پایداری چیست؟
تاب آوری یک ویژگی ذهنی و روحی است که به فرد کمک می کند تا مشکلات، استرس، فشارهای زندگی و تغییرات ناگهانی را تحمل کند و با آن سازگار شود. در واقع تاب آوری به فرد این امکان را می دهد که پس از مواجهه با موقعیت های استرس زا به حالت عادی خود بازگردد و به فعالیت های روزمره و روابط اجتماعی خود ادامه دهد. تاب آوری به افراد کمک می کند تا با مشکلات زندگی کنار بیایند و در برابر آنها قوی تر عمل کنند.
ویژگی های افراد تاب آور
تاب آوری می تواند برای همه مفید باشد. افرادی که انعطاف پذیر هستند چندین ویژگی مشترک دارند. افراد تاب آور نسبت به رویدادهای زندگی متعهد و مسئولیت پذیر هستند و توانایی درگیر شدن عمیق در فعالیت ها و رویدادهای زندگی را دارند، همچنین معتقدند که توانایی کنترل و تأثیرگذاری بر فعالیت های زندگی را دارند و همچنین دارای ویژگی های چالش برانگیز هستند. این بدان معناست که با وجود تغییرات زیاد در زندگی، آنها معتقدند که می توانند به رشد و پیشرفت خود ادامه دهند.
افراد با تاب آوری بالا دارای ویژگی های زیر هستند:
1. اعتماد به نفس
بدون اعتماد به نفس در شرایط سخت و بحرانی شکست خواهیم خورد. حتی اگر در هر کاری مهارت قوی داشته باشیم. اعتماد به نفس یکی از بزرگترین مهارت هایی است که هر کسی باید کسب کند.
2. توانایی حل مسائل
افراد تاب آور نسبت به مسائل مختلف تفکر تحلیلی انتقادی دارند. آنها با چالش های زیادی دست و پنجه نرم کرده اند، آنها توانایی شگفت انگیزی برای یافتن راه حل های مختلف در هنگام بروز مشکلات دارند. این مهارت حل مسئله به آنها کمک کرده تا در موقعیتهای مختلف انعطافپذیر باشند.
3. انعطاف پذیری
افراد انعطاف پذیر قدرت سازگاری و تغییر را دارند. آنها می دانند چگونه با موقعیت های ناخوشایند و تغییرات زندگی سازگار شوند و راه حل های مناسب بیابند.
4. قابلیت بازیابی
این افراد تمایل دارند از تجربیات خود بیاموزند و از آنها بهره ببرند. آنها برای رشد شخصی و بهبود مستمر ارزش قائل هستند.
5. امید
افراد تاب آور نگرش مثبت و امیدوار کننده ای دارند. آنها برای یافتن راه حل ها و فرصت هایی برای رویارویی با مشکلات و اعتماد به خود و دیگران تلاش می کنند.
تکنیک های تاب آوری
برای بهبود و تقویت تاب آوری می توان از تکنیک های مختلفی استفاده کرد. در زیر چند تکنیک تاب آوری آورده شده است:
1. خودآگاهی و احساسات: دانستن عواطف و نگرش های خود در مورد خود به درک بهتر نحوه برخورد و کنترل استرس و مشکلات کمک می کند.
2. تغییر نگرش: بدون شک همه ما با شرایط سختی روبرو هستیم. اما تفاوت در نگرش ما نسبت به آنهاست. تغییر نگرش مثبت نسبت به مشکلات و تمرکز بر فرصت ها و دیدگاه های مثبت، تاب آوری را افزایش می دهد.
3. مدیریت استرس: تکنیک های مدیریت استرس مانند تنفس عمیق، مدیتیشن، ورزش، آرامش و یوگا می تواند به فرد کمک کند تا بهتر با استرس مقابله کند.
4. تنظیم زمان: برنامه ریزی و تنظیم زمان به طور موثر به فرد کمک می کند تا با اولویت بندی و مدیریت زمان از فشار بیش از حد و احساس تنبلی جلوگیری کند.