با ظهور ارزهای دیجیتال و رونق صنعت ارزهای دیجیتال، هر روز یک پروژه جدید در بازار راه اندازی می شود. برخی از پروژه ها عمر بسیار کوتاهی داشتند و نتوانستند فراز و نشیب های این صنعت را تحمل کنند، در کنار پروژه هایی که قدرتمند ظاهر شدند و رقبای خود را آواره کردند و رکوردهای زیادی را به نام خود ثبت کردند.
یکی از پروژه هایی که در بازار قدرتمند ارزهای دیجیتال به وجود آمده، ریپل است. محبوبیت XRP در بازار به سرعت محبوب شد و رشد سریعی را تجربه کرد. تا آنجایی که هزینه امواج پس از بیت کوین و اتریوم، توجه بسیاری از مخاطبان را به خود جلب کرده و به گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری تبدیل شده است.
استفاده از XRP توسط بانک های بین المللی و محبوبیت آن در بین این بانک ها را می توان یکی از دلایل بقای این ارز در صنعت کریپتوکارنسی دانست. اما چه عاملی بانک ها را به سمت این ارز دیجیتال جذب کرد؟ در ادامه پس از آشنایی با ارز رمزنگاری شده ریپل به ویژگی های این ارز دیجیتال می پردازیم.
شبکه ریپل و ارز دیجیتال XRP
ریپل یک پروژه ارز دیجیتال است که برخلاف سایر ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین، اتریوم و سولانا از فناوری بلاک چین استفاده نمی کند. ریپل یک دفتر کل توزیع شده منبع باز است که در فعالیت های مالی برای انجام تراکنش ها استفاده می شود.
آرتور بریتو، دیوید شوارتز و جد مککالب توسعهدهندگانی هستند که ریپل را ایجاد کردند و آزمایشگاههای ریپل را با کریس لارنس در سال 2012 تأسیس کردند و شروع به کار با بانکها کردند.
هدف از راهاندازی ریپل استفاده از راهحلی بود که محدودیتهای شبکه بیتکوین را پوشش میدهد و کسبوکارها میتوانند به راحتی از آن استفاده کنند. برخلاف سایر ارزهای دیجیتال که با هدف جایگزینی سیستم مالی سنتی راه اندازی شدند، ریپل هدف نهایی خود را پوشش و رفع محدودیت های سیستم بانکداری سنتی قرار داده است.
XRP رمز ارز دیجیتال انحصاری شبکه ریپل است که به طور گسترده در شبکه بانکی استفاده می شود. ریپل توکن خود را به عنوان واسطه ای برای سایر صرافی ها برای توسعه همکاری بین بانک ها معرفی کرد و در شبکه برای انجام تراکنش ها استفاده می شود.
روشی که ریپل برای تسهیل همکاری بانک های بین المللی استفاده می کند، استفاده از توکن بومی خود به عنوان واسطه بین ارزهای فیات است. این باعث می شود شبکه بانکی برای همکاری با یکدیگر نیازی به XRP نداشته باشد.
در طول راه اندازی شبکه، تمام 100 میلیارد توکن XRP استخراج شد که اکثر آنها متعلق به توسعه دهنده هستند. طبق آمار منتشر شده توسط Coin Market Cap، تعداد توکن های در دسترس عموم به 55 میلیارد رسیده است و همکاری و تراکنش های مالی بانک ها نیز با همین تعداد توکن در گردش انجام می شود.
یکپارچه سازی شبکه بانکی از طریق ریپل نت
شبکه گسترده ریپل نت شامل مجموعه ای از موسسات و بانک های خدمات مالی است. در این شبکه از فرآیند جدیدی برای انجام تراکنش های مالی و انتقال پول از نقطه ای به نقطه دیگر استفاده می شود. علاوه بر این، این شرکت بانک ها را ملزم به استفاده از ارز خود نمی کند و فعالیت آنها در این شبکه به استفاده از XRP بستگی ندارد. بر این اساس، اپراتورهای شبکه ممکن است از ارزهای دیجیتال دیگری برای فعالیت های خود استفاده کنند.
