اولین وب سایت در سال 1991 ایجاد شد و هنوز هم می توان آن را به صورت آنلاین مشاهده کرد. اینترنت از روزهای اولیه خود با سرعت بی‌سابقه‌ای رشد کرده است و اکنون بیش از 5 میلیارد کاربر معمولی دارد که تقریباً 63 درصد از جمعیت جهان را تشکیل می‌دهند. برخی معتقدند که الگوی جدید اینترنت Web 3.0 است. البته، آنها استدلال می کنند که مجموعه ای از فناوری های نسل بعدی می تواند جامعه را مختل کند، درست مانند وب 1.0 در دهه 1990.

با وجود این نگرانی ها، مفهوم Web 3.0 می تواند دنیای متفاوتی را به بشریت ارائه دهد. برای درک این فناوری، شاید بهتر باشد نگاهی گذرا به گذشته اینترنت بیندازیم و سپس پاسخ دهیم که وب 3 چیست. احتمالاً Web3 چیست؟ یکی از مهم ترین سوالاتی که برای درک آینده اینترنت باید به آن پاسخ داد، این مقاله Web3 را با جزئیات بیشتری پوشش می دهد.

وب 1.0: یک صفحه وب استاتیک

اولین نسخه از اینترنت گاهی اوقات “شبکه ثابت” نامیده می شود. صفحات وب در این نسخه اطلاعات فقط خواندنی را در اختیار کاربر قرار می دادند و به طور کلی فاقد ویژگی های تعاملی بودند. از طرفی تولید محتوا توسط افراد یا سازمان های خاصی انجام می شد و اصلا شبیه آنچه امروز با آن سر و کار داریم نبود.

وب 2.0: صفحات پویا

در اکتبر 2004، O’Reilly Media و MediaLive اولین کنفرانس Web 2.0 را برای معرفی مجموعه ای از نرم افزارهای مبتنی بر وب جدید، از جمله جاوا اسکریپت، HTML5 و CSS3 برگزار کردند که به جذاب تر و تعاملی شدن وب سایت ها کمک کرد. در پایان سال 2005، یوتیوب نیز راه اندازی شد. سایت اشتراک ویدیو بخش بزرگی از انقلاب وب 2.0 بود که ورود اینترنت به عصر محتوای پویا را نشان داد. کاربران اکنون می توانند با صفحات وب تعامل داشته باشند، با یکدیگر ارتباط برقرار کنند و محتوا تولید کنند. برای بسیاری از مردم، بزرگترین ویژگی این دوره ظهور رسانه های اجتماعی بود. از طرفی در همین شرایط در سال 2007 اولین آیفون به عنوان یک گوشی هوشمند پرچمدار تولید شد که کمک زیادی به پیشبرد مسیر وب 2 کرد.
طولی نکشید که همه ما به راحتی با ترکیب تلفن های هوشمند و اینترنت 2G ارتقا یافته محتوا را ایجاد می کردیم، به اشتراک می گذاریم و در مورد آن نظر می دادیم. اگر وب 1.0 را به عنوان یک گزینه فقط خواندنی در نظر بگیریم، وب 2.0 را می توان به عنوان چیزی که امروزه به عنوان اینترنت می شناسیم توصیف کرد.

Web3 چیست؟!!

به طور کلی، پاسخ دقیق به این سوال که وب 3 چیست، یک کار چالش برانگیز است. اما اشاره به ویژگی آشکار آن ممکن است تا حد زیادی موضوع را روشن کند. Web3 فناوری ها و مفاهیمی مانند تمرکززدایی، اقتصاد مبتنی بر توکن و بلاک چین را به توسعه دهندگان و فعالان ارزهای دیجیتال معرفی کرد.
به طور گسترده تر، چشم انداز Web3 ارائه نسخه جدیدی از دنیای آنلاین امروزی است. تمرکززدایی در این مدل از اینترنت به معنای گرفتن کنترل از شرکت های کلان داده و سازمان های مرکزی و واگذاری آن به توده ها است. به عبارت ساده تر، تمرکززدایی به این معناست که کاربران اینترنت می توانند به طور مستقیم به تجارت بپردازند، واسطه ها را کنار بگذارند و قدرت را از نهادهای کنترل کننده سلب کنند. بنابراین، تمرکز بیشتری بر حفظ حریم خصوصی، شفافیت و مالکیت کاربر خواهد بود. Web3 مبتنی بر وب معنایی و هوش مصنوعی است.


در پاسخ به اینکه وب 3 چیست، فناوری بلاک چین و ارز دیجیتال نیز باید در نظر گرفته شود. ارزهای دیجیتال و اقتصادهای رمزی اساساً تمرکززدایی را تسهیل می کنند. در واقع آنها اجازه می دهند اطلاعات در فضایی خارج از صلاحیت نهادهای کنترل کننده ذخیره شود. وب 3.0 روش جدیدی برای ایجاد برنامه های کاربردی وب است وب 3.0 راه های جدیدی برای ایجاد برنامه های کاربردی ارائه می دهد. تعداد زیادی مشخصات وجود دارد: برنامه ها باید نسبتا کوچک و فشرده باشند، داده ها باید تکه تکه باشند، نرم افزارها باید بتوانند روی هر سیستمی اجرا شوند، برنامه ها باید بسیار سریع و انعطاف پذیر باشند.

