یک برنامه بازاریابی پایه از چندین جزء تشکیل شده است، شما باید بازار هدف خود را تعریف کنید و نیازهای آن را شناسایی کنید و از گزارش های موجود استفاده کنید. بیایید در این مورد بیشتر صحبت کنیم.
برنامه ریزی همیشه یکی از وظایف ما برای رسیدن به نتایج کار بوده است. زمانی که می خواستیم برای امتحان ریاضی فردا آماده شویم یا زمانی که برای تعطیلات نوروزی برنامه ریزی می کردیم. برای صاحبان مشاغل، طراحی یک برنامه بازاریابی یکی از بزرگترین دغدغه ها است. سوال این است که چگونه یک برنامه بازاریابی بنویسیم؟
به طور کلی، فلسفه این برنامه ریزی و آماده سازی آنقدر با زندگی روزمره و موفقیت ما مرتبط است که آقای آبراهام لینکلن، یکی از دولتمردان مشهور آمریکایی، بر اهمیت آن تأکید کرد:
“اگر شش ساعت به من فرصت بدهی تا یک درخت را قطع کنم، چهار ساعت اول را صرف تیز کردن تبر خواهم کرد.”
در واقع، آقای لینکلن می دانست که برنامه ریزی و آماده سازی بسیار مهم است و فرقی نمی کند که یک درخت را قطع کنید و در آزمون ریاضی شرکت کنید یا نوشتن یک برنامه بازاریابی! نکته مهمی که باید به خاطر بسپارید این است که گامهایی که زودتر برمیداریم برای تضمین موفقیت حیاتی هستند.
حال سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که آیا برنامه بازاریابی برای برند خود تهیه کرده اید؟ آیا پاسخ شما منفی است؟ قبل از اینکه خیلی دیر شود، آستین ها را بالا بزنید تا بتوانیم طراحی یک برنامه بازاریابی را از ابتدا بررسی کنیم.
طرح بازاریابی چیست؟
برنامه بازاریابی نقشه راهی است که به ما کمک می کند تا اهدافی را برای توسعه برند خود تعیین کنیم، مخاطبان هدف خود را درک کنیم و اثربخشی کمپین های بازاریابی خود را بهینه کنیم. به بیان ساده، یک طرح بازاریابی به ما کمک می کند تا ایده روشن تری از چیستی، چرایی و چگونگی تمام فعالیت های بازاریابی خود داشته باشیم.
یک برنامه بازاریابی خوب به ما کمک میکند تا استراتژیها و روشهای بزرگتری را طراحی کرده و با تیم بازاریابی خود به اشتراک بگذاریم و موفقیت برندمان را دنبال کنیم.
یک برنامه بازاریابی ایده آل باید شامل موارد زیر باشد:
- اهداف بازاریابی بلند مدت و کوتاه مدت برند ما
- اطلاعاتی در مورد مخاطبان و مشتریان هدف برند ما
- یک یا چند استراتژی بازاریابی پیشرفته
اگر می خواهید برنامه بازاریابی دقیق تری داشته باشید، می توانید موارد زیر را اضافه کنید:
بد نیست بدانید که طرح بازاریابی معمولاً به صورت PDF ارائه می شود، اما می توانیم نسخه خلاقانه تری از آن نیز بسازیم. به عنوان مثال، ما می توانیم یک اینفوگرافیک یا حتی یک صفحه وب ایجاد کنیم تا طرح خود را به اشتراک بگذاریم.
چرا یک رشد کسب و کار به برنامه بازاریابی نیاز دارد؟
همانطور که قبلاً گفتیم، یک برنامه بازاریابی خوب و اساسی می تواند به درک بهتر اهداف بازاریابی شرکت و نحوه دستیابی به آنها کمک کند. اما این همه ماجرا نیست! یک برنامه بازاریابی خوب می تواند به ما کمک کند:
1. رشد کسب و کار خود را بهتر بشناسید
بررسی شرایط فعلی بازار و موقعیت شرکت ما می تواند به ما در شناسایی نقاط قوت و ضعف رشد کسب و کار و همچنین فرصت های جدید کمک کند.
2. اهداف بازاریابی را با اهداف تجاری هماهنگ کنید
حرکت رو به جلو بدون برنامه مانند جستجوی گنج بدون برنامه است. یک طرح بازاریابی به ما کمک می کند تا اطمینان حاصل کنیم که اهداف بازاریابی ما با چشم انداز و اهداف تجاری ما همسو هستند.
3. نقشه راه برند خود را با تیم تجاری خود به اشتراک بگذارید
داشتن یک برنامه بازاریابی نه تنها ما، بلکه کل شرکت را در دستیابی به یک هدف مشترک تسهیل می کند.
4. ما بر آنچه مهم است تمرکز می کنیم
برنامه بازاریابی یادآوری دائمی از اهداف و استراتژی های ما است که ما را از منحرف شدن باز می دارد.
