مدتی پیش یکی از کاربران سایت پرسید که حسابداری فروش چیست؟ میگفت تازه شغل حسابداری را شروع کرده و در هر روز کاری چندین بار از این واژه استفاده میشود. ولی نمیداند حسابداری فروش چیست و دوست ندارد از مدیرش بپرسد. چون در شرکت به او مثل یک حسابدار موفق و با تجربه نگاه میکنند. به او جواب دادیم؛ ولی فکر نمیکردیم افراد دیگری هم با این سوال روبهرو شده باشند تا اینکه هفته پیش بالای 15 بار این سوال را از ما پرسیدند.
برای همین تصمیم گرفتیم در مقالهای به این سوال پاسخ دهیم و شما را به بهترین شکل با این مفهوم آشنا کنیم. در این مقاله همراهمان باشید تا هر چیزی لازم است در این باره بدانید را بگوییم. قبل از بررسی این موضوع لازم است که دیدتان را نسبت به حسابدار فروش باز کنیم. این یکی از گامهای اولیه و مناسب برای حسابداران تازه کار است، چون باعث میشود در همهی زمینههای حسابداری تجربه کسب کنید.
حسابداری فروش چیست؟
حسابدار فروش یا همان sales accountant، کاری است که مسئولیت مدیریت مشاغل مرتبط با فروش در بیزنس را به عهده دارد. حسابداران فروش مسئولیت تولید پتانسیل بازار از طریق پیش بینی، تولید سرنخ، توصیه محصولات و خدمات جدید و بستن قرارداد فروش را دارند. حسابداران حرفهای پتانسیل بازار را با حسابهای واجد شرایط تعیین میکنند. وظایف شغلی این افراد آغاز فرآیند فروش با برنامهریزی قرار ملاقاتها، پرزنت اولیه، درک نیازهای مشتری، برقراری رابطه با مشتریان بالقوه، حل قابلیتهای محصول و خدمات، غلبه بر مخالفتها و آمادهسازی قراردادهاست.
کارشناسان با پیگیری محصولات رقابتی از طریق حسابها، دادهها را به استراتژی تبدیل میکنند. این افراد با شناسایی نیازهای مشتری و ارزیابی نتایج فعلی، محصولات جدید را معرفی میکنند. مثلاً شما در شرکت تولید پاوربانک، حسابدار فروش است. متوجه شدید که مشتریان به پاوربانکی نیاز دارند که نمایشگر دیجیتال داشته باشد و سرعت شارژش بالا باشد. برای همین محصول جدید را طوری معرفی میکنید که این نیازها را رفع میکند. البته باید خود محصول هم واقعا این ویژگیها را داشته باشد.
مسئولیت و وظایف حسابدار فروش چیست؟
اگر بخواهیم به صورت خلاصه این وظایف را بگوییم و وقت شما را تلف نکنیم، مهمترین وظایف حسابدار فروش موارد زیر است:
- به روز رسانی قیمتها، محصولات و کالاها و همچنین مدیریت فاکتورها و اسناد مربوط به فعالیتهای فروش. مثلاً در اوایل بهار قیمت محصولات زمستانی را کاهش و تیشرت را افزایش میدهد.
- ثبت قیمت محصولات و خدمات جدید در نرم افزار مدیریت حسابداری
- مسئول وارد کردن اطلاعات فروش به نرم افزار حسابداری، این اطلاعات شامل لیست فاکتورهای فروش در روز، محاسبه ارزش کل کالای فروخته شده به علاوه مالیات میشود. مثلاً اگر شما حسابدار فروش یک شلوار فروشی هستید و امروز 12 شلوار جین ترم فروختید و قیمت هر کدام 500 هزار تومان و به ازای هر کدام باید 10% مالیات بدهید. لازم است که فاکتور این فروشها را ثبت کنید و بنویسید محصولاتی که امروز فروخته شدند را با 5 میلیون خریداری کردید و با محاسبه مالیات، قیمت کل آنها 5.5 میلیون است.
