همانطور که از این عنوان پیداست، منطق اقتصادی پروژه هایی که برای کسب سود مورد استفاده قرار می گیرند، بررسی و تحلیل می شود. طرح رشد کسب و کار به معنای بررسی جنبه های موفقیت رشد کسب و کار است که به آن بازار مالی، فنی یا مالی می گویند که در آن قصد داریم کار را شروع کنیم.
اگر طرح توجیه اقتصادی یک پروژه، صاحبان سرمایه را متقاعد کند که این تجارت برای آنها سود کافی خواهد داشت، سرمایه گذاری را آغاز می کنند، در غیر این صورت ریسک مالی را نمی پذیرند و آن را رد می کنند.
منظور از طرح رشد کسب و کار چیست؟
قبل از انجام کاری، بررسی تمام جوانب آن بسیار مهم است. در مورد بازار کار و مشاوره رشد کسب و کار، نوشتن یک طرح رشد کسب و کار قبل از شروع پروژه بسیار مهم است. گزارشی که تمام ابعاد مختلف اقتصادی یک رشد کسب و کار را برای ارزیابی سودآوری یا زیان پروژه بررسی می کند، طرح موردی اقتصادی نامیده می شود.
برای اینکه سرمایه گذار بداند سرمایه خود را کجا خرج می کند و چه سودی از این کار خواهد برد، داشتن این طرح منطقی ضروری است. یک رشد کسب و کار موفق قبل از شروع به سرمایه گذاری، طرح موردی رشد کسب و کار را تهیه و بررسی می کند.
اهمیت طرح توجیهی مالی چیست؟
یک طرح توجیهی مالی برای موفقیت یک تجارت بسیار مهم است. زیرا به عنوان یک نقشه راه برای رشد کسب و کار عمل می کند و از بیراهه رفتن مدیران جلوگیری می کند. طرح توجیهی مالی، بودجه پروژه مورد نظر را در نظر گرفته و با در نظر گرفتن پتانسیل مالی، برنامه ای مستند برای پیشرفت کار ارائه می کند.
طرح توجیهی مالی موانع کار را پیش بینی می کند و راهی برای رفع آن موانع پیدا می کند. در واقع، طرح پرونده مالی تعیین می کند که آیا این ایده قابل اجرا است یا خیر. به همین دلیل اهمیت این طرح قبل از اجرای آن ضروری است.
بخش های طرح توجیه اقتصادی و مالی
مطالعه امکان سنجی اقتصادی و مالی بررسی و تحلیل جامع جنبه های موفقیت و شکست یک پروژه است. طرح رشد کسب و کار شامل 3 بخش است که در زیر بررسی می کنیم:
- بررسی مالی
- تحلیل بازارهای مالی
- توجیه پروژه
بررسی مالی
با تجزیه و تحلیل بخش مالی پروژه، سودآوری و توجیه اقتصادی طرح مورد بررسی قرار گرفته و جنبه های مالی آن مورد ارزیابی قرار می گیرد. در ابتدای پروژه، این بررسی ضروری است زیرا رشد کسب و کار برای کسب سود راه اندازی شده است. پیشنهاد می کنیم مقاله طرح رشد کسب و کار چیست را در Dr. ویز.
تحلیل بازارهای مالی
برای داشتن یک بازار مالی خوب، قبل از شروع یک رشد کسب و کار باید جنبه های مختلف بازار را بررسی کرد. از موارد مهم در این قسمت می توان به تقاضا و عرضه بازار، بازار هدف، کمبود محصول و … اشاره کرد.
رقبای بازار نیز به کمک این تحلیل وارد بازار کار شده اند، پس با در نظر گرفتن رقبا، قبل از ورود به بازار کار، بررسی و تحلیل مالی پروژه را در اولویت خود قرار دهید.
منطق پروژه
هدف بررسی ابزار و توجیه اقتصادی داشتن یک برنامه است. این ابزارهای توجیهی عبارتند از: ابزار فنی لازم، تجهیزات و محل اجرای پروژه.
با در نظر گرفتن تمامی جوانب کار، امکان سنجی و امکان سنجی پروژه برای صاحبان مشاغل و سرمایه گذاران مشخص می شود. این تصمیم بهتری می گیرد.
انواع شاخص های ارزیابی طرح توجیه اقتصادی
شناسایی هزینه ها با شاخص طرح توجیهی اقتصادی انجام می شود. در ابتدای هر کسب و کاری، ارزیابی بخش مالی و توجیه اقتصادی پروژه بسیار مهم است. زیرا سودآوری و ذینفع بودن اولویت هر کسب و کاری است. 4 شاخص اصلی ارزیابی اقتصادی برای برآورد هزینه ها و بررسی سودآوری پروژه وجود دارد:
- ارزش خالص سرمایه اولیه برای شروع
- نحوه بازگشت سرمایه
- نمای کلی هزینه (شاخص سودآوری)
- دوره بازگشت سرمایه تجاری
از این 4 معیار می توان برای برآورد هزینه ها استفاده کرد. در زیر به هر یک از آنها می پردازیم:
ارزش خالص سرمایه اولیه برای شروع
برای ارزیابی سودآوری یک تجارت، ابتدا باید ارزش سرمایه فعلی را با هزینه ها و سودآوری پروژه در آینده را با ارزش فعلی محاسبه کرد. اگر ارزش سرمایه فعلی به ارزش فعلی سودهای آتی پروژه برگردد و این عدد از سرمایه فعلی بیشتر باشد، این پروژه سودآور خواهد بود. اما اگر هنگام محاسبه ارزش فعلی سرمایه به سود آتی، ارزش سرمایه اولیه از سود آتی به ارزش فعلی بیشتر باشد، پروژه توجیه اقتصادی ندارد و نباید شروع شود.
