خیلی از افراد توجهی به مدیریت زمان ندارند و زیاد طرفدار ترفندها و نکات افزایش بهرهوری نیستند. آنها دوست دارند کارها را بسیار ساده نگه دارند. ما هم همینطور بودیم، اما پس از شنیدن صحبتهای زیاد درباره تکنیک پومودورو (pomodoro)، تصمیم گرفتیم آن را امتحان کنیم. قبلا خیلی تعریف این روش را شنیده بودیم. اینکه چطور به افراد کمک کرده تا کارهایشان را بهتر و سریعتر پیش ببرند. بنابراین گفتیم امتحان کردنش ضرری ندارد و اگر همه چیز خوب پیش برود، شاید یک تاکتیک جدید برای مقابله با لیست بیپایان کارهایمان پیدا کنیم.
تکنیک پومودورو چیست و چگونه از آن استفاده میکنیم؟
تکنیک پومودورو یک سیستم مدیریت زمان است که افراد را تشویق میکند تا با زمانی که دارند کار کنند، نه بر علیه و مقابل آن. مراحل اصلی این روش به شکل زیر است:

- یک وظیفه منحصر به فرد انتخاب کرده و روی آن تمرکز کنید.
- تایمر را برای ۲۵ دقیقه تنظیم کنید و فقط روی وظیفه انتخابی خود کار کنید.
- بعد از ۲۵ دقیقه، پنج دقیقه استراحت کنید.
- مراحل ۱ تا ۳ را چهار بار تکرار کنید.
- استراحتی طولانیتر و حدود ۱۵ تا ۳۰ دقیقه داشته باشید.
با استفاده از روش پومودورو، شما روز کاری خود را به دورههای تمرکز ۲۵ دقیقهای تقسیم میکنید که با پنج دقیقه استراحت همراه هستند. به هر کدام از این دورههای تمرکز کردن و استراحت بعدشان، یک پومودورو میگوییم.
چه چیزی باعث موثر بودن روش پومودورو میشود؟
ایده پشت تکنیک پومودورو این است که تایمر، حس فوریت را در شما ایجاد کند. به جای اینکه احساس کنید کل روز کاری برای انجام دادن دارید و این زمان با ارزش را صرف حواسپرتیهایی مثل دیدن reels در اینستاگرام کنید، میدانید که فقط ۲۵ دقیقه وقت دارید که کارهایتان را تا حد ممکن پیش ببرید.
استراحتهای اجباری و دورهای، به کاهش احساس خستگی که بیشتر ما در پایان روز تجربه میکنیم بسیار کمک میکنند. با این تکنیک، دیگر نیازی نیست ساعتها پشت میز کار یا کامپیوتر خود صرف کنید ولی کارهایتان پیش نرود، تازه گذر زمان را هم اصلا احساس نمیکنید.
در عوض، صدای تیک تیک تایمر به شما یادآوری میکند که وقتش رسیده بلند شوید و استراحت کنید، در واقع شما موظفید که استراحت کنید!
آیا تکنیک پومودورو واقعاً کار میکند؟
در ابتدا، کار کردن در چنین فواصل کوتاهی غیرطبیعی به نظر میرسد. چندین بار – به ویژه در ابتدا – وسوسه میشوید تایمر را نادیده بگیریم و به کار ادامه دهید. اما خودتان را مجبور کنید که به فرمت پایبند باشید.
مزایای روش پومودورو در تجربه کاری
اگر از تجربه کاری خودمان برایتان تعریف کنیم، باید بگوییم که در ابتدا کمی متعهد بودن به این بازههای زمانی برایمان دشوار بود و خود این موضوع که 25 دقیقه دیگر باید کار را متوقف کنیم کمی باعث حواس پرتی میشد.
اما پس از مدتی، این تکنیک واقعاً با ما هماهنگ شد. در زمان کار، تمرکز بالاتری پیدا کردیم و بهره وری بیشتری هم داشتیم چون مشتاق بودیم در آن فاصله ۲۵ دقیقهای تا جایی که میتوانیم کارها را به پایان برسانیم.
معایب روش پومودورو
اگر صادق نبودیم، این یک نقطه ضعف را درباره پومودورو بیان نمیکردیم.
خیلی از اوقات که اکثر تایم کاری در اختیار خودمان بود، این روش بسیار عالی کار میکرد و تمام کارها تقریبا سر وقت انجام میشد. اما در بعضی از روزها که تسکها و وظایف مختلفی بر عهده دارید، استفاده از این روش ممکن است کمی پیچیده شود.
۴ نکته برتر برای استفاده از تکنیک پومودورو
در اینجا چند نکته برای کارایی بهتر تکنیک پومودورو را برایتان بازگو میکنیم:
۱. پومودوروهای خود را از قبل برنامهریزی کنید
قبل از اینکه تایمر اول خود را شروع کنید، بدانید که قرار است با بازه ۲۵ دقیقهای خود چه کاری انجام دهید. این کار به شما کمک میکند مستقیماً به سراغ کار بروید و از اتلاف وقت برای تصمیم گیری درباره کارها جلوگیری کنید.
۲. واقعا از وقت استراحت خود استفاده کنید
ما چون به کار کردن در آن بلوکهای زمانی طولانی (که فکر میکردیم در آنها بهرهور هستیم) عادت کرده بودیم، ایده تقسیم کردن روزهای کاری به بخشهای کوچک و وقت تلف کردن برای استراحتهای پی در پی کاملاً به نظرمان غیرمنطقی میرسید.
اما فراموش نکنید که تکنیک پومودورو بدون این 5 دقیقههای کوتاه بی معناست!
۳. تکنیک خود را شخصی سازی کنید
نیازی نیست که حتما بازههای زمانی خودتان را به صورت 25 – 5 تقسیم کنید. اگر احساس کردید که این مدت زمان کارایی کافی را برای شما ندارد، میتوانید آنها را به شکل ایده آل خود تغییر دهید.
۴. یک همراه پیدا کنید
اینکه یک همراه داشته باشید و این روش را باهم انجام دهید باعث میشود به تکنیک وفادار بمانید و همچنین کارایی و بهرهوری شما هم بالاتر میرود، درست مثل باشگاه رفتن! به همدیگر بگویید که قصد دارید در پومودوروهای خود چه کاری انجام دهید و همزمان شروع کنید. بعد از آن میتوانید تایمهای استراحت خودتان را نیز باهم شریک شوید و از آن لذت ببرید.
نتیجه گیری
در پایان، تکنیک پومودورو بیش از یک روش مدیریت زمان ساده است. در واقع، یک فلسفه کاری است که به ما یادآوری میکند تمرکز و استراحت هر دو برای دستیابی به بهرهوری پایدار ضروری هستند. با تقسیم کار به دورههای کوتاه و مدیریت شده، نه تنها میتوانیم از سرگرمیهای «حواسپرتکن» دوری کنیم، بلکه میتوانیم به خودمان فرصتی برای بازیابی و تجدید قوا بدهیم. تکنیک مدیریت پومودورو با ارائه یک ساختار مشخص و انعطاف پذیر، به ما این امکان را میدهد تا با تمرکز بیشتر و خستگی کمتر، به اهداف کاریمان دست پیدا کنیم.