از زمان استفاده از کامپیوتر، تغییرات زیادی در زندگی مدرن و دیجیتال ایجاد شده است. هوش مصنوعی یکی از جدیدترین موضوعاتی است که امروزه در دنیا مطرح و تکرار می شود. فناوری تشخیص چهره نیز یکی از فناوری های مرتبط و پیشرفته ای است که از هوش مصنوعی استفاده می کند. این فناوری توانایی احراز هویت افراد را با ایجاد نقشه چهره و تجزیه و تحلیل آن دارد. برای اولین بار بحث فناوری تشخیص چهره در فیلم های بلند مطرح شد. بدین ترتیب با پرتاب لیزر به صورت شرکت کنندگان در این فناوری می توان شخصیت آنها را شناسایی کرد. یکی از بهترین ویژگی های فناوری تشخیص چهره این است که با استفاده از روش های مختلف می تواند چهره افراد را تشخیص دهد و هر کدام از این روش ها الگوریتم های منحصر به فرد خود را دارند. در ادامه این مقاله نگاهی دقیق تر به فناوری تشخیص چهره، عملکرد و مزایای آن خواهیم داشت.
تشخیص چهره چیست؟
یکی از جدیدترین فناوری هایی که مدت هاست در دنیا مطرح بوده و مورد استقبال برخی از کسب و کارها قرار گرفته است، تشخیص چهره است. حتما نمونه های ساده فناوری تشخیص چهره را در شبکه های اجتماعی، پلتفرم گوشی برای باز کردن قفل و غیره دیده اید. برای تعریف دقیقتر فناوری تشخیص چهره، میتوان گفت که این فناوری نوعی ابزار بیومتریک است که ویژگیهای خاص هر چهره را شناسایی و تحلیل میکند. سپس با اطلاعات حاصل از ذخیره شده در سیستم پایگاه داده مقایسه و تطبیق داده می شود و هویت کاربر و شخص مورد نظر را شناسایی می کند. در واقع فرآیند تشخیص چهره استفاده از نرم افزارهای تخصصی است. بنابراین، نرم افزار فناوری تشخیص چهره از هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی برای اسکن چهره ها و سپس مقایسه داده های ورودی و اطلاعات پایگاه داده استفاده می کند.
فناوری تشخیص چهره چگونه کار می کند؟
هنگامی که مشمول فناوری تشخیص چهره و به طور کلی شناسایی چهره و هویت کاربران استفاده می شود برنامه ثبت ورود و خروج پرسنل اشاره شد که این فناوری تنها برای شناسایی چهره مجرمان در سازمان ها و نهادهای دولتی استفاده می شود. اما اکنون این فناوری توسط شرکت های فناوری برای بهبود عملکرد فرآیندهای مختلف نیز مورد استفاده قرار می گیرد. در زیر، نگاهی دقیق تر به نحوه عملکرد فناوری تشخیص چهره خواهیم داشت. به طور کلی، فرآیند تشخیص چهره شامل مراحل زیر است:
در مرحله اول فرآیند یافتن تصویر آغاز می شود. مثلا وقتی از دوربین برای عکس گرفتن استفاده می کنید، می بینید که چهره افراد را در قاب عکس جستجو می کند. پس از پیدا کردن چهره اطراف آن، یک قاب را برای فوکوس خودکار میبندد.
در مرحله دوم از صورت نقشه برداری می کند. این نقشه برداری و تجزیه و تحلیل صورت بر اساس اندازه گیری فاصله بین چشم ها، فاصله بین بینی و دهان، شکل چانه و سپس تبدیل این اندازه ها به رشته ای از اعداد یا نقاط در حافظه شما است.
در این مرحله فناوری تشخیص چهره سعی می کند چهره و هویت افراد را بر اساس تصویری که در حافظه خود دارد تشخیص دهد.
موضوع مهمی که در مورد فرآیند و عملکرد فناوری تشخیص چهره مطرح می شود این است که سیستم های مورد استفاده برای این فناوری باید در اولین قدم یاد بگیرند که چهره چیست. بنابراین برای یادگیری این مبحث از الگوریتمی استفاده می شود که قابلیت تمرین و تشخیص چهره، تصاویر و … را دارد. بنابراین، هر بار که یک تصویر به الگوریتم داده می شود، نرم افزار تعبیه شده در آن باید دقیقاً تشخیص دهد که چهره در آن در کجای سیستم قرار دارد. بنابراین به طور کلی می توان گفت که فناوری تشخیص چهره یکی از فناوری های تشخیص چهره بیومتریک یا اندازه گیری داده های بیولوژیکی است که عملکرد دقیق و بهینه تری دارد.
کاربردهای فناوری تشخیص چهره چیست؟
به طور کلی از فناوری تشخیص چهره در سیستم ها و زمینه های مختلفی استفاده می شود. اما یکی از مهمترین کاربردهای آن برای اهداف امنیتی و قضایی است. علاوه بر این، می توان با جزئیات بیشتری گفت که از فناوری تشخیص چهره در موارد زیر استفاده می شود:
در فرودگاه ها از فناوری تشخیص چهره برای شناسایی و تشخیص چهره مجرمان و مجرمان و مقایسه تصاویر پاسپورت افراد برای تایید هویت آنها استفاده می شود.
- ادارات قضایی نهادهای دولتی
در نهادهای دولتی و به ویژه در ادارات دولتی برای شناسایی و دستگیری مجرمانی که جرایم زیادی مرتکب شده اند استفاده می شود.
در برخی موارد در ایالات متحده، از فناوری تشخیص چهره برای جلوگیری از استفاده مجرمان از کارت های شناسایی و گواهی های جعلی استفاده می شود. در برخی از ایالت های آمریکا از کارت شناسایی افراد مختلف برای اهداف سیاسی مانند تغییر نتایج انتخابات استفاده می شود.
- سیستم های حاضر
یکی از رایج ترین کاربردها و کاربردهای فناوری تشخیص چهره، ج سامانه خدمات اداری سازمان و- همانطور که در بندهای فوق ذکر شد، یکی از ابزارهای اصلی فناوری تشخیص چهره، سیستم بیومتریک است. بنابراین با تلفیق سیستم های بیومتریک و نرم افزار حضور و غیاب می توان از این فناوری در سازمان ها و موسسات مختلف برای بهبود عملکرد سیستم حضور و غیاب به طور گسترده استفاده کرد. روند کار به این صورت است که در سامانه های حضور و غیاب از نرم افزارهای تخصصی تشخیص چهره استفاده می شود و کارکنان موظفند هنگام ورود و خروج چهره خود را در این سامانه ثبت کنند تا زمان حضور در محل کار را محاسبه و از آن مطلع شوند.
نتیجه
یکی از فناوری های نسبتاً جدیدی که در دنیای امروز به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرد، فناوری تشخیص چهره است. در این مقاله به تعریف این فناوری، اثربخشی فناوری تشخیص چهره و کاربردهای مختلف آن پرداخته شده است. یکی از کاربردهای مهم این فناوری، سیستم حاضر است. کسرا نیز با تکیه بر آخرین تکنولوژی روز دنیا از این فناوری در سیستم های خدمات در محل خود استفاده می کند.