قیمتگذاری فریمیوم یکی از روشهای معروفی است که کسبوکارها انتخاب میکنند تا توجه مصرفکنندگان را جلب کرده، آگاهی از برند ایجاد کرده، به شهرت برسند و درنهایت درآمدشان را بالا ببرند. اما نکته اینجاست که درست است این روش، یک روش قیمتگذاری معروف است اما هیچ تضمینی نیست که برای همهی شرکتها مناسب و کارساز باشد.
در این مقاله، تصمیم داریم توضیح کاملی درباره روش قیمتگذاری فریمیوم بدهیم و مزایا و معایبش را بررسی کنیم. اگر شما هم کنجکاو هستید تا بیشتر با این موضوع آشنا شوید، با ما همراه باشید.
قیمتگذاری فریمیوم چیست؟
قیمت گذاری فریمیوم (Freemium pricing) یک استراتژی قیمت گذاری است که در آن یک شرکت، یک بخش از خدمات خود را به صورت رایگان ارائه میدهد و برخی از ویژگیهای اساسی یا محتوای پیشرفته تر را با دریافت هزینه در اختیار مصرف کننده قرار میدهد. این روش باعث میشود که تعداد زیادی از مشتریان از خدمات شرکت به صورت رایگان استفاده کنند و در عوض، تعداد کمتری برای خدمات اضافی پول پرداخت کنند.
این روش موفقیت چشمگیری در کسبوکارهای اینترنتی داشته است و بسیاری از خدمات دهندگان، سرویسهای پایه را به صورت رایگان یا با قیمت ناچیز ارائه میدهند. این روش به شرکتها اجازه میدهد که بستر مشتریان خود را با هزینه بسیار کم تشکیل دهند، آنها را تحلیل کنند و بعد، برای ارائه خدمات اضافی پول دریافت کنند.
مثالی از قیمت گذاری فریمیوم
امروزه یکی از آشناترین کسبوکارهایی که میبینیم از این روش استفاده میکنند، شرکتها یا موسسههای آموزشی هستند. این موسسهها که ممکن است موسسه زبان، آموزش بازاریابی، مهارتهای مختلف مثل برنامه نویسی و … باشند، بخشی از اطلاعات خود را به صورت رایگان در سایت یا هر بستر دیگری در اختیار بازدیدکنندگان قرار میدهند.
آنها سعی میکنند تا کیفیت این دورههای رایگان آنقدری بالا باشد که بخش خوبی از نیاز کاربر را برطرف کند تا به این روش، اطمینان او را به دست بیاورد. پس از آن، کاربران نیز با میل بیشتری اقدام به خرید دورههای پیشرفته میکنند.
چه زمانی از قیمت گذاری فریمیوم استفاده کنیم؟
قیمت گذاری فریمیوم را می توان در شرایط زیر اعمال کرد:
- مشتریان میتوانند برای مدت معینی به صورت رایگان از یک سرویس استفاده کنند و پس از آن برای ادامه ارائه خدمات از آنها هزینه دریافت میشود. این رویکرد، مشتریان را به نیاز آنها به خدمات متقاعد میکند و پس از آن، فرایند خرید راحت تر اتفاق میافتد.
- مشتریان به نسخهای از سرویس دسترسی دارند که ویژگیهای کمتری دارد. آنها میتوانند با پرداخت هزینه، آن را به نسخهای کامل تر تبدیل کنند. موضوع اصلی این است که مشتریان را با ویژگیهای برجسته پولی آشنا کنید و در عین حال، طعم خدمات دهی رایگان را به آنها بچشانید.
- محدودیتهای مشخصی برای هر دوره زمانی قرار دهید. برای مثال، در نسخه رایگان فقط امکان یکبار دانلود در ماه را فراهم کنید. اگر خدمات و بازاریابی شما به اندازه کافی قدرتمند باشد، به راحتی میتوانید مشتریان را به پرداخت هزینه اضافی راضی کنید.
مزایا و معایب قیمت گذاری فریمیوم
قبل از اینکه بخواهید از قیمت گذاری فریمیوم برای محصول یا خدمت خود استفاده کنید، بهتر است برخی عوامل را مورد توجه قرار دهید. در ادامه برخی از مزایا و معایب این استراتژی را بررسی میکنیم.
مزایای قیمت گذاری فریمیوم
- هزینه بازاریابی ناچیز: عدم وجود هزینه اضافی، مهمترین ابزار بازاریابی شرکتهایی است که از این روش استفاده میکنند، روشی که از بازاریابی دهان به دهان برای آشنایی دیگران با برند یا شرکت استفاده میکند.
- مشتریان احتمالی بسیار زیاد: به احتمال زیاد، رایگان بودن محصول شما باعث میشود تعداد زیادی سرنخ (lead) یا مشتری احتمالی داشته باشید که هرکدامشان میتوانند در قیف فروش شما حرکت کنند و پیش برند.
- خرید با دانش کافی: با دسترسی به نسخه رایگان، کاربران از قبل تجربه کار با پلتفرم شما را دارند و با آگاهی کامل از شما خرید میکنند.
معایب قیمت گذاری فریمیوم
برخی از معایب این روش قیمت گذاری را در ادامه مشاهده میکنید:
- هزینههای ثابت: هر کسبوکاری هزینههای ثابتی دارد و اگر نسخههای رایگان نتوانند درآمد کافی ایجاد کنند، آن کسبوکار شکست خواهد خورد.
- کم ارزش جلوه کردن: از آنجایی که خدمات اولیه ارائه شده رایگان هستند، مشتریان ممکن است با خودشان تصور کنند که شاید همه خدماتی که توسط این شرکت ارائه میشوند، کم ارزش هستند.
- رقابت: امروزه قیمت گذاری فریمیوم یکی از محبوبترین روشهای قیمت گذاری است و شرکتهای بسیاری از آن استفاده میکنند.
جمعبندی
همانطور که در این درسنامه مشاهده کردهاید، انواع مختلف روشهای قیمتگذاری وجود دارد که بسته به شرایط و نوع کسبوکارتان میتوانید استراتژی مناسب را انتخاب کرده و از آن استفاده کنید. قیمتگذاری فریمیوم هم یکی از آن استراتژیهای قیمتگذاری است که قبل از استفاده از آن باید تمام جوانب را بسنجید و بعد تصمیمگیری کنید. بسیاری از کسبوکارهای فعال در اینترنت که خدمات ارائه میدهند، برای معرفی خود و جذب مشتری از این روش قیمتگذاری استفاده میکنند. شما هم بسته به صنعت کسبوکارتان میتوانید برای قیمتگذاری محصول و خدمات خود از این روش استفاده کنید.