امروزه ترکیب تلاش های یک تیم با یک برنامه بازاریابی دقیق برای موفقیت رشد کسب و کار ضروری است. هنگامی که یک محصول یا خدمات آماده عرضه به بازار شد، باید یک برنامه استراتژیک برای دستیابی به مشتریان هدف خود ایجاد کنید. اگر در حال توسعه یک برنامه بازاریابی استراتژیک هستید، درک مراحل و پیگیری پیشرفت خود می تواند به شما در دستیابی به اهدافتان کمک کند.
بزرگترین ضعف ما تسلیم شدن است. مطمئن ترین راه برای موفقیت همیشه این است که فقط یک بار دیگر تلاش کنید.
– توماس ادیسون
در این مقاله به تعریف برنامه ریزی استراتژیک بازاریابی می پردازیم و نحوه ایجاد برنامه برای رشد کسب و کار خود را توضیح می دهیم.
برنامه بازاریابی استراتژیک چیست؟
برنامه بازاریابی استراتژیک فرآیند نوشتن و دنبال کردن یک برنامه برای دستیابی به یک هدف بازاریابی خاص است. کسبوکارها میتوانند برنامههای بازاریابی استراتژیک برای افزایش درآمد و سود، برای دیده شدن بیشتر، دلسرد کردن رقبا یا بهبود تصویر خود از طریق تغییر نام تجاری ایجاد کنند. تیم های مدیریت و عملیات برای شناسایی اهداف، تعیین نقاط عطف، تعیین اهداف و سنجش موفقیت و تلاش برای بیشتر با هم همکاری می کنند. آنها می توانند مراحل خود را در طول زمان اصلاح کنند، اما نکته کلیدی این است که با یک برنامه عملی با پشتوانه تحقیقات میدانی شروع کنند.
7 مرحله برای ایجاد یک برنامه بازاریابی استراتژیک
1. نقطه شروع خود را پیدا کنید
برای اطمینان از اینکه همه اعضای تیم دیدگاه مشترکی برای شرکت، محصولات و چشم انداز آینده آن دارند، می توانید با پرسیدن یک سوال اساسی شروع کنید، مثلاً چرا شرکت ما ایجاد شده است؟ شما همچنین می توانید در مورد ماموریت و بازار تخصصی شرکت خود صحبت کنید، سپس در مورد آنچه تاکنون به دست آورده اید و اهداف خود برای آینده صحبت کنید.
برای ارزیابی دقیق وضعیت فعلی رشد کسب و کار خود، سعی کنید یک تحلیل SWOT انجام دهید، که از شما می خواهد نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدهای رشد کسب و کار فعلی خود را فهرست کنید. بنابراین بهتر می توانید تعیین کنید که کدام گزینه در دسترس و امکان پذیر است.
2. در مورد وضعیت بازار رشد کسب و کار خود تحقیق کنید
پس از بررسی ماموریت و موقعیت شرکت خود، یافته های خود را با سایر شرکت ها در همان بازار مقایسه کنید. اگر رقبای شما با تهدیدات مشابهی روبرو هستند، می توانید نحوه تعامل آنها با مشتریان را مطالعه کنید. هنگام تصمیم گیری برای عرضه یک محصول جدید، تحقیق کنید که چگونه شرکت ها محصولات مشابهی را در گذشته عرضه کرده اند و چه رویکردی شما را از دیگران متمایز می کند.
قبل از ادامه برنامه بازاریابی خود، زمان بیشتری را صرف شناخت مشتریان خود کنید. می توانید نمونه فرم های نظرسنجی مشتری ایجاد کنید یا از خریداران دعوت کنید تا در یک گروه پرسش و پاسخ درباره محصول یا خدمات ارائه شده توسط رشد کسب و کار شما شرکت کنند. سپس برای آزمایش فرضیات خود سؤالات خاصی بپرسید، مانند:
- محصول ما را از کجا خریدید؟
- چگونه از محصول استفاده می کنید؟
- آیا ایجاد تغییرات در محصول باعث بهبود تجربه کاربری شما می شود؟
به خاطر داشته باشید که تحقیق در مورد وضعیت بازار و نظرسنجی از مشتریان در مورد نحوه استفاده و تعامل آنها با محصولات و خدمات می تواند به شما در شناسایی فرصت های از دست رفته کمک کند.
