ما انسان ها برای پیمودن هر مسیری غیر از موقعیت اجتماعی و منافع مالی آن به اهداف دیگری نیاز داریم. در واقع نگرش ما باید این باشد که در این زمینه به سطوح بالایی برسیم و با استفاده از تجربیاتی که کسب می کنیم به مردم و سایر شرکت ها خدمت کنیم. مربیگری نیز مانند هر شغل دیگری اصول و مبانی خاص خود را دارد. با تسلط بر اصول مربیگری، هر مربی می تواند به اوج حرفه برسد و به افراد زیادی در سراسر جهان کمک کند.

قبلا در یک کتاب درسی به تفصیل توضیح داده ایم که کوچینگ یعنی چه؟! بد نیست ببینیم اصول کوچینگ چگونه روند کوچینگ ما را بهبود می بخشد؟!

چرا باید اصول کوچینگ را یاد بگیریم؟

کوچینگ 10 اصل اساسی دارد. ممکن است این سوال پیش بیاید که چرا باید به همه این اصول تسلط داشته باشیم؟ در پاسخ می توان گفت که یادگیری این اصول به مربیان این امکان را می دهد که با آگاهی از مبانی و اهداف کوچینگ، بهترین خدمات ممکن را به مشتریان خود ارائه دهند.

کوچینگ

معرفی ده اصل کوچینگ

1) آگاهی

آگاهی یعنی آگاهی از احساسات. بیشتر مشتریان برای افزایش آگاهی و تصمیم گیری بهتر در مورد نحوه حرکت به سمت اهداف خود به سراغ مربیان می آیند. کسب آگاهی برای شناخت فرصت های جدید بسیار مهم است. زیرا بدون شناخت الگوها و ساختارهای فعلی، تغییر این الگوها غیرممکن خواهد بود. برای اینکه بتواند متقاعدکننده باشد و به مراجعان در مسیر آگاهی کمک کند، خود مربی باید به سطوح بالایی از آگاهی رسیده باشد.

2) مسئولیت

پاسخگویی یکی از اصول مربیگری است که با کمک آن می توان به قدرت تشخیص مسیر درست و شجاعت تلاش مستمر دست یافت. اگر مربی مسئولیت پذیری را جدی نگیرد، ایجاد اعتماد و رهبری مشتری تقریبا غیرممکن خواهد بود.

بسیاری از اوقات جلسات کوچینگ پیچیده و دشوار می شود. در چنین مواقعی تنها یک مربی مسئولیت پذیر می تواند در هر شرایطی از دانش و توانایی خود استفاده کند و مشتری را به سمت مسئولیت های ناآشنا راهنمایی کند.

3) روی راه حل تمرکز کنید

یکی از مهم ترین موضوعات مطرح شده در حوزه کوچینگ «کوچینگ راه حل محور» است. این استراتژی به جای تمرکز بر مشکلات و شکست ها، بر کشف و دستیابی به نتایج مثبت تمرکز می کند.

این اصل کوچینگ بیان می کند که برای موفقیت باید انعطاف لازم را برای رویارویی با نقاط ضعف و کاستی های خود داشته باشیم. سپس به جای تمرکز بر موانع، مسیرهای خوش بینانه را برای مشتری طراحی کنید. تمرکز بر راه حل باعث می شود تا انرژی و پتانسیل افراد به شکل مطلوبی هدایت شود و آنها به سمت ثبات و خودآگاهی حرکت کنند.

4) عمل گرایی

با یادگیری اصل عمل گرایی، مربی می تواند اهمیت «شروع کار» را به مشتری یادآوری کند. عمل گرا بودن یعنی تصمیم گیری به موقع و اقدام با تمرکز بر اخلاق کاری و دانش. همچنین می توان با تمرکز بر انگیزه و هدف مشتری، حس عمل گرایی را به او القا کرد. مربیان همیشه باید اطمینان حاصل کنند که انرژی افراد به سمت “عمل” و تغییر عادت ها هدایت می شود.