- فاکتورهای فروش مرتبط از جمله فاکتورهای فروش محصول و خدمات را به روز رسانی کنید.
- به روز رسانی و پیگیری دریافت و تحویل فاکتورها.
- مدیریت فاکتورها و کوپنهای تخفیف. برای مثال فاکتورهای ورودی و خروجی را باید مدیریت کنید. مثلاً امروز چند شلوار وارد کردید و چند عدد فروختید یا صادر کردید به شهر یا کشور دیگری.
- حسابدار فروش باید با بخش انبارداری هماهنگ باشد تا ببیند که آن چیزی فاکتور شده و به آنها فروختهاند، در انبار موجود است یا خیر. همچنین وقتی امروز 10 قلم از محصول 1 فروخته شده، لازم است که از انبارداری بپرسد این محصول در انبار موجود است یا باید آن را سفارش دهد.
- مدیریت نقدی و بدهی. مثلاً شما در فروشگاه لوازم خانگی کار میکنید که محصولات خود را اقساطی میفروشد. لازم است که شما آنها را مدیریت کنید و سر ماه هر کسی قسط خود را آورد یادداشت کنید و به بقیه زنگ بزنید.
- در آخر هر روز لیستی از فاکتورهای فروش تعیین کنید و در آن ارزش کل کالا فروخته شده، مالیات و سود را بنویسید. مثلاً فروشگاه شما امروز 4 یخچال به قیمت 100 میلیون تومان فروخته است. شما هر یخچال را با قیمت 70 میلیون تومان خریدید و باید 9 درصد از قیمت فروش آن را به مالیات اختصاص دهید. در این حالت، ارزش کالا فروخته شده 400 میلیون تومان، مالیات 36 میلیون و سود خالص 84 میلیون تومان است.
- همراه حسابدار انبار و انباردار، موجودی کالاهای انبار و میزان فروش را با هم مقایسه کنید. اطلاعات خرید و فروش را خلاصه کنید و آن را در قالب گزارش روزانه ارائه دهید.
- یک لیست فروش ماهانه تهیه کنید.
- حسابدار فروش مسئول گزارش در مورد مطالبات به مدیران است.
- گزارش استفاده از فاکتور مالی ماهانه، سه ماهه یا سالانه را با توجه به الگوی موجود تهیه کنید.
- ارتباط با مشتریان برای مشاوره و معرفی محصولات، همچنین رسیدگی به امور مشتریان نیز از وظایف حسابدار فروش است.
- تهیه لیست قیمت محصولات و کالاها، تنظیم قراردادهای فروش کالا و خدمات هنگام تحویل
- ثبت اطلاعات مشتری و به روز رسانی و مدیریت آنها. از اطلاعات مشتریان برای صدور کارت vip در صورت وجود استفاده کنید.
- همچنین ممکن است وظایف دیگری توسط مدیر به شما محول شود.
مهارتها و صلاحیتهای حسابدار فروش
- لیسانس حسابداری با مهارت فروش عالی
- 5 سال سابقه کار و موفق بودن در آن
- دانش گستردهای از مهارتهای فروش تاکتیکی
- وقت شناس و قابل اعتماد با مهارت ارتباطی خوب
- توانایی کار تیمی و تولید باکیفیت سر زمان مشخص
- مهارتهای ارتباط کلامی و شفاهی قوی
- مهارتهای تحلیلی پویا
- توجه به جزئیات، اولویت بندی و مدیریت زمان
- دارای نگرش مثبت
کلام آخر
در این مقاله اول گفتیم که حسابداری فروش چیست و بعد مسئولیت، مهارت و صلاحیتهای آن را بررسی کردیم. حسابداری فروش یکی از شغلهای پر درآمد و آسان است که به مهارت خاصی هم نیاز ندارد. کسانی که تازه حسابدار شدند این شغل را انتخاب میکنند. چون برایشان راحت است و تجربه کاری خوبی محسوب میشود. در این شغل هر کاری که لازم است یک حسابدار انجام دهد، به صورت ساده انجام میشود.