3. مخاطب هدف را تعریف کنید
در این مرحله شما باید مشتریان خود را همراه با نیازها، شکایات و پیشنهادات آنها معرفی کنید. محدوده سنی و مکان، اندازه خانواده، عنوان شغلی، سبک زندگی، عادات مالی و سایر ویژگی ها را تعیین کنید. حتی میتوانید یک روز معمولی از زندگی آنها را توصیف کنید تا ویژگیهای رفتاری منحصربهفردشان مانند انعطافپذیری، کنجکاوی و حساسیت را به دیگران نشان دهید.
همچنین میتوانید مکانهای دیگری را که مشتری ایدهآل شما در آن سپری میکند، مانند سالنهای ورزشی، تئاتر و فروشگاههای مواد غذایی در نظر بگیرید تا بتوانید بهترین روش بازاریابی را برای مشتریان خود در نظر بگیرید.
4. یک هدف قابل اندازه گیری تعیین کنید
چه به دنبال بهبود شناخت برند، تولید فروش بیشتر، افزایش تعامل با مشتری یا ورود به یک بازار جدید باشید، باید اهدافی را برای سنجش پیشرفت برنامه بازاریابی خود تعیین کنید. یکی از راههای انجام این کار، نوشتن یک هدف SMART است که از شما میخواهد یک رویکرد خاص، قابل اندازهگیری، قابل دستیابی، مرتبط و محدود به زمان برای تعیین اهداف خود داشته باشید.
این مجموعه معیارها می تواند به شما در تجسم بهتر اهدافتان کمک کند. آنها را به اعضای تیم مناسب تفویض کنید و از آنها به عنوان منبع تمرکز و انگیزه استفاده کنید. همچنین، داشتن اهداف قابل اندازه گیری می تواند به شما کمک کند که شکاف های موجود در برنامه خود را سریعتر شناسایی کنید، مانند دستیابی به تعداد غیرواقعی ثبت نام ایمیل در مدت زمان کوتاه. تشخیص و اصلاح زودتر این خطا به تیم بازاریابی کمک می کند تا اهداف درست را دنبال کند و در فرآیند عیب یابی کارآمد باشد.
5. تصویب بودجه
بسته به منابع و فرآیندهای شرکت شما، ممکن است پس از تصمیم گیری در مورد استراتژی های بازاریابی خود نیاز به تصویب بودجه داشته باشید. اگر می دانید بودجه شما محدود خواهد بود، ارائه مطالبی که در چهار مرحله اول جمع آوری کرده اید به شما کمک می کند تا میزان بودجه برای هر برنامه را مشخص کنید. سپس می توانید استراتژی های خود را بر اساس اهداف مالی واقع بینانه تنظیم کنید.
هنگام تهیه یک درخواست بودجه برای تایید مدیر رشد کسب و کار خود، حتما با آنها به همان روشی که به مشتریان خود می فروشید صحبت کنید. بهتر است با نتایجی که از دستیابی به اهداف بازاریابی خود انتظار دارید شروع کنید. اگر مدیر شما سایر بودجه های شرکت مانند هزینه های پرسنل و فناوری را کنترل می کند، ممکن است لازم باشد در نظر بگیرید که چگونه کاهش یا کنترل هزینه ها در سایر زمینه ها به دستیابی به اهداف شرکت کمک می کند.
اصولاً برنامه بازاریابی استراتژیک یک شرکت سرمایه گذاری در اهداف کوتاه مدت و بلند مدت شرکت است. با توضیح اینکه بازده سرمایه گذاری چقدر خواهد بود و دقیقاً چگونه برنامه توسعه خواهد یافت، می توانید مدیر خود را متقاعد کنید که موفقیت طرح شما به مرور زمان برای سایر طرح های رشد کسب و کار تامین مالی خواهد کرد.
6. ترکیبی از استراتژی ها را انتخاب کنید
تحقیقات بازار مرتبط با رشد کسب و کار شما به شما کمک می کند تا تکنیک های مناسب برای دستیابی به مخاطبان هدف خود را انتخاب کنید. اگرچه دهها استراتژی بازاریابی برای انتخاب وجود دارد، اما یکی از روشهای مفید و آزمودهشده استفاده از آمیخته بازاریابی است که شامل استراتژیهای محصول، قیمت، تبلیغات و مکان است.
