بازاریابی روستایی: فرصت ها و فراتر از آن
مفهوم بازاریابی به جمعیت شناسی بستگی دارد. هدف قرار دادن افراد در مشاغل، سبک زندگی و مراحل مختلف زندگی و معرفی کالاها یا محصولات خاصی که ممکن است در زندگی روزمره آنها ضروری باشد، از مکانی به مکان دیگر متفاوت است. قبل از پرداختن به این موضوع، برای درک اینکه شرکت ها با چه چالش ها و فرصت هایی در بازاریابی روستایی مواجه هستند، باید دلیل ابداع اصطلاح “بازاریابی روستایی” را درک کنیم.
تاریخ
در دهه 1970، Nirma مواد شوینده ارزان قیمت خود را برای مصرف کنندگان کم درآمد، به ویژه جمعیت روستایی عرضه کرد. تا آن زمان بیشتر محصولات تولید شده در جهت طبقه متوسط و نخبگان شهری بود. اما پتانسیل عظیمی برای محصولات ارزان قیمت برای جمعیت روستایی وجود داشت.
این مفهوم سپس توسط سی.کی. پراهلاد در کتاب خود “The Fortune at the Bottom of Herm” توضیح داده شد. بر اساس آن جمعیت جهان را می توان به شکل یک هرم نشان داد که طبقه نخبگان در راس آن قرار دارند. از هرم، طبقه متوسط و متوسط بالا در وسط هرم و طبقه پایین که عمدتاً شامل جمعیت مناطق روستایی است که در پایین هرم قرار دارند. این مفهوم در توضیح زیر به خوبی قابل مشاهده است.
مقاله بازاریابی
رسانه پخش – معنا و اهمیت، انواع رسانه های پخش
حدود 4000 میلیون نفر که فقیرترین مردم جهان هستند در انتهای هرم قرار دارند. با توجه به بزرگی آن، Tier 4 بازاری چند تریلیون دلاری را نشان می دهد. بر اساس پیشبینیهای بانک جهانی، جمعیت در انتهای هرم میتواند در 40 سال آینده به بیش از 6 میلیارد نفر افزایش یابد. زیرا بیشتر رشد جمعیت جهان در آنجا اتفاق می افتد. این دلیل کافی برای شرکتهایی از بخشهای مختلف مانند کالاهای مصرفی سریع (FMCG)، مخابرات، الکترونیک و غیره است تا استراتژیهای بازاریابی جدیدی را با هدف تسخیر بازار روستایی ارائه کنند. مفهوم بازاریابی روستایی رخ داده است
فرصت ها
تقریبا 70 درصد از جمعیت هند در روستاها و مناطق روستایی زندگی می کنند. هند روستایی تقریباً 60٪ از کل کالاهای تولید شده در هند را مصرف می کند که اکثریت آن از بخش FMCG است. محصولاتی مانند شامپو یا مرطوب کننده پوست هرگز در دسترس مردم مناطق روستایی نبود زیرا هزینه آنها بسیار بالا بود.
مقاله بازاریابی
بازاریابی پست مدرن: بازاریابی هنجاری و اصولی و بازاریابی پست مدرن (بازاریابی پست مدرن)
تغییر در بسته بندی
CavinCare ایده ای نوآورانه برای تولید ساشه های کوچک شامپو با قیمت 50 Paise ارائه کرده است.
Paiza (همچنین به عنوان paise، pesa، poisha، poisha و bais نیز ترجمه شده است) یک واحد پولی در چندین کشور است. واحد پولی هند و نپال (و سابقاً پاکستان)، معادل یک صدم روپیه.
ساشه کیسه یا بسته کوچک مهر و موم شده حاوی مقدار کمی چیزی.
ناگهان شامپویی که اصلاً محصولی محبوب در مناطق روستایی نبود، در بازار تقاضای زیادی پیدا کرد. این مدل به زودی توسط سایر شرکتهای FMCG دنبال شد که محصولاتی مانند شامپو، صابون، خمیر دندان و مواد شوینده را در بستههای کوچک با قیمت پایین بستهبندی کردند. اما به دلیل زیرساخت های ضعیف در مناطق روستایی بازاریابی این محصول یک مشکل بزرگ برای شرکت های FMCG است.