برخلاف XRPL، ریپل نت در انحصار آزمایشگاه های ریپل است و از آنجایی که ریپل نت بر روی پلتفرم XRPL ساخته شده است، تنها یکی از پلتفرم های تراکنش های مالی در اکوسیستم ریپل است و بانک ها نیز می توانند از راه حل های شبکه دیگری استفاده کنند. علاوه بر این، xVia، xCurrent، xRapid سه محصول ارائه شده در این شبکه هستند.
ویژگی های ریپل
با استخراج کامل توکنهای XRP در همان ابتدای راهاندازی، از کاهش قدرت گرههای شبکه در رقابت استخراج توکن جلوگیری شد. علاوه بر این، دلایل زیادی وجود داشت که بانک ها تمایل خود را برای استفاده از این ارز دیجیتال نشان دادند.
- تراکنشها در شبکه ریپل به سرعت انجام میشوند، برخلاف شبکههای مبتنی بر بلاک چین که برای تأیید تراکنشها به زمان طولانی نیاز دارند.
- علاوه بر زمان انتظار طولانی تراکنش ها در شبکه بلاک چین، کارمزدهای بالا نیز عامل دیگری است که استفاده از این روش را محدود می کند. از سوی دیگر، بانک ها برای جابجایی و انجام تراکنش های مالی در شبکه ریپل، کارمزد کمی می پردازند.
- پردازش 1500 تراکنش در ثانیه و پتانسیل ارتقا در شبکه ریپل، آن را به گزینه ای ایده آل برای شرکت های فعال در حوزه فین تک تبدیل کرده است.
- یکی از ویژگی های مهم شبکه ریپل نت که مورد توجه بانک ها قرار گرفته، مدت زمان بالای فعالیت این شبکه است. شبکه ریپل خود را از خطر در دسترس نبودن شبکه به دلیل نبود سرور مرکزی محافظت کرده است. این بدان معنی است که حتی اگر تعداد زیادی از گره های شبکه به طور همزمان از بین بروند، شبکه می تواند به کار خود ادامه دهد.
- در شبکه ریپل رقابتی برای ماینینگ و استفاده از سخت افزارهای پرهزینه و پرمصرف وجود ندارد و انرژی کمی صرف پردازش می شود.
- سرعت بالای شبکه ریپل به این معنی است که بانک ها می توانند سیستم های پرداخت را برای تسهیل فرآیند نقل و انتقالات بین المللی ایجاد کنند.
- علیرغم شیوع حملات سایبری و هک، بانک ها تلاش می کنند تا از روش های ایمن برای جلوگیری از خطرات احتمالی استفاده کنند. ساختار غیرمتمرکز ریپل به علاوه سایر ویژگی های آن، زیرساختی قوی برای همکاری ریپل با بانک ها فراهم کرده است.
- ارزش بازار 24 میلیارد دلاری XRP و تراکنش های روزانه حدود 2 میلیارد دلار نشان از محبوبیت و گردش بالای این ارز دیجیتال در بازار دارد. علاوه بر این، نقش آن به عنوان یک ارز واسطه به این معنی است که بانک ها نگران نگهداری و تبدیل آن به ارز فیات نباشند.
ریپل یک پروژه ارز دیجیتال است که بر خلاف سایر پروژه های ارز دیجیتال، پلتفرم بلاک چین را برای شبکه خود انتخاب نکرد و به منظور پوشش محدودیت ها و مشکلات شبکه مالی سنتی به بازار معرفی شد. این شبکه غیرمتمرکز به دلیل کاهش احتمال خطرات سایبری و سرعت بالای تراکنش ها در کنار ارزش بالای تراکنش های روزانه در بازار ارزهای دیجیتال، گزینه ای محبوب برای بانک ها محسوب می شود.
ریپل از زمان راه اندازی خود در بازار ارزهای دیجیتال محبوبیت زیادی پیدا کرده است، بنابراین پشت سر رهبران این بازار یعنی بیت کوین و اتریوم حرکت کرده است. در حال حاضر ریپل با ارزش بازار 24 میلیارد دلار ششمین بازار است و با 2 میلیارد تراکنش روزانه در بین 10 ارز دیجیتال برتر بازار قرار دارد.
در این مقاله پس از آشنایی با شبکه ریپل و ارز دیجیتال بومی آن، ویژگی هایی را که باعث محبوبیت این ارز در شبکه بانکی شده است را فهرست کرده ایم.