محصول
استراتژی های محصول بر ارزشی که برای مشتریان خود به ارمغان می آورید و اینکه چگونه با رویکرد رقبای شما مقایسه می شود، تمرکز می کنند. در اینجا چند سوال وجود دارد که می تواند به شما در تعیین آن استراتژی کمک کند:
- محصول چیست و چگونه به رفع نیازهای مصرف کننده کمک می کند؟
- چه کسانی به این محصول نیاز دارند و چگونه از آن استفاده خواهند کرد؟
- محصولات شما چه تفاوتی با محصولات رقبای شما دارد؟
قیمت
شما می توانید استراتژی های قیمت گذاری بازاریابی را بر اساس تمایل مشتریان به پرداخت، شرایط فعلی بازار، ساختار قیمت گذاری رقبا و هزینه های تولید تعیین کنید. در اینجا چند سوال وجود دارد که می تواند به شما در این استراتژی کمک کند:
- مشتری شما چقدر به قیمت حساس است؟
- کاهش قیمت یا تخفیف چگونه بر ارزش درک شده مشتری از محصول تأثیر می گذارد؟
- قیمت محصولات مشابه چقدر است؟
تبلیغات
استراتژی های تبلیغاتی ابزارهایی هستند که برای آموزش مشتریان خود در مورد ارزش محصولات خود و نحوه حل مشکلات آنها استفاده می کنید. در اینجا چند سوال وجود دارد که می تواند به شما در طراحی این استراتژی کمک کند:
- مخاطبان هدف شما از کدام کانال بازاریابی بیشتر استفاده می کنند و چه زمانی احتمال خرید دارند؟
- کجا می توانید پیام های تبلیغاتی خود را بفروشید؟
- رقبای شما چگونه محصولات خود را تبلیغ می کنند؟
محل
استراتژی های موقعیت یابی شامل توزیع محصولات شما به مشتریان به ساده ترین روش ممکن است. برخی از سوالاتی که می تواند به شما در تصمیم گیری در مورد این استراتژی کمک کند عبارتند از:
- مشتریان شما به کجا میگردند و چگونه محصولات شما را پیدا خواهند کرد؟
- کدام کانال های توزیع به بازار هدف شما خواهند رسید؟
- رقبای شما از چه کانال هایی استفاده می کنند و چگونه می توانید از آنها پیشی بگیرید؟
7. برنامه ریزی دقیق و شروع به اجرای آن کنید
انتظارات روشنی را برای همه مدیرانی که در بخشهای مختلف کسبوکارتان دخیل هستند، از جمله تاریخهای هدف برای بررسیهای هفتگی، ماهانه یا فصلی ایجاد کنید.
تعیین هدف برای رهبران تیم نیز مفید است، که می توانند جزئیات آن اهداف را مدیریت کرده و وظایف را به طور مناسب بین اعضای تیم خود تقسیم کنند. زمانی که زمان اندازه گیری و ارزیابی موفقیت استراتژی های خود و احتمالاً تجدید نظر در اهداف خود فرا می رسد، می توانید به جای کل تیم با رهبران تیم ملاقات کنید.
سوالات متداول
برنامه بازاریابی استراتژیک چیست؟
این فرآیند نوشتن و دنبال کردن یک برنامه برای دستیابی به یک هدف بازاریابی خاص است. یک رشد کسب و کار باید یک برنامه بازاریابی استراتژیک برای بهبود موقعیت خود در بازار هدف ایجاد کند. تیم های مدیریتی باید برای شناسایی هدف، ترسیم مراحل، تعیین وظایف و سنجش موفقیت برنامه بازاریابی با یکدیگر همکاری کنند.
مراحل یک برنامه بازاریابی استراتژیک چیست؟
برنامه بازاریابی استراتژیک شامل تعیین نقطه شروع بازاریابی، بررسی اهداف رشد کسب و کار، رقبا و بازار هدف، تصویب بودجه، تعیین اهداف قابل اندازه گیری و موارد دیگر است.
کتاب آموزش بازاریابی
با 13 روش رایج بازاریابی و برخی اصطلاحات در این زمینه آشنا شوید.
دانلود رایگان