درصدها یکی از محبوب ترین و مهم ترین انواع عملیات ریاضی در زندگی ما هستند. اکثر مردم به راحتی مفهوم درصد را درک می کنند. به همین دلیل استفاده از آن در بیشتر زمینه ها از پزشکی و آمار گرفته تا بازاریابی و تجارت رایج است. درصد فروش یکی از آن درصدهایی است که به مدیران مالی کمک می کند تا سلامت فعلی و آینده شرکت خود را تجسم کنند. علاوه بر تحلیل های مالی گذشته و حال، فرمول درصد فروش نقش مهمی در پیش بینی فروش شرکت در آینده دارد.
در مورد پیش بینی مالی چقدر می دانید؟
عملکرد مؤثر شرکت ها در بازار تا حد زیادی به این بستگی دارد که چقدر چشم انداز بلندمدت و کوتاه مدت توسعه خود را پیش بینی می کنند. اما این پیش بینی و ارزیابی چگونه انجام می شود؟
ارزیابی چشم انداز توسعه شرکت بر اساس تجزیه و تحلیل شرایط فعلی بازار، سوابق و فعالیت های جاری شرکت، تغییرات شرایط بازار در آینده و غیره است.
این نوع پیش بینی هدفمند نقطه شروعی برای سازماندهی تولید خواهد بود. یعنی میزان تولید را دقیقاً بر اساس محصولات مورد نیاز مصرف کننده انجام می دهد و ضرر آن به حداقل خود می رسد.
آیا پیش بینی مالی همان برنامه ریزی مالی است؟
پیش بینی مالی، مانند برنامه ریزی مالی، مبتنی بر تحلیل مالی است. اما برخلاف برنامهریزی مالی، پیشبینی نه تنها بر اساس دادههای قابل اعتماد، بلکه بر فرضیات خاصی استوار است که مدیران باید در انجام آن حرفهای باشند. در طول پیشبینی مالی، عواملی که بر فعالیت اقتصادی فعلی و آتی شرکت تأثیر میگذارند، بررسی میشوند.
روش درصد فروش چقدر است؟
روش درصد فروش یکی از مراحل اصلی پیش بینی و برنامه ریزی مالی است. با استفاده از این روش می توان نیاز به تامین مالی خارجی و سایر نیازهای مالی سازمان را برای معاملات آتی تعیین کرد.
فرمول درصد فروش نشان می دهد که شرکت به چه میزان تامین مالی اضافی نیاز دارد. تامین مالی خارجی لازم زمانی انجام می شود که ظرفیت شرکت (دارایی های جاری آن) برای افزایش فروش کافی نباشد و نیاز به سرمایه گذاری اضافی باشد.
این روش هزینه ها، دارایی ها و بدهی های خاصی را به عنوان درصدی از فروش محاسبه می کند. سپس این درصدها همراه با فروش پیش بینی شده برای تهیه صورت مالی استفاده می شود.
نحوه استفاده از فرمول برای محاسبه درصد فروش
برای استفاده از فرمول محاسبه درصد فروش و پیش بینی مالی بر اساس داده های فعلی شرکت، مراحل زیر را دنبال کنید:
1) داده های لازم را آماده کنید.
قبل از اینکه بتوانید تجزیه و تحلیل و پیش بینی وضعیت مالی شرکت خود را انجام دهید، اطلاعاتی را در مورد هزینه های فروش فعلی و تجاری شرکت خود جمع آوری کنید.
برای به دست آوردن این اطلاعات می توانید از اسناد حسابداری مانند فاکتورها، گزارش ها و صورت های مالی استفاده کنید. سازماندهی اعداد و داده ها قبل از شروع محاسبات دقت را بسیار افزایش می دهد و فرآیند محاسبه را کارآمدتر می کند.
2) تعیین کنید که چه چیزی را پیش بینی خواهید کرد.
همانطور که در بالا گفتیم، فرمول درصد فروش را می توان برای هر یک از هزینه ها، دارایی ها و بدهی های یک شرکت استفاده کرد. بنابراین برای پیش بینی مالی با روش درصدی فروش، ابتدا باید ببینید به کدام حساب های خاص مراجعه خواهید کرد. حساب های دریافتنی (دریافتنی)، بدهی ها (بدهی) و هزینه تولید یا خرید کالاهای فروخته شده رایج ترین حساب های هدف هستند.
3) درصد فروش را محاسبه کنید.