5) نگاه مثبت به چالش ها

بسیاری از ما وقتی به سمت مثبت نگاه می کنیم جذب چالش ها می شویم. روانشناسان بر این باورند که ما زندگی می کنیم تا مرزهای خود را پشت سر بگذاریم و بر محدودیت های خود غلبه کنیم. اما اگر نتوانیم به مشکلات زندگی مثبت نگاه کنیم، قربانی آنها خواهیم شد.

یکی از اصول کوچینگ، نگاه مثبت به چالش هاست. یک مربی حرفه ای باید در نظر داشته باشد که اهداف مشتری باید همیشه بالاتر از دیدگاه فعلی او باشد. وقتی با چنین اهدافی روبرو می شوند، افراد یک محرک چالش برانگیز پیدا می کنند و دوباره روی پای خود می آیند تا مرزهای جدید را کشف کنند.

6) آموزش بدون گناه

مربی باید بداند که اشتباه برای پیشرفت لازم است. در واقع اشتباهات مراحل یادگیری هستند. اشتباه کردن به افراد کمک می کند تا دیدگاه جدیدی نسبت به زندگی خود پیدا کنند و خلاقانه تر فکر کنند. بنابراین، مربیان باید محیطی عاری از سرزنش را برای توسعه همه جانبه مشتریان خود ایجاد کنند.

7) اعتماد به نفس

اگرچه مربی باید به مشتری کمک کند تا پتانسیل خود را بشناسد و آن را رها کند، اما نباید احساس ارزشمندی مشتری را از او بگیرد. مشتری باید در هر تلاشی که می کند مطمئن باشد و آن عمل را به عنوان کار خود بپذیرد.

در این صورت فضایی فراهم می شود که افراد بتوانند اشتباه کنند، یاد بگیرند و به قدرت خود پی ببرند. اعتماد به نفس سطح عزت نفس ما را افزایش می دهد. این احساس ارتباطات را تقویت می کند، قدرت شبکه را بهبود می بخشد و کار و زندگی افراد را متعادل می کند.

8) خودانگیختگی

خودانگیختگی یعنی همیشه ابزارهای ذهنی لازم برای حفظ انگیزه را در اختیار داشته باشید. اگر افراد در مسیر رشد خود به مهارت خودانگیختگی دست یابند، همیشه این تعهد و اعتماد به نفس را خواهند داشت.

کسب مهارت خودانگیختگی برای کسب رضایت ذهنی ضروری است. این مفهوم در فرآیند کوچینگ بسیار مهم است. بنابراین، هم مربی و هم مشتری باید با مفهوم خودانگیختگی آشنا باشند و آن را تا حد قابل قبولی در زندگی خود به کار گیرند.

9) نظارت

یکی از مهمترین اصول مربیگری موفق، مشاهده است. این مهارت مربیان را وادار می کند تا به ناظران فعال تبدیل شوند و در کوتاه ترین زمان ممکن مشکلات و نقاط قوت مشتری را شناسایی کنند. قدرت مشاهده دقیق به مربی کمک می کند همیشه بازخورد سازنده و دقیقی را به مشتری ارائه دهد.

مشاهده ارتباط نزدیکی با قدرت استدلال و طراحی استراتژی دارد. با استفاده از این مهارت می توانیم بهترین راه حل های ممکن را شناسایی کرده و با تحلیل دقیق و به موقع، کیفیت و اثربخشی راه حل های مشتری را بسنجیم.

10) رهبری کردن

مربیگری مانند کارگردانی یک فیلم است. بدون یادگیری هنر رهبری و راهنمایی مشتریان، کوچ نمی تواند به آنها در مسیر موفقیت کمک کند. برای نصیحت و راهنمایی مردم باید اصول رهبری و هدایت را بیاموزیم.

این اصل به ما می گوید که خواسته ها، توانایی ها، رفتارها و استعدادهای مشتری باید همسو باشد. تنها در این صورت شرایط ایده آل برای مشتری ایجاد می شود و او می تواند به اهداف خود دست یابد.

