تفاوت بین مدیریت و رهبری یکی از مهمترین مواردی است که در انتخاب رهبر گروه مهم است. جهت فعالیت گروه بر انتخاب ها و تمایلات آن فرد برای تبدیل شدن به یک مدیر موفق یا یک رهبر موفق تأثیر می گذارد.
بین رهبران و مدیران، چه کسی برای تجارت و جنگ در بازار سرمایه داری مناسب است؟ یا آیا ویژگی های شخصیتی یک رهبر برای رهبری گروهی با اهداف بلندمدت مناسب تر است یا ویژگی های شخصیتی یک مدیر برای این مهم مهم تر است؟ اگر می خواهید تفاوت مدیریت و رهبری و شایستگی هر کدام را در مکان های مختلف بدانید، با ما همراه باشید.
تعریف رهبری
برای درک تفاوت بین مدیریت و رهبری؟ ابتدا باید تعریف هر کدام را بدانید. رهبری توانایی الهام بخشیدن، هدایت و تأثیرگذاری بر دیگران به سوی یک هدف مشترک است. اقدامات یک رهبر معمولاً شامل تعیین جهت روشن، تصمیم گیری، ایجاد انگیزه و توانمندسازی اعضای تیم و ایجاد یک محیط کاری مثبت و سازنده است.
رهبری مؤثر مستلزم ترکیبی از مهارتها، ویژگیها و رفتار است و یک رهبر دیگران را بهطور مؤثر و برادرانه مدیریت میکند و آنها را به موفقیت میرساند. هر رهبر دارای تعدادی ویژگی شخصیتی است که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
ویژگی های شخصیتی یک رهبر چیست؟
برای درک بهتر تفاوت بین مدیریت و رهبری، بهتر است با ویژگی های هر دو آشنا شوید. بر اساس مطالعات و تحقیقات انجام شده و نگاهی به رهبران فعلی یا متوفی جهان، برخی از ویژگی های شخصیتی مشترک یک رهبر به شرح زیر است.
- اعتماد به نفس: یک رهبر خوب به توانایی ها و تصمیمات خود اطمینان دارد. و از شکست تصمیماتش نمی ترسد، اگر بترسد در ظاهر آن را نشان نمی دهد.
- چشم انداز: یک رهبر چشم انداز روشنی از آنچه می خواهد به دست آورد دارد. به طور کلی، رهبری که رویا نمی بیند، رهبر نیست.
- همدلی: رهبر نیازها و احساسات اعضای گروه خود را درک می کند و به آنها اهمیت می دهد. رهبران به نوعی برای افراد گروه خود مانند برادر هستند.
- صداقت: رهبر در اعمال و تصمیمات خود صادق و شفاف است، زیرا رهبری که نیست قابل اعتماد نیست. رهبر بدون اعتماد اعضای گروهش ارزشی ندارد.
- قاطعیت: یک رهبر قادر به تصمیم گیری سریع و موثر است و وقتی تصمیم می گیرد، کلمات را کوتاه نمی کند.
- انطباق پذیری: یک رهبر انعطاف پذیر است و می تواند خود را با شرایط در حال تغییر وفق دهد. رهبران معمولاً اولین کسانی هستند که وارد گود و آخرین کسانی هستند که صحنه را ترک می کنند. بنابراین، آنها باید انعطاف پذیرتر و قوی تر باشند.
- مسئولیت پذیری: رهبر مسئولیت اعمال و تصمیمات خود را بر عهده می گیرد. همانطور که گفته شد، یک رهبر باید با اطمینان تصمیم گیری کند، اما در صورت شکست، باید اشتباه خود را نیز بپذیرد و مشکلات را به گردن اعضای گروه نیندازد.
- مهارت های ارتباطی و همدلی: یک رهبر قادر است به طور موثر با دیگران ارتباط برقرار کند و درد اعضای گروه را درک کند، با آنها بخندد و با آنها گریه کند. شاید بزرگترین تفاوت بین مدیریت و رهبری همین مورد باشد.
بیشتر بخوانید: انواع سبک های مدیریت
تعریف مدیریت
مدیریت فرآیند برنامه ریزی، سازماندهی، هدایت و کنترل منابع (مانند افراد، امور مالی و مواد) برای دستیابی به اهداف و مقاصد سازمانی است. مسئولیت های یک مدیر شامل هماهنگی و نظارت بر کار دیگران، اطمینان از تکمیل کارکنان و تصمیم گیری هایی است که کار و بهره وری را بهینه می کند.