نحوه بازگشت سرمایه
برای شروع هر کاری اول از همه به سوددهی آن توجه می شود. در نرخ بازده سرمایه گذاری، سرمایه گذار سود آتی را در نظر می گیرد. اگر نرخ بازده سرمایه گذاری برابر بهای تمام شده باشد و یا حتی بازده سرمایه گذاری بالاتر از سرمایه اولیه محاسبه شود، این طرح قابل قبول بوده و سود به همراه خواهد داشت. اگر هزینه ها بیشتر از سرمایه اولیه باشد، طرح برای شروع توجیه اقتصادی ندارد و سرمایه گذار طرح را رد می کند.
مطالعه هزینه و فایده (شاخص اثربخشی هزینه)
یکی دیگر از شاخص های مهم برنامه مالی اقتصادی، تحلیل هزینه و سود است. این نسبت اقتصادی را می توان به صورت زیر محاسبه کرد:
ارزش فعلی طرح موردی تجاری بر هزینه جاری آن تقسیم می شود. اگر این نسبت بیشتر از یک باشد طرح توجیه اقتصادی دارد اما اگر نسبت حاصل کمتر از یک باشد طرح توجیه اقتصادی ندارد.
دوره بازگشت سرمایه تجاری
در طرح رشد کسب و کار، دوره بازگشت سرمایه یا بازگشت سرمایه یکی از شاخص های مهمی است که باید در نظر گرفته شود. دوره بازپرداخت طرح به معنای دوره زمانی است که درآمد حاصل از آن هزینه ها و سرمایه در گردش را جبران می کند. هر چه دوره بازگشت سرمایه کوتاهتر باشد، طرح توجیه اقتصادی بیشتری دارد.
تکنیک های تجزیه و تحلیل اطلاعات در طرح موردی اقتصادی
هدف نهایی هر کسب و کاری کسب سود و تامین منافع مالی است. در طرح رشد کسب و کار، مشاوره رشد کسب و کار و کوچینگ رشد کسب و کار سعی در ارائه تحلیلی از سود و درآمد شامل هزینه ها و سرمایه اولیه دارند. با تحلیل مالی و شرایط اقتصادی و ریسک پذیری در کار، منابع مالی پروژه در طرح موردی اقتصادی رشد کسب و کار در 3 بخش ارائه شده است:
- سرمایه گذاری ثابت در پروژه؛
- سرمایه در گردش؛
- بررسی و گزارش اضطراری
سرمایه گذاری ثابت در پروژه
این قسمت از پروژه قسمت اولیه است. قبل از شروع یک رشد کسب و کار، باید سرمایه اولیه را تهیه کنید. این هزینه های اولیه عبارتند از: تهیه تجهیزات، اخذ مجوزهای لازم پروژه، ابزار، منابع انسانی، هزینه های بررسی و آزمایش اولیه، محل پروژه و موارد احتمالی.
سرمایه در گردش
هنگامی که رشد کسب و کار راه اندازی شد، سرمایه گذاران محصول یا خدماتی که ارائه می کنند نیاز به سرمایه برای تکرار و تداوم دارند. سرمایه در گردش شامل تمام هزینههایی است که کسبوکار را ادامه میدهد. در واقع سرمایه در گردش شامل کلیه هزینه های تولید و توزیع و نیروی انسانی می شود.
این هزینه ها به دو صورت مستقیم و غیر مستقیم محاسبه می شود:
- در روش مستقیمبدهی های جاری از دارایی های جاری، که شامل هر چیزی است که می تواند فروخته شود و به پول تبدیل شود یا مصرف شود. مانند: وجه نقد، اوراق بهادار، موجودی محصولات موجود در انبار، اوراق سرمایه گذاری و حساب های دریافتنی.
- در روش غیر مستقیمهزینه تولید سالانه بر اساس تقسیم سرمایه در گردش بر 365 روز در سال برای به دست آوردن هزینه روزانه است.
در این روش همه چیز بر اساس روز محاسبه می شود; مانند: مدت زمان نگهداری محصول در انبار، میانگین تولید محصول یا ارائه خدمات در روز، مدت زمان آماده سازی یا تولید محصول یا خدمات بر حسب روز و غیره.
موارد احتمالی را بررسی و در نظر بگیرید
در هر پروژه اقتصادی، هزینه ها یا موارد احتمالی مختلفی وجود دارد که باید مبالغی را برای آنها در نظر گرفت. هیچ طرح موردی تجاری را نمی توان به طور کامل آماده کرد و همیشه باید برای چنین موارد احتمالی آماده باشید تا پروژه در میانه راه شکست نخورد.
بنابراین می توان نتیجه گرفت که حتی آن دسته از هزینه های پیش بینی نشده که در طرح توجیهی اقتصادی رشد کسب و کار جایگاه خاصی مانند توزیع مبالغ معین ندارند، در طرح توجیهی اقتصادی جایگاهی دارند و باید مورد توجه قرار گیرند.
سوالات متداول
1- هزینه نوشتن طرح توجیهی اقتصادی و مالی پروژه چقدر است؟
برآورد هزینه به مواردی از قبیل: اهداف پروژه، زمان تحویل، بودجه کار، میزان سرمایه گذاری و غیره بستگی دارد و نمی توان قیمت دقیقی ارائه کرد. این در حالی است که طرح توجیهی مجوز از 20 میلیون تومان شروع می شود.
2- آیا می توان بدون سرمایه گذاری رشد کسب و کار راه اندازی کرد؟
خیر، راه اندازی هر کسب و کاری به سرمایه اولیه نیاز دارد. برای کسب سود، هزینه هایی ضروری است که از طریق آنها بتوان سود آتی را تا حدودی پیش بینی کرد.