یادگیری خرد به معنای ارائه محتوای آموزشی، به روشی کوتاه و مختصر است. انتقال میزان مناسبی از اطلاعات در یک آموزش، باعث تعامل بهتر و حفظ دانش برای فراگیران شده و باعث صرفهجویی در زمان و هزینه برای کارفرمایان میشود.
در حال حاضر زمان ارائه پاورپوینتهای طولانی و برگزاری دورههای سیستم مدیریت، گذشته است. نیروی کار جهانی رسماً وارد عصر استراتژیهای آموزشی بیسابقه، با نام: یادگیری خرد (microlearning) شده است.

یادگیری خرد که با نیازها و رفتارهای نیروی کار امروزی تطبیق داده شده است، جذابتر، کارآمدتر و مقرونبهصرفهتر است. اما، این نوع آموزش در واقع شامل چه مواردی است؟
در اینجا همه مواردی که باید در مورد روش یادگیری خرد بدانید، از جمله تعاریف، مزایا و نمونههایی از نحوه پیادهسازی آن در استراتژی آموزش کارکنان، آورده شده است. پس اگر میخواهید اطلاعات بیشتری درباره این موضوع داشته باشید، با ما همراه باشید.
یادگیری خرد چیست؟
یادگیری خرد روشی است برای آموزش و ارائه محتوا به فراگیران در فواصل زمانی کوتاه (3 تا 5 دقیقه) که نتیجه آن یادگیری متمرکز است. یادگیرنده دقیقا میداند، که چه مبحثی را در چه زمانی میآموزد و میتواند آموزش خود را در زمان و مکانی که متناسب با برنامه خودش باشد، تکمیل کند.
به نحوه دسترسی به محتوا، در زندگی روزمره خود فکر کنید. به احتمال زیاد، شما از طریق اطلاعات مختصر در شبکههای اجتماعی یا اعلانهای بهروزرسانی اخبار در تلفن همراهتان، به این محتوا دسترسی پیدا میکنید.
محتوای یادگیری خرد عادت شما به خوانش هر روزه این محتوا را مهار کرده و به شما امکان دسترسی به اطلاعات کوتاهی را میدهد، که به مراتب جذابتر بوده و به راحتی قابل فهم هستند.
مفهوم یادگیری خرد، بر اساس منحنی فراموشی هرمان ابینگهاوس است، که نشان میدهد وقتی افراد مقادیر زیادی اطلاعات را دریافت میکنند، حفظ آموختهها به مرور زمان کاهش مییابد. در واقع، افراد معمولاً 80 درصد از دانشی را که یاد میگیرند، در عرض یک ماه فراموش میکنند.
یادگیری خرد به فراگیران اجازه میدهد در طول زمان، آموزش را دوباره مرور کنند. علاوه بر این حفظ نکات کلیدی را بهبود میبخشد و مخاطب را قادر میسازد تا یادگیری را در جریان کار روزانهاش بگنجاند.
نمونههایی از یادگیری خرد
محتوای یادگیری خرد، میتواند شامل اشکال مختلفی باشد. اما نکته مهم این است که باید حتما کوتاه و مختصر باشد.
در اینجا چند نمونه از فرمتهای یادگیری خرد آورده شده است:
- متن – پاراگرافهای کوتاه، پیامها یا نکات مختصر
- تصاویر – تصاویر، عکسها یا موارد بصری
- ویدیوها – ویدیوهای دارای توضیح کوتاه و سریع، مشابه آنچه ممکن است در شبکههای اجتماعی ببینید.
- صوتی – تکههایی از گفتار یا موسیقی
- عناصر تعاملی – آزمونها، بازیها، فلش کارتها و گیمیفیکیشنها
پلتفرمهای یادگیری خرد که از قالبهای مختلف محتوا استفاده میکنند، آنهایی هستند که به بهترین وجه مخاطبانتان را جذب میکنند. هدف یادگیری خرد، سرگرم کننده بودن محتوا و سهولت یادگیری برای مخاطب است. بنابراین مخاطب میتواند در هر شرایط و زمانی به یادگیری پرداخته و همچنان برای ادامهدادن انگیزه داشته باشد.
این روش یادگیری میتواند در تعدادی از موارد موثر باشد. نظیر: آموزش کارکنان جدید یا راه اندازی طرحهای جدید در سطح شرکت.
مزایای یادگیری خرد
- تکمیل سریع یادگیری: یادگیری خرد، سریع و آسان است. تنها در عرض چند دقیقه، فراگیران میتوانند مهارتهای جدیدی را کسب کنند یا دانششان را مرور کنند، سپس به سر کار بازگردند. در حالی که قبلاً ممکن بود زمانشان را صرف محتوای شبکههای اجتماعی کنند، اکنون میتوانند زمانشان را بهینه کرده و در حین کار به یادگیری ادامه دهند.