مدیریت کارآمد مستلزم داشتن یک مدیر مجموعه ای از مهارت ها از جمله حل مسئله، تصمیم گیری و تفکر استراتژیک است. در زیر تمام ویژگی هایی که یک مدیر باید داشته باشد را شرح می دهیم.
ویژگی های شخصیتی یک مدیر چیست؟
شما ویژگی های یک رهبر را می دانید، حال برای درک بهتر تفاوت مدیریت و رهبری، بهتر است ویژگی های یک مدیر خوب را بشناسید. در حال حاضر مدیران نمونه و موفق زیادی وجود دارند که همگی دارای یک سری خصوصیات هستند که در ادامه توضیح داده می شود.
- ارتباط: مهارت های ارتباطی خوب برای یک مدیر برای انتقال ایده ها، اهداف و انتظارات به تیمش ضروری است.
- سازگاری: یکی از ویژگی هایی که هم مدیران و هم رهبران باید از آن برخوردار باشند. مدیر خوب کسی است که خود را با شرایط در حال تغییر وفق دهد
- مهارت های سازمانی: یک مدیر برای مدیریت موثر تیم و پروژه های خود باید مهارت های سازمانی عالی داشته باشد. حل مسئله: یک مدیر خوب باید بتواند مشکلات را شناسایی کرده و راه حل های موثری ارائه دهد تا شرکت ورشکسته نشود.
- همدلی: همانطور که گفته شد، ارتباط نزدیک و همدلی بزرگترین تفاوت بین مدیریت و رهبری است، اما یک مدیر نیز می تواند این ویژگی را داشته باشد. ویژگی ای که شاید برای یک مدیر چندان ضروری نباشد، اما این ویژگی ها می تواند یک مدیر را از سایر روسا متمایز کند و باعث شود افراد با عشق بیشتری برای او کار کنند. در نتیجه مدیر باید بتواند
- نیازها و نگرانی های اعضای تیم خود را درک می کند و با آنها ارتباط برقرار می کند.
- اعتماد به نفس: یکی از آن ویژگی هایی است که هر انسانی چه به عنوان رهبر و چه به عنوان مدیر به آن نیاز دارد و یک مدیر خوب باید اعتماد به نفس داشته باشد.
- خلاقیت: یک مدیر باید در یافتن راه حل ها و رویکردهای جدید برای مشکلات خلاق و مبتکر باشد تا سایر کارکنان به او و راه حل های او افتخار کنند.
مهمترین تفاوت های رهبری و مدیریت
اگرچه تفاوت بین مدیر و رهبر کم نیست، اما رهبری و مدیریت اغلب به جای یکدیگر استفاده می شوند، آنها دو مفهوم مجزا با نقش ها و عملکردهای متفاوت در یک سازمان هستند. به طور کلی، رهبری و مدیریت، وظایف مکملی هستند که برای موفقیت هر سازمانی ضروری هستند.
در حالی که رهبری افراد را برای دستیابی به یک چشم انداز یا چشم انداز مشترک تشویق می کند، مدیریت تضمین می کند که منابع به طور موثر برای دستیابی به اهداف خاص استفاده می شود. در زیر مهمترین عوامل تفاوت بین مدیریت و رهبری آورده شده است.
تفاوت در تعیین هدف بین مدیریت و رهبری
مدیریت بر تعیین اهداف مشخص، قابل اندازه گیری (دوره زمانی خاص)، قابل دستیابی، واقع بینانه و محدود به زمان متمرکز است که با استراتژی کلی سازمان سازگار است. این اهداف اغلب با بهبود کارایی، بهره وری و سودآوری مرتبط هستند. از سوی دیگر، رهبری بر ایجاد چشماندازی بزرگتر تمرکز میکند که الهامبخش و انگیزه افراد برای کار در جهت یک هدف مشترک است.
اهداف تعیین شده توسط رهبران غالباً ماهیت بلندمدت و استراتژیک دارند و هدف آنها تأثیر مثبت بر جامعه یا محیط است و همچنین ممکن است موفقیت مالی باشد.
تفاوت در نگرش به تغییر بین مدیریت و رهبری
بحث تخصصی تفاوت مدیریت و رهبری نگرش آنها به تغییر است. مدیریت تمایل دارد بر حفظ وضعیت موجود و ایجاد بهبودهای تدریجی در فرآیندها و سیستم های موجود تمرکز کند. آنها ممکن است مقاومت بیشتری در برابر تغییر داشته باشند و ترجیح دهند به روش ها و شیوه های اثبات شده و علمی پایبند باشند.
