از قدیم الایام اعتقاد بر این بوده که آموزش مردم یکی از ارزشمندترین و انسانی ترین کارهاست. با این کار می توانید شاهد رشد و پیشرفت یک فرد یا رشد کسب و کار باشید و به آنها کمک کنید تا به پتانسیل های خود شکوفا شوند. اگر به دنبال پاسخی برای این سوال هستید که کوچینگ چیست، شاید بهترین پاسخ ممکن این باشد: کوچینگ یعنی رهاسازی تواناییهای بالقوه افراد یا گروهها.
به قول بیل گیتس: “همه به یک مربی نیاز دارند.” فرقی نمی کند بسکتبالیست، تنیسور، ژیمناست یا بریج باز باشید. “بیشتر مردم برای کارهایی که در یک سال می توانند انجام دهند انگشت خود را روی هم می گذارند و برای کارهایی که در ده سال می توانند انجام دهند انگشتان خود را روی هم می گذارند.”
معجزه مربیگری در طول تاریخ…
با خواندن این مقاله، زندگی بسیاری از مردم در سراسر جهان با کمک یک فرد دیگر تغییر کرده است. تاریخچه کوچینگ به مکاتب باستانی فلسفی برمی گردد. زمانی که دانش مستقیماً از معلم به دانش آموز منتقل نمی شود.
ماجرا از این قرار بود که معلم سؤالات مهم و کاربردی پرسید و دانش آموز پاسخ آن سؤالات را پیدا کرد. البته این مربیان (یا به اصطلاح امروزی) می دانستند که همیشه در حال یادگیری و پیشرفت هستند.
اولین استفاده از اصطلاح “مربی” به سال 1830 و دانشگاه آکسفورد برمی گردد. در آن زمان به فردی که باید دانش آموز را به شیوه ای خاص راهنمایی می کرد تا در نهایت در یک امتحان موفق شود، مربی نامیده می شد. از لحاظ تاریخی، کلمه “کوچینگ” به معنای فرآیند انتقال افراد از یک موقعیت خاص به جایی است که می خواهند باشند. اولین استفاده از این اصطلاح در رابطه با ورزش در سال 1861 بود.
منظور از کوچ و کوچینگ دقیقا چیست؟
به زبان ساده، کوچینگ فرآیندی است که هدف آن بهبود عملکرد افراد است. کوچینگ بر اینجا و اکنون تمرکز دارد، نه گذشته یا آینده دور. اگرچه مدلهای مختلفی از کوچینگ وجود دارد، اما تقریباً در همه این مدلها مربی یک متخصص در نظر گرفته نمیشود. بلکه نقش مربی تسهیل فرآیند یادگیری است.
به یاد داشته باشید، بین آموزش دادن به دیگران و کمک به یادگیری آنها تفاوت زیادی وجود دارد. در کوچینگ، مربی اساسا به فرد کمک می کند تا عملکرد خود را بهبود بخشد. به عبارت دیگر، کوچینگ به افراد کمک می کند تا به طور بهینه یاد بگیرند.
یک مربی خوب همیشه بر این باور است که مردم همیشه جواب مشکلات خود را دارند. اما در عین حال، آنها می دانند که برخی از افراد ممکن است برای یافتن پاسخ به کمک نیاز داشته باشند. به این ترتیب، کوچینگ برای کمک به افراد برای رسیدن به حداکثر پتانسیل خود است.
از آنجایی که یک مربی با یک راهنما یا یک معلم متفاوت است، ما به مربی یا دستیار به عنوان یک مربی اشاره می کنیم.
کاوشی در پنج مفهوم متمایز اما نزدیک به هم
آموزش، راهنمایی، مربیگری، مشاوره و درمان پنج اصطلاح مختلف هستند که گاهی اوقات به جای یکدیگر استفاده می شوند. در زیر به معنای دقیق هر یک از این کلمات و مقایسه آنها خواهیم پرداخت.
درس دادن
آموزش رایج ترین و شناخته شده ترین راه برای کمک به یادگیری دیگران است. معلم سعی می کند دانش را بدون واسطه به شاگردش منتقل کند. با این حال، مدرسان یا معلمانی نیز هستند که به جای «یادگیری» به اهمیت «مطالعه» واقف هستند و سعی می کنند بخشی از فرآیند یادگیری را به دانش آموز بسپارند. فراموش نکنیم که معلمان باید محرکهای ماهری باشند و از تکنیکهای انگیزشی کوتاهمدت و بلندمدت برای ترغیب افراد به یادگیری استفاده کنند.
