیزی درباره کمپین تبلیغاتی صدق نمیکند؛ چون در اغلب موارد هزینه خیلی بالایی دارد.
به طور کلی هر کسبوکار متناسب با نیازها، شرایط مالی و اهدافی که برای کمپین در نظر گرفته است باید به سراغ انتخاب کمپین تبلیغاتی یا کمپین فروش برود و نمیتوان یکی را بر دیگری ترجیح داد. نظر شما درباره تفاوت کمپین تبلیغاتی و کمپین فروش چیست؟ کدام یک انتخاب مناسبتری برای کسبوکار شماست؟ نظرات خود را برای ما بنویسید.
سوالات متداول
تفاوت کمپین تبلیغاتی و کمپین فروش چیست؟
در این مقاله به چند تفاوت مهم کمپین تبلیغاتی و کمپین فروش اشاره کردیم، از جمله اینکه کمپین فروش کوتاه مدت است، اما کمپین تبلیغاتی، بلند مدت. معمولا هزینه کمپین تبلیغاتی بیشتر از کمپین فروش است و اینکه کمپین تبلیغاتی برای کسبوکارهای بزرگ و متوسط مناسب است، اما کمپین فروش برای انواع مختلف کسبوکارها استفاده میشود.
کمپین فروش چیست؟
کمپین فروش یک استراتژی کوتاه مدت است که برای افزایش علاقمندی به محصول و تمایل به خرید آن و در نهایت افزایش فروش استفاده میشود.