5. برای تصمیم گیری بهتر
همانطور که قبلا ذکر شد، برنامه ریزی از قبل می تواند ما را از تصمیم گیری عجولانه در هنگام بروز شرایط دشوار باز دارد.
مراحل ایجاد یک برنامه بازاریابی موفق
اکنون که با طرح بازاریابی و اهمیت اجرای آن برای رشد کسب و کار خود آشنا شده ایم، زمان آن فرا رسیده که طرح بازاریابی برند خود را ایجاد کنیم. یک طرح بازاریابی پایه از چندین جزء تشکیل شده است که در این قسمت به معرفی آنها می پردازیم.
قبل از شروع نوشتن برنامه بازاریابی، لازم است بازار هدف خود را تعریف کرده و نیازهای آن را شناسایی کنیم. در واقع در این مرحله باید تحقیق کرد. بهترین ابزار برای این کار، استفاده از تجزیه و تحلیل گزارش تراکنش، سوابق ترافیک، نظرسنجی کاربران، مصاحبه گروه متمرکز و غیره است.
اما برگردیم به سوال اصلی؛ چگونه یک طرح بازاریابی بنویسم؟
گام اول؛ هدف کلی را تعیین کنید
هدف کلی به طور واضح و مختصر ماهیت رشد کسب و کار، خدمات ارائه شده و بازارهای ارائه شده را توصیف می کند. نوشتن این هدف کلی می تواند دو تا سه پاراگراف طول بکشد.
مرحله دوم؛ بخش های برند خود را شناسایی کنید
در این مرحله باید گروه های مشتری و کاربری را فهرست و توصیف کنیم. هنگامی که این لیست را ایجاد کردیم، باید قسمت های مختلف برند خود را شناسایی کنیم. این بخش ها ممکن است شامل انواع خاصی از افراد در شرکت باشد. به عنوان مدیر اجرایی، مدیر ارشد مالی، مدیر بازاریابی و غیره. به یاد داشته باشید که شخصیت ها و کارمندان برند شما بخشی از بازار هستند. برای دسته بندی بهتر باید گروه های سنی را هم در نظر بگیریم.
مرحله سوم؛ خدمات برند خود را شرح دهید
همانطور که قبلا ذکر شد، تحقیقات بازار برای درک بازار شما و شناسایی خدمات مورد نیاز شما ضروری است. در مرحله سوم نوشتن یک برنامه بازاریابی، باید خدماتی را که در حال حاضر ارائه می دهیم فهرست کنیم و خدمات جدیدی را که می خواهیم ارائه کنیم، شناسایی کنیم. همچنین در این مرحله باید مشخص کنیم که چه نیازهایی برای ارائه این خدمات داریم، نیازهایی مانند نیروی انسانی، تخصص، هزینه ها و ….
مرحله چهارم؛ تک بعدی نباشید
یکی از مهم ترین گزینه هایی که به ما کمک می کند تا برنامه بازاریابی بهتر و اصولی تری داشته باشیم این است که تنها از یک استراتژی پیروی نکنیم و راه های دیگری را امتحان کنیم. کلید بازاریابی موفق این است که بفهمیم چه چیزی باعث میشود کسی بخواهد از خدمات ما استفاده کند یا بخرد و چه نوع استراتژی بازاریابی پاسخگو خواهد بود. این امر مستلزم کشف نیازها، مشکلات و غیره است.
برای تسریع در پیشرفت و توسعه برند خود باید اطلاعات خود را تا حد امکان افزایش دهیم و آن را به روز نگه داریم. به عنوان مثال، کتاب های تجاری بخوانید و در کنفرانس های حرفه ای شرکت کنید. در صورت امکان، بهتر است در گروه های مختلف فعال باشید و استراتژی های مختلف را بررسی کنید. به یاد داشته باشید، این یک فرآیند آزمون و خطا است که نیاز به آزمایش و تعامل با مشتریان فعلی یا حتی بالقوه دارد.
استراتژی های اصلی برنامه بازاریابی شامل موارد زیر است:
- استراتژی بازاریابی مستقیم: این استراتژی شامل ارسال تبلیغات منظم و مکرر یا پیشنهادات ویژه به مشتریان بالقوه است. بازاریابی مستقیم تنها زمانی می تواند کارساز باشد که با مشتریان خود به بهترین شکل ممکن صحبت کنیم و به طور منظم با آنها ارتباط برقرار کنیم.
- استراتژی بازاریابی رسانه ای: تبلیغات در رسانه های مختلف یکی از موثرترین و کارآمدترین راه ها برای دریافت سریع پاسخ است.
- استراتژی بازاریابی آموزشی: ممکن است با طراحی برنامه های آموزشی، آگاهی از خدمات و محصولات خود را افزایش دهیم.
- استراتژی بازاریابی محتوا: یکی از بهترین استراتژی هایی که باید در برنامه بازاریابی در نظر گرفت، بازاریابی محتوا است. ما می توانیم محتوایی ایجاد کنیم که مزایای محصولات و خدمات ما را توصیف کند و مشتریان را تشویق به خرید کند.