مربیگری
مرشد یا راهنما در ادبیات فارسی و عربی همراه با مترادف هایی مانند «مربی»، «مربی» یا «معلم» بیان می شود. مربیان چیزی بین مربیان و معلمان هستند. اگرچه آنها اغلب استاد و متخصص در زمینه تخصصی خود هستند، اما هیچ مسئولیت آموزشی رسمی ندارند.
اما ایده منتور از کجا آمد؟ در کتاب «اودیسه» از اثر جاودانه هومر، «تلماخوس» معلم پسر اودیسه است. برای اینکه تلماخوس بهترین آموزش ممکن را به پسر اودیسه بدهد، الهه آتنا با ظاهر شدن به عنوان یک مربی در مقابل تلماخوس ظاهر شد. در اینجا بود که الهه آتنا ایده یک “راهنمای خردمند” را آغاز کرد.
مربیگری
اما دقیقاً معنای کوچینگ چیست؟ کوچینگ فرآیندی است برای یادگیری صید ماهی به جای دادن ماهی آماده! مربی الگوی ویژه معلمی است که فقط باید فرآیند یادگیری را تسهیل کند. این.
از آنجایی که کلیدهای موفقیت در دست خودشان است، نیازی ندارند که دیگران با کلیدهای خودشان به سراغشان بیایند و به آنها بگویند که چه کار کنند. بنابراین در پاسخ به این سوال که هدف از کوچینگ چیست، می توان گفت که فرآیند کوچینگ باید به افراد کمک کند تا رمز موفقیت خود را پیدا کنند.
مشاوره ها
نصیحت به معنای مصلحت یا نصیحت است. علاوه بر سه فرآیند فوق، همیشه راه دیگری برای کمک به یادگیری دیگران وجود دارد و آن مشاوره است. در مقایسه با سه مفهوم فوق، مشاوره جنبه درمانی بیشتری دارد. بنابراین، مشاوران می توانند به جای صرف راهنمایی یا مشاوره، مسئولیت و دخالت بیشتری در مشکلات افراد داشته باشند. مشاور تلاقی بین مربی و درمانگر است.
درمان
یک درمانگر با فردی کار می کند که به دنبال رهایی از علائم روانی یا جسمی است تا مشکل فرد در نهایت درمان شود. در اغلب موارد در فرآیند درمان، مراجعان یا مراجعان درخواست شفای عاطفی یا رهایی از درد روانی دارند.
بنابراین، در مقایسه با مربیگری، درمان با سلامت روان افراد سروکار دارد. اما هدف از کوچینگ رشد ذهنی افراد است. انگیزه مراجع برای ورود به فرآیند درمانی یا مشاوره معمولاً رهایی از درد یا ناراحتی عاطفی است. اما فردی که وارد فرآیند کوچینگ می شود مشکلات روحی زیادی ندارد و به سمت اهداف مورد نظر پیش خواهد رفت.
به دلیل همه اینها، مربیگری، راهنمایی، مشاوره، راهنمایی و تدریس اغلب با هم اشتباه می شوند. به همین دلیل می خواهیم در درس های مقدماتی این کتاب درسی نگاهی دقیق به تفاوت کوچینگ و کوچینگ، مشاوره، راهنمایی و آموزش داشته باشیم.
اما ابتدا بیایید ببینیم که انواع کوچینگ چیست؟ چند گونه گوچینگ داریم؟
انواع مربیگری در محل کار
اکنون که نگاهی عمیق به مفهوم کوچینگ انداخته ایم، زمان آن فرا رسیده است که به سراغ انواع کوچینگ برویم و ببینیم این فرآیند در چه قالب هایی می تواند اعمال شود. همه مواردی که در زیر به آن می پردازیم در درجه اول سازمانی هستند و به افراد کمک می کنند تا قابلیت های مختلف را در سطح سازمانی کسب کنند. اگرچه می توانید از کوچینگ برای پیشرفت شخصی نیز بهره مند شوید، اما هدف از این قسمت تنها معرفی انواع کوچینگ در محل کار است.
1) مربیگری انسان گرایانه
احتمالاً اصطلاح خودشکوفایی را شنیده اید. این اصطلاح از هرم مازلو گرفته شده است. جایی که نیازهای آدمخوارها طبقه بندی می شود. اما کوچینگ انسانگرا دیدگاه نسبتاً درمانی دارد و به مدیران یا کارکنانی که در بحبوحه بحران هستند کمک میکند ثبات و اعتماد بیشتری پیدا کنند. این نوع کوچینگ لزوماً به افراد کمک نمی کند تا کارهای بیشتری برای سازمان انجام دهند. این فقط باید به فرد کمک کند تا راهی برای خروج از یک بحران پیدا کند.
