استرس وضعیتی است که در آن نیازهای فرد بیش از امکاناتی است که در اختیار دارد. این بدان معناست که هر بار که با یک رویداد یا موقعیتی روبرو می شوید که برایتان سخت و چالش برانگیز است، استرس را تجربه خواهید کرد.

به زبان ساده، کنترل بر چیزها فراتر از دست انسان است. اگر یک رویداد یا موقعیت برای شما خیلی چالش برانگیز نیست، احتمالاً استرس خفیفی را تجربه می کنید. اما اگر با یک موقعیت تهدید کننده یا دشوار مواجه شوید، استرس زیادی را تجربه می کنید. به عنوان مثال، انتظار برای اتوبوس زمانی که عجله ندارید، استرس کمی ایجاد می کند. اما همین انتظار زمانی که دیر می‌کنید و ممکن است پروازتان را از دست بدهید بسیار استرس‌زا است. اهمیت یک موقعیت و توانایی شما در مدیریت آن، سطح استرس شما را تعیین می کند.

تقریباً همه افراد در زندگی استرس زیادی را تجربه می کنند. هر روز با افرادی روبرو می شوم که می گویند استرس لذت زندگی را از بین برده و آرامش و شادی را از آنها سلب کرده است.

اگر به جلد مجلات نگاه کنید متوجه می شوید که همه در مورد خطرات استرس هشدار می دهند، هر روز افراد بیشتری در سمینارهای مدیریت استرس و کلاس های یوگا و دوره های مدیتیشن و آرامش شرکت می کنند.

استرس می‌تواند دلایل رایجی مانند فشار کاری زیاد و نگرانی‌های مالی و مسئولیت‌های خانوادگی داشته باشد یا به دلایل خاص‌تری مانند بیماری و بیکاری یا بچه دار شدن یا گرفتن وام مسکن ایجاد شود. متأسفانه هیچ دستورالعمل کلی برای مدیریت استرس وجود ندارد. دوست صمیمی تان که به شما می گوید راحت باشید و سخت نباشید، درد شما را التیام نمی بخشد. برای اینکه بتوانید به طور موثر با استرس مبارزه کنید، به وسایل خاصی نیاز دارید. شما باید روش ها و استراتژی های مدیریت استرس را یاد بگیرید.

در زیر فهرستی از مهم ترین رفتارها و مهارت هایی که منجر به کاهش یا غلبه بر استرس می شوند را مرور می کنم:

1. آرام باشید

شما باید بدانید که چگونه گرفتگی عضلات خود را تسکین دهید و ذهن و بدن خود را آرام کنید.

2. غذای سالم بخورید و ورزش کنید

مراقب آنچه می خورید و می نوشید باشید و به طور منظم ورزش کنید.

3. خواب کافی داشته باشید

زود به رختخواب بروید و مطمئن شوید که استراحت کافی دارید.

4. خود را از نگرانی های غیر ضروری رها کنید

شما باید بین موضوعات مهم و غیر مهم تمایز قائل شوید.

5. زیاد عصبانی نشوید

اگر عصبانی شدید، قبل از اینکه مخرب شود آن را کنترل کنید.

6. منظم باشید

محیط خود را کنترل کنید شلوغی و سردرگمی در زندگی باعث استرس می شود.

7. زمان خود را به طور موثر مدیریت کنید

یاد بگیرید چگونه از زمان خود به طور موثر استفاده کنید. برنامه روزانه خود را کنترل کنید.

8. یک شبکه پشتیبانی در اطراف خود ایجاد کنید

وقت خود را با خانواده، دوستان و آشنایان بگذرانید. در زندگی به دنبال افرادی باشید که به شما گوش می دهند و به شما اهمیت می دهند.

9. بر اساس ارزش های خود زندگی کنید

ببینید چه چیزی برای شما مهم است و چه چیزی برای شما مهم نیست. مطمئن شوید که اهدافتان مهم و ارزشمند هستند.

10. شوخ طبع باشید

به مشکلات و نگرانی های زندگی بخندید، به خودتان بخندید و خیلی چیزها را جدی نگیرید.

اگر هیچ یک از این شرایط را ندارید نگران نباشید. شما می توانید عادت های قدیمی خود را تغییر دهید و عادت های جدیدی ایجاد کنید. مدیریت استرس جادویی نیست. بلکه به معنای یادگیری رفتارهای جدید و به دست آوردن دیدگاه های جدید در مورد خود و دنیای اطرافتان است.

منبع: کتاب “مدیریت استرس”.
نویسنده: آلن الکین
ناشر: دیوان علم
ترجمه: شیدا سرمدی

تهیه مقاله: سحر ونستانی – ویرایش توسط مدیرسبز