- استراتژی بازاریابی فروش مستقیم: فروش مستقیم یک نوع بازاریابی پرهزینه است زیرا ما در هر زمان فقط به یک نفر دسترسی داریم. با این حال، اگر ما خدمات خود را به گروهی از افراد در یک شرکت ارائه دهیم، مانند افرادی از یک بخش خاص یا چندین بخش، فروش مستقیم می تواند سودمند باشد.
وقتی یک استراتژی کار می کند، می توانیم آن را تکرار کنیم. اما اگر شکست خورد، اگر درست انجامش دادیم، باید آن را ممنوع کنیم. توانایی توسعه و اجرای هر یک از استراتژی های فوق مستلزم یادگیری و تقویت مهارت های جدید است. به احتمال زیاد، ما باید کتاب های بازاریابی و فروش را مطالعه کنیم، در دوره ها یا سمینارها شرکت کنیم، مشاوران و کارشناسان را استخدام کنیم تا در صورت لزوم به ما کمک کنند.
گام پنجم؛ بازار رقابتی را شناسایی و تحلیل کنید
به عنوان بخشی از فرآیند برنامه ریزی بازار و توسعه برنامه بازاریابی، ما باید در مورد رقبای خود و نحوه موقعیت خود در رابطه با آنها بدانیم. نقاط قوت خود و آنچه را که میخواهیم بر آن تأکید کنیم را شرح دهیم و پس از شناسایی رقابت مستقیم و غیرمستقیم، میتوانیم مشخص کنیم که خدمات ما چگونه و چرا خاص است. ما همچنین ممکن است بر اساس ارزش، قیمت، محصول و خدمات یا ترکیبی از آنها رقابت کنیم.
گام ششم؛ اهدافی را تعیین کنید که واقع بینانه باشند
اهداف بازاریابی می تواند شامل تعیین تعداد مشتریان جدیدی باشد که می خواهیم به دست آوریم، به چند نفر می خواهیم دست یابیم، یا چقدر می خواهیم درآمد ایجاد کنیم. نکته مهم این است که هنگام تعیین اهداف خود واقع بین باشید. ما باید به مهارتها و منابع موجود که میتوانیم متعهد به پیادهسازی و ادغام مؤثر اهدافمان در برنامه بازاریابی خود باشیم، نگاهی بیندازیم. ما باید بودجه مورد نیاز برای استراتژی هایی را که انتخاب می کنیم در نظر بگیریم و بر اساس آن برنامه ریزی کنیم.
گام هفتم؛ نتایج خود را از نزدیک زیر نظر داشته باشید
با نظارت بر نتایج، ما تعیین میکنیم که کدام یک از استراتژیهای بازاریابی ما کارآمد هستند و کدامیک نه. ما باید استراتژی هایی را شناسایی کنیم که منجر به فروش می شوند. یکی از این استراتژی ها ردیابی و ارزیابی پاسخ مشتری است که یک استراتژی اصلی در یک برنامه بازاریابی است.
نظرسنجی یا مصاحبه با کاربران عادی در مورد اینکه چرا یک سرویس را مهم میدانند، آشنایی با مشتریان فعلی و قدیمی، شناسایی نیازها و خواستههای آنها و غیره. چیزهایی هستند که باید تماشا کنیم
نتیجه
در این مقاله سعی شده است به مهم ترین مراحلی که در طراحی و نگارش یک طرح بازاریابی باید به آن توجه کرد، نگاهی بیاندازیم. هر رشد کسب و کار موفقی باید در مورد مشتریان فعلی یا جدید خود بداند تا بتواند یک برنامه بازاریابی انعطاف پذیر در برابر به روز رسانی ها را پیاده سازی کند. پس به یاد داشته باشید که ارتباط با مشتری یک ضرورت است.
اگر می خواهید این استراتژی را به طور موثر در برنامه بازاریابی خود پیاده کنید، استفاده از نرم افزار دیدار CRM را به شما پیشنهاد می کنیم. با استفاده از ویژگی های منحصر به فرد این نرم افزار نه تنها مشتریان تجاری خود را شناسایی می کنید بلکه آنها را به مشتریان وفادار برند خود تبدیل می کنید.
سوالات متداول
چرا دانستن روانشناسی در فروش مهم است؟
طرح بازاریابی نقشه راهی است که به ما کمک می کند دید واضح تری از چیستی، چرایی و چگونگی تمامی فعالیت های بازاریابی خود داشته باشیم.
چگونه یک برنامه بازاریابی بنویسم؟
همانطور که در مقاله توضیح دادیم اهداف واقع بینانه تعریف کنید و بازار هدف خود را بشناسید. قسمت های مختلف برند خود را بیان کنید و…
پیشنهاد ویژه
کتاب آموزش بازاریابی