2) مربی توسعه بزرگسالان
به نظر شما هدف از این نوع کوچینگ چیست؟ در این نوع کوچینگ، کوچ باید مشخص کند که مدیران یا کارکنان در کجای فرآیند رشد قرار دارند. سپس به آنها کمک کنید تا قدرتها و مسئولیتهای شخصی، اجتماعی و حرفهای خود را بهطور کاملتر درک کنند و با تحمل بیشتری در برابر عدم قطعیتهای زندگی حرکت کنند.
3) مربیگری شناختی
کوچینگ شناختی به افکار ناسازگار یا ناسالمی می پردازد که مانع از موفقیت مدیر یا کارمند می شود. در این نوع کوچینگ، کوچ طرز فکر فرد در مورد اعمال دیگران را به چالش می کشد. سپس سعی می کند به آنها بیاموزد که چگونه با افکاری که مانع از عملکرد صحیح افراد می شوند، برخورد کنند.
4) مدل روانشناسی مثبت گرا
این رویکرد مربیگری مبتنی بر نقاط قوت است. در اینجا مربی به افراد کمک می کند تا از نقاط قوت موجود برای ایجاد احساسات مثبت و شادی بیشتر استفاده کنند. به طور طبیعی، این فرآیند باعث می شود افراد سطوح بالاتری از عملکرد را از خود نشان دهند.
5) مربیگری سیستم
این نوع کوچینگ طیف وسیعی از عوامل مؤثر بر عملکرد افراد را در نظر می گیرد. کوچینگ سیستمی به بررسی الگوهای ذهنی و رفتاری می پردازد که می تواند عملکرد یک کارمند یا مدیر را مختل کند. اگرچه کوچینگ سیستمیک طیف وسیعی از شخصیت افراد را در نظر می گیرد، اما اهمیت ایجاد تغییرات کوچک برای دستیابی به نتایج بزرگ را نادیده نمی گیرد.
6) کوچینگ هدف گرا
کوچینگ هدف گرا نوعی کوچینگ در محیط کار است که به افراد کمک می کند منابع موجود را به بهترین نحو تنظیم و هدایت کنند تا رشد کسب و کار به اهداف خود برسد.
نتیجه
کمک به مردم برای یادگیری و آموزش یکی از ارزشمندترین و انسانی ترین چیزهای ممکن است. مربیان چه می کنند؟ اما هدف از فرآیند کوچینگ چیست؟ هر کس این پتانسیل را دارد که زندگی، روابط و تجارت خود را تغییر دهد. هدف فرآیند کوچینگ کمک به افراد برای مواجهه با مشکلاتی است که با رهاسازی این پتانسیل با آن روبرو هستند.
در این درسنامه سعی شده است پس از آشنایی کامل با کوچینگ و انواع آن به تفاوت های کوچینگ با سایر اصطلاحات و راهنماهای مشابه بپردازیم. اکنون که فهمیدیم کوچینگ چیست، باید بدانیم که چه تفاوتی با آموزش، راهنمایی یا راهنمایی دارد.
سپس به سراغ کوچینگ رشد کسب و کار و کوچینگ توسعه شخصی می رویم. ما شما را با اصول کوچینگ حرفه ای آشنا می کنیم و در نهایت کتاب هایی را به شما معرفی می کنیم که احتمالا مسیر شما را به سمت مربی شدن یا حتی مربی شدن توسط یک مربی حرفه ای هموارتر می کند.
سوالات متداول در مورد مربیگری
مربیگری چیست؟
فرآیند کوچینگ به افراد و گروه ها کمک می کند تا کلید موفقیت خود را که در درون خودشان است پیدا کنند. به عنوان مثال، در کوچینگ رشد کسب و کار، مدیران و کارکنان یاد می گیرند که از تمام فرصت های موجود در شرکت برای دستیابی به اهداف شغلی استفاده کنند.
تفاوت بین کوچینگ و مشاوره چیست؟
انگیزه افراد برای ورود به فرآیند مشاوره، جستجوی راه حل یا مشاوره برای رهایی از درد یا ناراحتی است. اما فردی که وارد فرآیند کوچینگ می شود به دنبال توسعه توانایی خود برای رسیدن به اهداف است.