- صرفهجویی در زمان: این روش همچنین باعث صرفهجویی در زمان کارفرما میشود. این دورههای آموزشی کوتاه و سریع بوده و باعث صرفهجویی قابل توجهی در زمانتان میشود.
- مناسب برای مخاطب امروزی: مخاطب امروزی نوعا از طریق تلفن همراه به محتوا دسترسی دارد. یادگیری خرد نیز به این نوع دسترسی به محتوا، بسیار نزدیک است. یادگیری خرد اطلاعات را در زمانهای کوتاه 2 تا 5 دقیقهای به مخاطب ارائه میکند. این نوع ارائه محتوا برای مخاطب پرمشغله امروزی، بسیار کاربردی و مناسب است.
- تقویت تعاملات: آموزشهایی که در زمانهای کوتاه به مخاطب ارائه میشوند، برای فراگیران جذابتر هستند- 50 درصد از کارمندان میگویند اگر محتوا کوتاهتر بود، از ابزارهای یادگیری شرکتشان بیشتر استفاده میکردند.
- افزایش حفظ دانش: همانطور که قبلا ذکر کردیم، روش یادگیری خرد به طرز قابل توجهی سبب حفظ اطلاعات میشود. تحقیقات نشان میدهد که یادگیری خرد تمرکز را بهبود میبخشد و تا 80 درصد از حفظ محفوظات در درازمدت پشتیبانی میکند. در این روش فراگیران میتوانند به راحتی دورههای مورد نیاز را مجدداً مشاهده کنند و عملکردشان را بهبود بخشند.
- امکان خود یادگیری: یکی از مزایای کلیدی یادگیری خرد این است، که امکان یادگیری توسط خود مخاطب را فراهم میکند. در نتیجه به فراگیران این امکان را میدهد که آموزش را در زمانی که برایشان مناسب است تکمیل کنند.
معایب یادگیری خرد
- برای موضوعات پیچیده مناسب نیست: یادگیری خرد ابزاری قدرتمند برای انتقال سریع و مؤثر اطلاعات است، اما ممکن است برای موضوعات پیچیدهتر مناسب نباشد.
- برای موضوعات تخصصی مناسب نیست: درست است که برای موضوعات عمومی، استفاده از یادگیری خرد راهحل مناسبی است؛ اما برای موضوعات تخصصی و یا طولانی، استفاده از این روش توصیه نمیشود.
بهترین شیوههای یادگیری خرد
1. یادگیری خرد را با گوشی همراه سازگار کنید.
یادگیری خرد و یادگیری توسط تلفن همراه، روزبهروز محبوبتر میشوند. این دو روش مکمل هم هستند. بنابراین هنگام طراحی درسهای یادگیری خرد، مطمئن شوید که مخاطب میتواند توسط موبایل خود از آنها استفاده کند. محتوا را مناسب استفاده در گوشی همراه طراحی کنید تا فراگیران نگران ابزار یادگیری نباشند و به جای آن فقط بر محتوای آموزشیتان تمرکز کنند.
2. دسترسی بدون مرز را فراهم کنید.
92 درصد از کاربرانی که اطلاعات ورودشان را فراموش میکنند، سایت را ترک میکنند. به همین دلیل است که نحوه دسترسی به محتوای یادگیری خرد بسیار مهم است.
ارائه یکپارچه آموزش، نیاز به صفحه ورود را از بین برده و دسترسی آسان به محتوا را فراهم میکند. این مسئله به کاربران اجازه میدهد تا بهترین عملکردشان را داشته باشند. میتوانید دورههای یادگیری خرد برای برنامهها و ابزارهایی که فراگیران قبلاً از آنها استفاده میکردند نیز طراحی کنید. این کار میتواند تعامل را با مخاطب تا 300٪ افزایش دهد.
3. از فیلمها استفاده کنید.
95 درصد بیشتر احتمال دارد که فراگیران اطلاعات ارائه شده در قالب ویدیو را انتخاب کنند. از ویدیوهای یادگیری خرد برای نشان دادن موقعیتهای واقعی زندگی که فراگیرانتان میتوانند در قالبی جذاب و پویا با آنها ارتباط برقرار کنند، استفاده کنید. همینطور ویدیوهای کوتاهی را که قبلاً در شبکههای اجتماعی با آنها آشنا هستند، برایشان تکرار کنید.
ایجاد محتوای آموزشی ویدیویی، به بودجه زیادی نیاز ندارد. اغلب، تماشای ویدیوهایی که به سادگی با تلفن همراه گرفته میشوند، برای فراگیران جذابتر است.