همه کسب و کارها با بحران های متفاوتی روبرو هستند. کتاب های مدیریت بحران توضیح می دهند که رشد کسب و کار معمولا از یک بحران بزرگ وارد بحران بزرگ بعدی می شود! اگر بحران دیگری بین این دو وجود نداشته باشد!

این بحران ها می توانند؛ مانند اپیدمی ها، می تواند در مقیاس جهانی اتفاق بیفتد و همه را تحت تاثیر قرار دهد. البته بحران ها را می توان به یک جغرافیای خاص مرتبط کرد. یا حتی در نتیجه تصمیمات اشتباهی که گرفته ایم، کسب و کارمان را تحت الشعاع قرار دهیم.

با این حال، در مواقع بحران، مهمترین عامل واکنش ما به عنوان صاحبان مشاغل است که تعیین می کند اوضاع چگونه پیش خواهد رفت. شاید کنترلی بر بحران نداریم. اما همچنان می توانیم با تصمیم گیری های درست و به موقع وضعیت کاری خود را بهبود بخشیم. در این مقاله به 5 نکته کلیدی می پردازیم که به ما کمک می کند در برابر بحران ها به درستی واکنش نشان دهیم.

1. حفظ بقا

در بحران ها باید نگرش درست داشت و به جای نگرانی بیش از حد در مورد کاهش فروش یا فعالیت های تجاری، به فکر حفظ بقای رشد کسب و کار باشیم.

احتمالا در گذشته شرایط رشد کسب و کار خوب بود و درآمد خوبی داشتیم. اگر طرز فکر درستی داشته باشیم، زیاد نگران کاهش فروش و تنوع فعالیت های تجاری نخواهیم بود.

اگر وضعیت مالی خوبی دارید، حتی ممکن است بتوانید مقدار معقولی از ضررهای مالی را جذب کنید و کارکنان و منابع خود را حفظ کنید.

وقتی موبایل را در حالت صرفه جویی در مصرف برق قرار می دهیم، بسیاری از فعالیت ها روی موبایل متوقف می شود و تنها عملیات لازم انجام می شود. همچنین باید سعی کنیم در شرایط بحرانی با حداقل فعالیت های ضروری که برای حفظ بقای رشد کسب و کار ضروری است، مقابله کنیم. بسته به شرایط، ممکن است تبلیغات را کاهش دهیم یا به طور موقت برخی از فعالیت ها را متوقف کنیم.

2. حفظ اعتبار

با شروع شیوع کرونا، بسیاری از کارآفرینان شروع به ارائه نظرات و توصیه های خود در رسانه های تجاری کردند. بهتر است رشد کسب و کار در مواقع بحرانی از امور روزمره جامعه جدا شود. اگر حرفی برای گفتن داریم در رسانه های شخصی ذکر کنیم تا دوستان و اقوام از آن بهره ببرند. در رسانه های تجاری ما نیست. اگر در زمینه خاصی متخصص نیستیم، بهتر است توصیه نکنیم.

مشکل دیگر مدیریت پیام های ناخواسته است. در مواقع بحران، پیام های نامناسب ممکن است به سمت رشد کسب و کار ما سرازیر شود. بهتر است تا زمانی که شرایط بحرانی حل نشده واکنشی نشان ندهید.

همچنین بسیار مهم است که کارها را برای سود انجام ندهید و به اصطلاح از آب تیره ماهی نگیرید. برند Domino’s Pizza سال ها پیش تصمیم گرفت که پیتزا را به افرادی که دچار یک بلای طبیعی شده اند اهدا کند. افرادی با لباس های مخصوص این برند که لوگوی بزرگی روی آن چاپ شده بود، رفتند و این پیتزاها را توزیع کردند. در نتیجه بسیاری از منتقدان مطالبی را منتشر کرده اند که این کار اصلا خوش نیت نیست و هدف فقط سود و برندسازی است. در شرایطی که مردم دچار بلای طبیعی شده اند.

