تکنیک دلفی یک روش کیفی برای پیش‌بینی است که در آن، افراد متخصص به چندین دور از پرسش‌ نامه‌ها پاسخ می‌دهند. به عبارت دیگر، روش دلفی یک فرآیند پیش‌بینی و چهارچوب ارتباطی ساختاریافته براساس نتایج دورهای متعدد پرسشنامه‌هایی است که برای کارشناسان فرستاده می‌شود. پس از هر دور پرسشنامه، خلاصه‌ای از آخرین دور به کارشناسان ارائه می‌شود و به آنها اجازه می‌دهد پاسخ‌های خود را طبق پاسخ گروه، تنظیم کنند. این فرآیند، مزایای تحلیل کارشناسی را با عناصر خرد جمعی ترکیب می‌کند. با ما همراه باشید تا بیشتر با این روش آشنا شوید.

 

روش دلفی چیست؟

روش دلفی به عنوان یک تکنیک تخمین – گفت‌ و گو -تخمین (ETE) شناخته می‌شود. در واقع، یک روش سیستماتیک و کیفی برای پیش ‌بینی است که با جمع‌ آوری نظرات یک گروه از متخصصان از طریق سوالات چندگانه انجام می‌شود.

didar

 

روش دلفی متکی بر متخصصانی است که در مورد یک موضوع خاص اطلاعات زیادی دارند و می‌توانند نتیجه سناریوهای آینده را پیش‌بینی کنند، احتمال اتفاقات مختلف را بررسی کنند یا درباره یک موضوع خاص به اتفاق نظر برسند.

 

درک روش دلفی
روش دلفی شامل چندین دور از پرسش‌ نامه‌های نوشتاری است که به متخصصان اجازه می‌دهد تا نظرات خود را اعلام کنند. پس از اینکه متخصصان به هر دور از پرسش ‌نامه‌ها پاسخ دادند، مدیر گروه تمامی پاسخ‌ها را جمع‌ آوری کرده و یک گزارش خلاصه از پاسخ‌ها را به هر متخصص ارائه می‌دهد.

 

فرآیند روش دلفی

شناسایی مسئله و هدف

خیلی مهم است مسئله‌ای که می‌خواهید حل کنید و چیزی که با استفاده از روش دلفی می‌خواهید به دست بیاورید، قابل تعریف کردن و شرح دادن باشد. مطمئن شوید که می‌دانید چه چیزی را می‌خواهید پیش‌بینی کنید.

 

انتخاب یک گروه از متخصصان و یک مدیرگروه

متخصصان، می‌توانند هم از بین افراد داخلی و هم از بین افراد خارج از سازمان باشند. مدیرگروه باید کاملا بی طرف باشد و شخصی با تجربه در تحقیقات و جمع‌آوری اطلاعات به حساب بیاید.

 

پرسشنامه دور اول

مدیرگروه، پرسشنامه اول را در اختیار متخصصان قرار می‌دهد. نوع سوالات در دور اول معمولاً بازنویسی است، چرا که به متخصصان این امکان را می‌دهد تا با استفاده از بارش فکری، ایده‌های خود را بررسی کنند.

 

مدیرگروه تمامی پاسخ‌ها را از پرسشنامه جمع‌آوری می‌کند و یک گزارش خلاصه از پاسخ‌ها را به متخصصان ارائه می‌دهد. در این گزارش، هویت متخصصان ناشناخته باقی می‌ماند تا آنها را تشویق کند که نظرات خود را به آزادی اعلام کنند.

 

پرسشنامه دور دوم

پرسشنامه دوم با استفاده از تحلیل پاسخ‌هایی فراهم می‌شود که در قسمت قبلی به دست آمده و نوشته شدند. هم‌گرایی بین پاسخ‌ها را شناسایی کنید و محتوای غیرمرتبط را حذف کنید تا پرسشنامه دور دوم به جایی برسد که در آن متخصصان باهم اتفاق نظر داشته باشند.

 

زمانی که متخصصان به پرسشنامه دوم پاسخ می‌دهند، نظراتشان ممکن است همان ‌طور که بعد از خواندن گزارش خلاصه از دور اول و درک نظرات سایر متخصصان تغییر کرد، این بار هم تغییر کند.
 
روش دلفی
 

پرسشنامه دور سوم

دور سوم را هم به همان روش دور دوم انجام دهید. پرسشنامه سوم باید با تحلیل پاسخ‌ها از پرسشنامه دوم ایجاد شود و متخصصان، بر اساس گزارش پاسخ‌ها در دور دوم به پرسشنامه سوم پاسخ می‌دهند.

 

کاربردهای عملی روش دلفی

این روش در ابتدا برای پیش‌بینی روندها و نتایج علم و فناوری استفاده شد. به عنوان مثال، برای پیش‌بینی روندها در علوم فضاپیما، اتوماسیون، اتصالات پهنای باند و استفاده از فناوری در مدارس استفاده شده است.

 

علاوه بر این، برای پیش‌ بینی نتایج مربوط به اقتصاد، آموزش، بهداشت و سیاست ‌گذاری عمومی نیز به کار برده شده است. همچنین در موقعیت‌های تجاری مفید است و به پیش ‌بینی فروش با دقت ۹۶-۹۷ درصد نسبت به اعداد فروش واقعی کمک می‌کند. به عبارتی، روش دلفی می‌تواند به عنوان یک تکنیک برای پیش‌بینی موفقیت رویدادهای تجاری استفاده شود.

 

جمع بندی

با استفاده از روش دلفی می‌توانید از نظرات گروهی از متخصصان استفاده کنید تا به پیش‌بینی‌های دقیق‌تر و تصمیم‌ گیری‌های بهتری برسید. این روش، از اهمیت بالایی برای پیش‌ بینی رویدادها، اتخاذ تصمیمات استراتژیک، و حل مسائل پیچیده برخوردار است و می‌تواند در حوزه‌های کاری و مربوط به بیزینس هم تاثیر بسیار مثبتی داشته باشد.

این مطلب رو دوست داشتید؟