بازرگانان روستا
یک استراتژی بازاریابی که به طور گسترده توسط بسیاری از شرکت ها استفاده نمی شود، استخدام روستاییان برای فروش محصولات است. HUL با راهاندازی کمپین HUL Shakti که در آن زنان در روستاها برای ایجاد توزیع استخدام میشدند، در این شکل بازاریابی پیشگام شد.
مقاله بازاریابی
C شرایط بازاریابی
شبکه محصولات روستایی HUL روشی نوآورانه برای افزایش دسترسی و بازاریابی محصولات پایینتر از هرم (BoP) با بکارگیری افراد محلی برای بازاریابی بود، بهویژه در مناطقی که حمل و نقل دشوار است. با توجه به سهم بازار بزرگ محصولات FMCG در مناطق روستایی، شرکت های بیشتری باید از این استراتژی برای فروش محصولات خود و دسترسی بیشتر استفاده کنند.
از سوی دیگر، شرکتهای الکترونیکی نیز ممکن است از ساختار محصول BoP پیروی کنند و به دنبال آن شرکتهای FMCG در تولید انواع کوچکتر یخچال و کولر/تهویه مطبوع قرار دارند. اگرچه برق یکی از موانع اصلی در مناطق روستایی است، اما با استفاده گسترده از انرژی خورشیدی که در بخش بعدی مقاله مورد بحث قرار خواهد گرفت، می توان بر این مشکل غلبه کرد.
سیستم توزیع کم هزینه
با ورود سرمایهگذاری مستقیم خارجی خردهفروشی به بازار هند، شرکتهای کشاورزی میتوانند ساختار اتخاذ شده توسط ITC در e-Chaupal را دنبال کنند. شرکت ها می توانند این مدل را در تامین محصولات کشاورزی مستقیماً از کشاورزان در سراسر هند دنبال کنند. و آنها را در سوپرمارکت های شهری بفروشند که هم به نفع کشاورزان و هم برای مصرف کنندگان خواهد بود. یکی از مزایای این سیستم استفاده از مدل ساختاریافته در بازاریابی سایر محصولات است بازار کشور و- به عنوان مثال، ITC با کمک ساختار 3 لایه e-Chaupal توانست سیستم توزیع سیگارهای ارزان قیمتی که در بازار روستایی تولید می کند تشکیل دهد.
مقاله بازاریابی
علم بازاریابی بین رشته ای
وفاداری به برند بالا
در روستاهای هند، بازاریابی یک محصول عمدتاً از طریق دهان به دهان و با استفاده از تجربه همتایان در استفاده از محصول انجام می شود. این به دلیل استفاده نسبتاً کمتر از تلویزیون و تقریباً عدم دسترسی به اینترنت است. تحقیقات نیز این را ثابت کرده است مصرف کنندگان روستایی اگر از محصول راضی باشند، اغلب محصولات خود را تغییر نمی دهند.
وفاداری به برند بالاست. بنابراین هدف اصلی هر شرکتی باید این باشد که برند خود را در مرحله راه اندازی به خوبی در ذهن روستاییان قرار دهد تا بتوانند حضوری پایدار و بلندمدت در بازار داشته باشند. آنها باید سعی کنند حسن نیت را با برند خود مرتبط کنند. به عنوان مثال، کمبود آب آشامیدنی یکی از مشکلات عمده در روستاهای هند است.
یک شرکت می تواند کمپینی برای ساخت چاه لوله در آب روستایی در برخی از نقاط کشور راه اندازی کند و سعی کند با مردم ارتباط عاطفی برقرار کند. به طور مشابه، شرکت دیگری ممکن است واحدهای خدمات مشتری/ پردازش تجاری خود را در مناطق روستایی کشور راه اندازی کند.
مقاله بازاریابی
بازاریابی استخری: تعریف، روش ها، برنامه ریزی و پیاده سازی و مشاغل بازاریابی استخر
با افزایش تحصیلات در روستاها، افراد بخصوص جوانان به اندازه کافی می توانند مشغول به کار شوند. علاوه بر ایجاد حسن نیت، باعث صرفه جویی در پول شرکت نیز می شود زیرا هزینه کار در روستاهای هند در مقایسه با شهرها بسیار کمتر است.
