سیستم مالیات دهندگان

یکی از چالش های پیش روی دولت و به ویژه سازمان امور مالیاتی در سال های اخیر فرار مالیاتی برخی مودیان است که منجر به کاهش چشمگیر درآمد مالیاتی دولت و فشار مضاعف بر سایر مودیان شده است.

دولت برای حل این مشکل اقدامات مهمی انجام داده است که یکی از مهمترین آنها ایجاد و راه اندازی سامانه مودیان است که قانونگذار در قانون پایانه های تجاری و سامانه مودیان به آن تصریح کرده است. بر اساس این قانون، مودیان خاص موظف به ثبت نام در این سامانه و انجام تعهدات قانونی مرتبط با آن از جمله ارسال صورتحساب الکترونیکی هستند.

به دلیل مشکلات موجود از جمله نبود زیرساخت های مناسب، اجرای قانون نظام مالیاتی تا سال 1401 به تعویق افتاد، اما از شهریور 1300 تا اوایل دی ماه 1402، طبق جدول اعلامی، کلیه مودیان مکلف به ثبت نام در سامانه مودیان بودند. . در این مقاله به معرفی سامانه مودیان، نحوه ثبت نام در این سامانه و بایدها و نبایدها می پردازیم.

سیستم مالیات دهندگان چیست؟

در واقع این سیستم به دولت کمک می‌کند تا از فرآیندی ساده‌تر و مطمئن‌تر در وصول مالیات و بدهی‌های مالیاتی از طریق اینترنت برخوردار شود. علاوه بر این، این سیستم آنلاین به کاربران اجازه می دهد تا مالیات خود را از طریق اینترنت پرداخت کنند. هدف از ایجاد این سامانه سهولت و امنیت در پرداخت مالیات است.

چه کسانی باید در سامانه مودیان ثبت نام کنند؟

بر اساس متن بند ج ماده 1 قانون پایانه های مغازه و نظام مودیان مالیاتی:

«کلیه صاحبان بنگاه های اقتصادی (صنفی و غیر صنفی) و اشخاص حقوقی موضوع فصول 4 و 5 فصل سوم قانون مالیات های مستقیم مصوب 12/3/1366 با اصلاحات و الحاقات بعدی مشمول این قانون می باشند. قانون . در این قانون وقتی کلمه مدی به کار می رود به معنای اشخاص مشمول است. مگر خلافش گفته شود”

لذا کلیه صاحبان مشاغل و اشخاص حقوقی اعم از اتحادیه و غیر اتحادیه موظف به ثبت نام در سامانه مودیان می باشند. مثلا:

  • شرکت های تجاری، سهامی خاص و عام، شرکت های با مسئولیت محدود و سایر اشخاص حقوقی
  • موسسات خیریه، بنیادها و سایر موسسات غیرانتفاعی
  • اشخاص حقیقی که به عنوان پیمانکاران فعالیت تجاری عمل می کنند. از جمله افرادی که تجارت خود را مانند تجارت اتومبیل، فروشگاه های آنلاین، مشاغل خانگی و غیره اداره می کنند.
  • اشخاص حقیقی و حقوقی دریافت کننده درآمد مشمول مالیات؛ از جمله درآمد اجاره، درآمد حاصل از دستمزد، درآمد حاصل از فروش کالا و خدمات و غیره.
  • فعالان اقتصادی که در مناطق ویژه اقتصادی مستقر هستند و حجم معاملات سالانه آنها بیشتر از پیشنهاد هیأت وزیران است.

لطفا توجه داشته باشید که لیست فوق تنها یک لیست کلی است و در موارد خاص ممکن است افراد دیگری ملزم به ثبت نام در سامانه مالیات دهندگان مالی باشند.

چه کسانی نباید در سامانه مودیان ثبت نام کنند؟

بر اساس پیشنهاد وزارت امور اقتصادی و دارایی و تصویب هیأت وزیران و تبصره ماده 2 قانون پایانه های تجاری و نظام حقوقی مودیان مالیاتی، مودیان ارائه دهنده کالا و خدمات از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده و معاف هستند. همچنین مؤدیانی که به دلیل ماهیت فعالیت خود، امکان عضویت، صورتحساب الکترونیکی در سامانه ندارند، از ثبت نام در سامانه مودیان معاف هستند. شامل:

  • افراد مشمول ماده (81) قانون مالیات های مستقیم از قبیل فعالیت های کشاورزی، دامپروری، دامپروری، پرورش ماهی، زنبورداری و مرغداری، شکار و صیادی، زراعت نوغان، احیای مراتع و جنگل ها، انواع باغات و … گیاهان .
  • افراد مشمول ماده (142) قانون مالیات های مستقیم، مانند کارگاه های فرش دستباف، تعاونی های صنایع دستی و تعاونی ها و اتحادیه های تولیدی مرتبط.

جریمه عدم عضویت در نظام مالیاتی

مشمولان قانون پایانه های مغازه و سامانه مودیان در صورت عدم ثبت نام در سامانه مودیان، جریمه عدم ثبت نام در سامانه مودیان به میزان 10 درصد فروش به این صورت یا 20 میلیون ریال جریمه می باشد. هر کدام بیشتر باشد، علاوه بر این از کلیه معافیت ها، نرخ صفر و مشوق های مالیاتی قانون مالیات های مستقیم محروم خواهند شد.

جریمه عدم عضویت در نظام مالیاتی

مشمولان قانون پایانه‌ها و سامانه مودیان در صورت عدم ثبت نام در سامانه مودیان، جریمه نقدی و از کلیه معافیت‌ها، درجه صفر و مشوق‌های مالیاتی قانون مالیات‌های مستقیم محروم می‌شوند.