محاسبه درصد فروش به بهای تمام شده کالای فروخته شده مهمترین کاربرد فرمول درصد فروش است. در این صورت هزینه تولید اقلام و کل مبلغ فروش اقلام در یک بازه زمانی مشخص می شود. سپس هزینه ها بر کل فروش تقسیم می شود و نتیجه در 100 ضرب می شود.
فرض کنید در یک شرکت هزینه تولید کالای فروخته شده در یک ماه 50 میلیون تومان باشد. این کالاها 200 میلیون تومان فروخته شد. فرمول محاسبه درصد فروش برای این بازه زمانی به صورت زیر خواهد بود:
50 = 100 × 200000000 ÷ 50000000
در این مثال 25 درصد از فروش ماهانه شرکت مربوط به بهای تمام شده کالای فروخته شده است. این عدد اکنون می تواند به عنوان یک ابزار بودجه بندی و پیش بینی برای دوره زمانی بعدی مورد استفاده قرار گیرد.
به عنوان مثال اگر در سال آینده این درصد بسیار بیشتر از این درصد است، باید بلافاصله دلایل افزایش هزینه های تولید را بررسی و اقدامات لازم را برای اصلاح وضعیت انجام دهید.
محاسبه درصد فروش با مثالی دقیق تر
فرض کنید قبوض روزانه یک سوپرمارکت به شرح زیر است: (اعداد خیالی هستند!)
- کالاهای موجود: 20000 تومان
- تقاضا از مشتریان: 10000 تومان
- بدهی: 7000 تومان
- دارایی نقد: 15000 تومان
- بهای تمام شده (یا بهای تمام شده) کالای فروخته شده: 15000 تومان
- درآمد خالص: 35000 تومان
وقتی این اعداد بر فروش روزانه 50000 تومانی سوپرمارکت تقسیم می شود، درصدهای فروش زیر به دست می آید:
- موجودی کالا: 40%
- تقاضای مشتری: 20%
- بدهی: 14%
- دارایی نقدی: 30%
- بهای تمام شده کالا: 30%
- درآمد خالص: 70%
حال فرض کنید می خواهیم فروش پیش بینی شده خود را برای روز بعد محاسبه کنیم. اگر طبق پیش بینی ها انتظار داشته باشیم در روز بعد 40 درصد به فروش روزانه اضافه کنیم، باید از فرمول زیر استفاده کنیم:
اکنون باید این نرخ رشد را به حساب های دیگر خود اضافه کنیم.
- موجودی تخمینی: 28000 تومان
- تقاضای مورد انتظار: 14000 تومان
- برآورد بدهی: 9800 تومان
- مبلغ تقریبی نقدی: 21000 تومان
- برآورد هزینه تولید کالا: 21000 تومان
- درآمد خالص تخمینی: 49000 تومان
همانطور که می بینیم، فرمول درصد فروش می تواند پیش بینی نسبتاً دقیقی از اعداد مرتبط با فروش ارائه دهد.
نتیجه
همانطور که در این مقاله دیدیم، فرمول درصد فروش به ما کمک می کند تا با یک محاسبه ساده، وضعیت مالی یک شرکت را در آینده پیش بینی کنیم. البته توجه داشته باشید که استفاده از این روش فقط برای حساب هایی که می دانیم مستقیماً با فروش مرتبط هستند منطقی است. یعنی اگر کل میزان فروش تغییر کند، این ارقام نیز تغییر می کند.
سوالات متداول
فرمول محاسبه درصد فروش چیست؟
فرمول درصد فروش یک ابزار پیش بینی بر اساس داده های فروش گذشته و فعلی است. این داده ها می تواند شامل تمام هزینه های تجاری مربوط به فروش، مانند موجودی فعلی و هزینه های تولید باشد. این شرکت از این درصدها برای تعیین چشم انداز مالی خود در آینده استفاده می کند.
چرا محاسبه درصد فروش مهم است؟
این روش پیشبینی ممکن است آینده مالی شرکت شما را به درستی پیشبینی نکند، اما به شما احساس قوی از اینکه شرکت شما به کجا میرود، میدهد. به این ترتیب تغییراتی را ایجاد می کنید که ممکن است لازم باشد. مهمتر از همه، دانستن اینکه پول شما به کدام حساب ها وارد یا خارج می شود، به شما کمک می کند بودجه دقیق تری داشته باشید.
فایل اکسل رایگان برای محاسبه درصد فروش
محاسبه درصد فروش برای مشاغل کوچک
دانلود رایگان