3. کنترل عملکرد

نکته سوم این است که ما به عنوان کارآفرین نباید زیاد تحت تأثیر شرایط قرار بگیریم. اگر به بحران کاملا عاطفی نگاه کنیم، ما را به سمت تصمیم گیری اشتباه سوق می دهد. مثلا اخراج کارمندان ارزشمند تحت تاثیر آنچه در اخبار آمده است.

فقط به نظرات کارشناسان و کارشناسان توجه کنید نه به شایعات رایج در جامعه. زمانی که کرونا شروع شد، بسیاری از مردم گفتند که دست زدن به هر سطحی می تواند باعث بیماری شود و جان ما را به خطر بیندازد. پس از مدتی صحبت های پزشکان و متخصصان نشان داد که اوضاع آنطور که غیرمتخصص ها توصیف می کردند نیست.

نکته کلیدی این است که اجازه ندهید تصمیمات تجاری مهم بیش از حد تحت تأثیر گفته های دیگران قرار گیرد. برای بهبود تصمیمات خود می توانید کتاب Thinking Fast and Slow نوشته دانیل کانمن را مطالعه کنید.

4. روی راه حل ها تمرکز کنید

اگر بیش از حد روی مشکلات ناشی از بحران تمرکز کنیم، تأثیر منفی بر کارمندان و تیم خواهد گذاشت. بهتر است به جای بررسی مداوم مشکلات، وقت خود را صرف کار بر روی راه حل ها کنیم.

هر مشکل تجاری راه حلی دارد. شاید بتوان راه حل را با تفکر یافت و شاید نیاز به مطالعه و تحقیق بیشتر داشته باشیم. در هر صورت بهتر است گم نشوید و مشکلات را به زور حل کنید. این باعث می شود همکاران به جای منفعل بودن سعی در حل مشکلات کنند.

5. تشخیص صحیح شرایط

برای هر بحرانی دو اتفاق می تواند بیفتد. شرط اول این است که بعد از مدتی تمام شود و تجارت به شرایط قبلی بازگردد. این اغلب به راحتی قابل تشخیص است.

مشکل تر زمانی است که موقعیت دوم رخ می دهد. این بدان معناست که بحران بیش از حد انتظار ادامه دارد. به عنوان مثال، پس از گذشت چند ماه از شروع همه گیری، تقریباً همه متوجه شدند که این بیماری برای مدت طولانی با ما خواهد بود. وقتی یک بحران بیش از حد طول بکشد، دیگر به آن بحران نمی گویند. کتاب‌های اقتصاد در مورد اصطلاح New Normal یا «شرایط عادی جدید» صحبت می‌کنند.

توجه به این نکته ضروری است که اگر بحران طولانی شود، به “عادی جدید” تبدیل خواهد شد. وقتی این اتفاق بیفتد، عادت های خرید مردم به آرامی به حالت قبلی خود باز می گردد و تجارت می تواند دوباره رشد کند. مهمترین چیز این است که تشخیص دهیم که چه زمانی بحران به شرایط عادی جدید تبدیل می شود و به تدریج فعالیت های تجاری را افزایش می دهد.

در سال 2008، یک بحران اقتصادی بزرگ در جهان آغاز شد. پس از مدتی کارشناسان اعلام کردند که این شرایط ادامه خواهد داشت. این امر باعث شد تا کسب و کارهای زیرک تری شغل خود را جدی بگیرند، نه اینکه بیهوده منتظر بهبود وضعیت باشند و بتوانند اوضاع را تحت کنترل خود درآورند.

پس بهتر است به محض شروع بحران تصمیمات بزرگ و بلندمدت نگیریم و فقط رشد کسب و کار خود را حفظ کنیم. اما وقتی متوجه شدیم که وارد شرایط عادی جدید شده ایم، نباید منفعل باشیم و تصمیمات به موقع و جدید بگیریم.

به یاد داشته باشید که هر کسب و کاری همیشه با بحران های بزرگ و کوچک مواجه است. مهمتر از همه، واکنش صاحب رشد کسب و کار به وضعیت است. با توجه به این 5 نکته، می توانید پاسخ مناسب تری داشته باشید و سخت ترین طوفان ها را پشت سر بگذارید و رشد کسب و کار خود را پیش ببرید.

نویسنده: مجله خلاقیت – ژان بیگوسیان