فناوری های وب 3

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد Web3، مرور فناوری های مربوطه می تواند بسیار مفید باشد. مسیرهای مختلفی وجود دارد که توسعه این نسخه از اینترنت می تواند طی کند. در اینجا برخی از فناوری های Web3 وجود دارد که دانستن آنها مهم است.

DeFi: امور مالی غیرمتمرکز

یکی از جذاب ترین بخش های وب 3، فناوری DeFi است که مخفف امور مالی غیرمتمرکز است. هدف DeFi ایجاد انقلابی در بخش مالی است و نیاز به سازمان‌های مرکزی مانند بانک‌ها، پردازشگرهای پرداخت و سایر واسطه‌ها را از بین می‌برد. در عوض، یک سیستم مالی همتا به همتا برنامه ریزی شده است که مبتنی بر شبکه های غیرمتمرکز یا بلاک چین است.
طرفداران Web3 بر این باورند که این رویکرد کارمزدها را کاهش می دهد، سرعت تراکنش ها را افزایش می دهد و سرمایه را با کارایی بیشتری تخصیص می دهد. همچنین با توجه به اینکه مبالغ وام، وثیقه و سایر داده ها در دسترس همگان خواهد بود، شفافیت افزایش می یابد.
لازم به ذکر است که اکثر این خدمات ارائه شده توسط بانک ها و سایر واسطه های مالی از طریق دیفای امکان پذیر است. این خدمات شامل سپرده های بانکی، وام و استقراض، تجارت دارایی و بیمه است. چند نمونه از پروتکل های محبوب DeFi عبارتند از Uniswap (UNI)، Aave (AAVE) و Chainlink (LINK) که برای تراکنش های مالی طراحی شده اند.

NFT: توکن های غیر قابل تعویض

توکن‌های غیرقابل تعویض (NFT) دسته‌ای از دارایی‌های دیجیتالی هستند که بر روی بلاک چین ساخته شده‌اند. درک NFT گام بزرگی در پاسخ به چیستی Web3 خواهد بود. هر NFT منحصر به فرد است (غیرقابل تعویض) و هیچ دو توکن مشابهی ندارند. این برخلاف ارزهای رایج مانند دلار است که قابل تعویض هستند، به این معنی که یک دلار دقیقاً مانند هر دلار دیگری است.
اما تا به حال، NFT ها تنها برای کارهای هنری دیجیتال به طور گسترده مورد استفاده قرار گرفته اند. با رشد چشمگیر بازار کریپتو در سال 2021، فروش چند میلیون دلاری NFT برای این بخش امری عادی بود.
دنیای کریپتو علیرغم کاهش اخیر، از NFT ها دست برنداشته است. طرفداران Web3 آنها را برای تأیید مالکیت معنوی، احراز هویت اسناد و عملکردهای مختلف بازار ارزهای دیجیتال مفید می دانند. بسیاری از انواع ارزهای دیجیتال معامله شده از NFT در بلاک چین خود پشتیبانی می کنند. برخی از نمونه ها عبارتند از: اتریوم (ETH)، سولانا (SOL)، آواکس (AVAX).

DAO: سازمان غیرمتمرکز خودمختار

در شبکه 3 ممکن است درک فناوری سازمان غیرمتمرکز مستقل (DAO) پیچیده به نظر برسد، اما مفهوم اصلی ساده است. DAO گروهی است که با هدفی مشترک ایجاد شده و قوانین، برنامه ها و اهداف آن در بلاک چین کدگذاری می شوند. DAO ها توسط اعضای خود کنترل می شوند و به گونه ای سازماندهی می شوند که سلسله مراتب، بوروکراسی و تشریفات اداری در DAO وجود نداشته باشد. اکثر آنها بر روی یک ساختار دموکراتیک کار می کنند، بنابراین تنها رای کاربران از نظر تعداد توکن های رمزنگاری تعیین کننده است. چیزی که DAO را برای کاربران جذاب می کند این است که تمام تراکنش های مالی در بلاک چین ثبت می شوند. بنابراین هرگونه مداخله شخص ثالث منتفی است.
علاوه بر این، معاملات از طریق قراردادهای هوشمند، غیرقابل ویرایش و شفاف انجام می شود. نکته جالب دیگری که باید به آن اشاره کرد این است که با جدا کردن سازمان ها از ساختارهای بوروکراتیک شرکت های سنتی که متشکل از مدیران، هیئت مدیره و سرمایه گذاران هستند، DAO به همه اعضا اجازه می دهد در صورت لزوم در مورد هر گونه تغییر مشارکت و رأی دهند.

چگونه در وب 3 سرمایه گذاری کنیم؟

کارشناسان بر این باورند که وب 3 به بخش مهمی از توسعه روزافزون اینترنت تبدیل خواهد شد. اگر این چشم انداز محقق شود، می تواند منافع قابل توجهی برای سرمایه گذاران و کارآفرینان به همراه داشته باشد.
اگر به این دیدگاه اعتقاد دارید، خرید ارز دیجیتال راهی آسان برای سرمایه گذاری در Web3 است. می توانید ارزهای رمزنگاری شده را خریداری کنید که از پروتکل های DAO و DeFi پشتیبانی می کنند. شما همچنین قادر خواهید بود آثار هنری خود را در قالب NFT بفروشید. با این حال، به یاد داشته باشید که وب 3.0 در مراحل ابتدایی خود است. بنابراین سرمایه گذاری در این زمینه قطعا نیازمند نظارت یا مشاوره افراد واجد شرایط است.