استاندارد زندگی با افزایش درآمد سرانه به دلیل استفاده از بذر و کود مرغوب و همچنین به دلیل اینکه طرح های روستایی زیادی توسط دولت هند برای جمعیت روستایی ارائه شده است، بهبود یافته است. بخش های زیر می توانند از این توسعه برای گسترش بازار خود به جمعیت کوچکتر کشور استفاده کنند.
- کالاهای سریع حرکت می کنند
- ماشین (2 چرخ)
- مخابرات
- الکترونیکی
شرکت های انرژی های تجدیدپذیر، به ویژه انرژی خورشیدی، می توانند بازار بزرگی در روستاهای هند داشته باشند. با توجه به تولید سلول های فتوولتائیک (تکنولوژی تبدیل (انرژی) نور به برق) با کیفیت بهتر و هزینه کم، تولید لامپ های خورشیدی با قیمت بسیار مناسب کار سختی نیست. شرکتهای FMCG مانند کوکاکولا، کادبری یا شرکتهای الکترونیکی که یخچالها یا کولرهای هوای ارزان میفروشند، میتوانند در چنین پروژهای با شرکتهای انرژیهای تجدیدپذیر شرکت کنند. این یک پروژه برد-برد خواهد بود که در آن شرکت های FMCG و کالاهای مصرفی می توانند بازار جدیدی را در روستاهای هند به دلیل در دسترس بودن برق بیابند.
مقاله بازاریابی
چه کسب و کارهایی در دوران رکود شکست می خورند؟
چالش ها
با اينكه بازار کشور پتانسیل بکر و عظیمی را ارائه می دهد، اما باید پذیرفت که به دلیل مشکلات متعدد، کار در بازار روستایی آسان نیست. عمده ترین مشکلات شرکت ها به شرح زیر است:
بی سوادی
آموزش کاربران بالقوه در بازاریابی روستایی در مورد محصولات، به دلیل نرخ سواد پایین، دشوار است.
جستجوی فصلی
فصل برداشت محصول در هندوستان فصل برداشت است و کشاورزی شغل اصلی اکثریت جمعیت روستایی است، تقاضا برای کالا در طول فصل های موسمی که درآمد نسبتاً زیاد است تا حد زیادی محدود می شود.
حمل و نقل و توزیع
وضعیت بد زیرساخت های روستایی یکی از دغدغه های اصلی اکثر شرکت هایی است که قصد سرمایه گذاری در این بخش را دارند. اگرچه جمعیت روستایی بسیار زیاد است، اما نمی توان یک سیستم توزیع موثر شکل داد و به تعداد قابل توجهی از مصرف کنندگان هدف دست یافت.
مقاله بازاریابی
معایب و مضرات بازاریابی
زبان ها و گویش ها
وجود زبان های محلی مشکلات عمده ای را برای شرکت ها در تبلیغ محصولات خود در بازار روستایی ایجاد می کند. مردم به اندازه کافی برای دانستن یک زبان مشترک مانند هندی یا انگلیسی تحصیل نکرده اند و تولید تبلیغات به هر زبان محلی برای شرکت ها دشوار است.
در دسترس بودن برندهای تکراری و ارزان
مشتریان در روستاهای هند بسیار به هزینه حساس هستند. بنابراین وجود برندهای تکراری که در مناطق روستایی بسیار رایج است، رقابت قابل توجهی را برای شرکت های ارزان قیمت ایجاد می کند.
کلام پایانی از بازاریابی استعدادهای درخشان ایران
با وجود چالش های فراوان در بازاریابی روستایی، شرکت ها علاقه قابل توجهی به روستاهای هند نشان داده اند. و سعی کردند خودشان را با استفاده از مدل 4A که می گوید تبلیغ کنند
محصولاتی که به بازار عرضه می شود باید برای روستاییان باشد
قابل قبول باشد
به راحتی در دسترس باشد،
قابل دسترس بودن و
مهمتر از همه، آگاهی باید برای آموزش مردم در مورد محصولات ایجاد شود.