اصول مربیگری

ویژگی های مشترک اصول مربیگری چیست؟

تا اینجا در مقاله سعی شده است تا با اصول کوچینگ و اهمیت هر یک از آنها آشنا شویم. اگر دقت کنیم متوجه می شویم که این ده اصل دارای ویژگی های مشترک هستند. به عنوان مثال، «رهبری و هدایت صحیح»، «درک پتانسیل منحصر به فرد افراد»، «کار بر روی نقاط قوت»، «تقویت احساس مسئولیت» و «مقابله با چالش ها» در همه این اصول دیده می شود.

از طریق بررسی کامل اصول فوق، می توانیم ویژگی های یک فرآیند کوچینگ موفق را استخراج کنیم. با چند بار مطالعه اصول کوچینگ سعی کردیم این ویژگی ها را شناسایی و در قالب لیستی 24 موردی ارائه کنیم.

ویژگی های یک فرآیند کوچینگ موفق (با در نظر گرفتن اصول ده گانه کوچینگ)

  1. ایجاد یک برنامه دقیق برای موفقیت افراد
  2. شناخت پتانسیل فردی و تلاش برای رهاسازی آن پتانسیل
  3. افزایش احساس عزت نفس در افراد
  4. تلاش برای ارائه بهترین نسخه از هر فرد
  5. به جای تاکید بر مسئولیت، روی استعداد تمرکز کنید
  6. پیشرفت در چالش ها و احساس سازگاری با موقعیت های مختلف
  7. ایجاد حس اعتماد و اطمینان در افراد
  8. توسعه مهارت های شوخ طبعی
  9. اخلاق و باورهای سازنده را تمرین کنید
  10. کار روی دغدغه ها و مهارت های مردم
  11. مهارت های گوش دادن و شهود را توسعه دهید
  12. اولویت بندی مسائل
  13. توجه به مشکلات بیرونی هنگام گوش دادن به گفتار درونی
  14. پرهیز از قضاوت های ناآگاهانه و غیر علمی
  15. رفتار صادقانه و بدون قضاوت
  16. خودآگاهی و خود تأییدی
  17. پذیرش و تشکر
  18. ایجاد حس سازگاری
  19. مشاوره و بازخورد صادقانه را از مربی دریافت کنید
  20. تمرکز بر اهداف و برنامه ریزی فعال برای دستیابی به آنها
  21. افزایش احساس مالکیت و مسئولیت در قبال هدف
  22. طراحی تکنیک ها و نقشه های ذهنی برای دستیابی به اهداف مورد نظر
  23. تنظیمات لازم را برای رسیدن به هدف انجام دهید
  24. از استراتژی های تجسم برای حفظ تمرکز استفاده کنید

نتیجه

افرادی که قصد تسلط بر مهارت های کوچینگ را دارند باید اصول کوچینگ را بیاموزند و به درستی به کار گیرند. توجه به اصول کوچینگ باعث افزایش اعتماد به نفس مشتریان و ارتقای مهارت آنها می شود. یک مربی حرفه ای که وقت خود را صرف مطالعه این اصول کرده است، می تواند چیزهایی را ببیند که دیگران نادیده گرفته می شوند.

سوالات متداول

چرا یادگیری اصول مربیگری مهم است؟

یادگیری اصول کوچینگ باعث افزایش قدرت رهبری و متقاعدسازی مربیان می شود. مربیانی که ده اصل را یاد گرفته اند به دنبال راه حل های عمیق تر و موثرتر برای یک مشکل معین خواهند بود. این نگرش به آنها منابع و فرصت های زیادی برای اثبات خود می دهد.

چگونه اصول کوچینگ را یاد بگیریم؟

به طور کلی هیچ فرآیند یا مراحل خاصی برای آموزش اصول کوچینگ وجود ندارد. اما توصیه می شود داوطلبان برای تسلط بر این مهارت ها از بهترین متخصصان این رشته کمک بگیرند.

آیا این مقاله را پسندیدید؟

فرهنگ لغت کاربردی اصطلاحات تجاری


واژه نامه جامع تعاریف مربوط به تجارت، بازاریابی، فروش و خدمات مشتری (شامل اصطلاحات انگلیسی به همراه معانی آنها)

دانلود رایگان