جریمه عدم صدور فاکتور الکترونیکی

طبق ماده 22 قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، چنانچه مشتری در سامانه مودیان ثبت نام کند اما فاکتور الکترونیکی صادر نکند، مشمول جریمه ای معادل 10 درصد فروش به این صورت یا 20 میلیون تومان خواهد بود. ریال (هر کدام بیشتر باشد) خواهد بود

مشوق های مالیاتی

  • طی 5 سال اول پس از استقرار نظام مودیان، برای تشویق صاحبان مشاغل، معادل بیست درصد (20%) مالیات بر ارزش افزوده ای است که مؤدی برای هر دوره به سازمان پرداخت می کند یا یک درصد (1%). از فروش آن (هر کدام کمتر باشد). حداکثر شصت میلیون (60.000.000) ریال به ازای هر دوره مالیاتی به عنوان پاداش همکاری مودی از مالیات بر ارزش افزوده دوره بعدی وی کسر می شود (و اگر بیش از مالیات آن دوره باشد دوره های بعد از آن).
  • حق الزحمه مودیان موضوع این ماده که طبق قانون مشمول مالیات بر ارزش افزوده نمی باشند در همان سال از مالیات بر درآمد آنان کسر خواهد شد. حق الزحمه ای که به این مودیان داده می شود از پنجاه درصد (50%) مالیات خروجی اعلام شده توسط آنان تجاوز نخواهد کرد.
  • سازمان موظف است برای عملکرد مشمولانی که کلیه مفاد این قانون را رعایت کرده و بر اساس اطلاعات مندرج در نظام مالیاتی تهیه و در مهلت تعیین شده تسلیم کرده اند، اظهارنامه مالیاتی را تسلیم کند. اطلاعات موجود در بانک اطلاعات سازمان.بررسی و در صورت عدم مغایرت با اطلاعات پایگاه مذکور، اظهارنامه تشکیل پرونده را بدون ملاحظه بپذیرید.
  • آن دسته از دستگاه هایی که کلیه تعهدات مقرر در این قانون را رعایت کرده و از نرم افزار حسابداری مورد تایید کمیته مدیریت نظام مودیان استفاده می کنند از ارائه دفاتر یا اسناد مربوط به قوانین مالیات های مستقیم و مالیات بر ارزش افزوده معاف هستند.

مزایای سیستم برای مالیات دهندگان

سیستم مالیات دهندگان در کشورهای مختلف به عنوان یکی از مهم ترین و جدیدترین فناوری های ارتباطی بین دولت و شهروندان مورد استفاده قرار می گیرد. این سیستم مزایای زیادی دارد که در زیر توضیح داده شده است:

  1. افزایش شفافیت: در این سامانه مشخصات شهروندان به همراه اطلاعات مالی در اختیار دولت قرار می گیرد و باعث شفافیت بیشتر امور مالی و مالیاتی می شود.
  2. کاهش هزینه: استفاده از سیستم برای مودیان هزینه های مربوط به ارسال مکاتبات، مراجعه به ادارات مالیاتی و غیره را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد.
  3. سرعت و دقت را افزایش دهید: با استفاده از سامانه مودیان، ارسال اطلاعات مالی و مالیاتی به دولت به صورت آنلاین انجام می شود. این امر باعث سرعت و دقت بیشتر در ارائه اطلاعات مالی و مالیاتی می شود.
  4. جلوگیری از کلاه برداری: از طریق سامانه مودیان، اطلاعات مالی و مالیاتی شهروندان به صورت آنلاین به دولت ارائه می شود. این امر از تقلب در ارائه اطلاعات مالی و مالیاتی جلوگیری می کند.
  5. پرداخت مالیات آسان: با استفاده از سیستم مالیات دهندگان، پرداخت مالیات بسیار آسان تر و سریعتر می شود. این سیستم به کاربران این امکان را می دهد که در هر زمان مالیات خود را پرداخت کنند.

در زیر برخی از تغییرات مهم ناشی از اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان آورده شده است:

  • ممنوعیت مراجعه به محل کار مودیان
  • شما نیازی به ارائه اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده ندارید
  • بدون نیاز به ارسال گزارش معاملات فصلی
  • پذیرش اظهارنامه مالیاتی بدون بررسی
  • بدون نیاز به ارائه دفاتر، اسناد و مدارک حسابداری
  • محدودیت در صورتحساب الکترونیکی

آیا خریدار نیز نیاز به ثبت فاکتور خرید خود در سامانه مودیان دارد؟

خیر این سوال رایجی است که برای بسیاری از مالیات دهندگان مطرح می شود. فقط فروشندگان موظف به ثبت فاکتور در سامانه مودیان و خریداران تنها موظف به تایید یا رد فاکتور در مدت 30 روز هستند.

نحوه ثبت نام در سامانه مودیان

مودیان برای ثبت نام در سامانه مودیان باید مراحل زیر را طی کنند:

  1. ثبت نام در سامانه مالیاتی و پرونده کارت
  2. اخذ گواهی امضای الکترونیکی
  3. شناسه منحصر به فرد حافظه مالیاتی را دریافت کنید
  4. اخذ شناسه کالا و خدمات

نحوه ارسال فاکتور از طریق نرم افزار همکاران سیستم

اعمال قوانین مالیاتی برای پایانه های فروشگاهی در سامانه مودیان، شما را از عوارض قبلی ثبت نام و ارسال فاکتور به سامانه مودیان رها می کند. همچنین استفاده و در دسترس بودن نرم افزار حسابداری مناسب که قابلیت اتصال به سامانه مودیان را دارد می تواند به شما در ثبت صحیح فاکتورها و اسناد مالی در این سامانه کمک کند و کار شما را آسان و راحت کند.