از سوی دیگر، رهبری تغییرات را پذیرفته و نوآوری را تشویق می کند. آنها مایل به ریسک و کشف ایده های جدید برای رسیدن به اهداف گروه خود هستند. آنها همچنین در پاسخ به تغییرات بازار یا محیط خارجی سازگارتر و انعطاف پذیرتر هستند. به طور کلی، در حالی که مدیریت و رهبری برای موفقیت یک سازمان مهم هستند، رویکردها و اولویت های متفاوتی دارند.
تفاوت بین مدیریت ریسک پذیر و رهبری
تعمیم اینکه آیا رهبران یا مدیران ریسک بیشتری می کنند دشوار است زیرا به فردی که مدیر در مقابل رهبر است و رویکرد آنها به تصمیم گیری بستگی دارد. با این حال، به طور کلی، رهبران ممکن است تمایل بیشتری به ریسک برای دستیابی به اهداف گروه خود داشته باشند و تأثیر مثبت بگذارند، در حالی که مدیران ممکن است به حداقل رساندن ریسک و به حداکثر رساندن کارایی و سوددهی اولویت داشته باشند. شاید ریسک پذیری بزرگترین تفاوت بین مدیریت و رهبری در موقعیت های مختلف باشد.
تفاوت بین پیش بینی رهبری و مدیریت
رهبران تمایل دارند دیدگاه بلندمدت داشته باشند، روی تصویر بزرگتر تمرکز کنند و صبورتر هستند. در حالی که مدیران تمایل دارند بر اهداف کوتاه مدت و عملیات روزمره تمرکز کنند. به طور کلی جامعه ای که رهبران را همراهی می کند معمولا دارای اهداف معنوی است و رسیدن به اهداف معنوی نیاز به صبر و بینش بلندمدت دارد اما مدیران و کارکنان آن ها ماموریت و اهداف مالی دارند و باید قدم به قدم و سریع به آن دست یابند.
رهبری یا مدیریت کدام بهتر است؟
رهبری و در غیر این صورت مدیریت یا رهبری سوالی است که پاسخگویی به آن بسیار دشوار است و به تفاوت مدیریت و رهبری مربوط می شود و پس از تحقیقات فراوان پاسخ دقیقی برای آن وجود ندارد. اما بسته به حرفه ای که قرار است یک فعالیت در آن انجام شود، بین مدیر و رهبر می توانید انتخاب کنید که کدام یک برای آن حرفه مناسب تر است. اگر قرار است فعالیت ها تحقق یابد و حرفه ها در بازار سرمایه داری رقابت کنند، کار نیاز به مدیریت دارد.
اما از طرف دیگر وقتی قرار است فعالیت های معنوی انجام شود و افراد گروه یا فرقه ذهنیتی صحیح و جامع ایجاد کنند، این فعالیت ها نیاز به رهبر دارد. به طور کلی، اکثر اوقات فردی که همه کاره است باید ترکیبی از یک رهبر و یک مدیر باشد، فقط بسته به شرایط، گاهی به سمت ویژگی های شخصیتی یک رهبر و گاهی به سمت ویژگی های شخصیتی یک رهبر حرکت می کند. یک مدیر.
سوالات متداول
- تفاوت اصلی بین مدیریت و رهبری چیست؟
رهبر بیشتر بر جنبه روانی و روحیه سازمانی تمرکز دارد و تمایل به اهداف بلند مدت و تغییرات گسترده دارد. در حالی که مدیر با تکیه بر ظرفیت بر اهداف کوتاه مدت تمرکز می کند. به طور کلی می توان گفت که کاریزما بیشتری نسبت به مدیران دارند.
- آیا داشتن یک رهبر مفیدتر است یا یک مدیر؟
برای ایجاد نگرش و تغییرات اساسی شاید شخصیت رهبر مفیدتر باشد. اما برای رشد یک شرکت و گروه با کارمندان و مشتریان زیاد، داشتن مدیری با برنامه ریزی دقیق می تواند مهمتر باشد. اما پاسخ این سوال چندان روشن نیست و به شخصیت مدیر یا رهبر مربوطه و اهداف و موقعیت او بستگی دارد.