هفته گذشته یکی از دوستانم برای سایت فروشگاهی که دارد، از من مشاوره گرفت. البته صحبت‌های ما بیشتر حول و حوش بهینه سازی وبسایتش بود. اما در این بینن مشکل دیگری هم داشت. می‌گفت هنوز هم مطمئن نیستم قیمتی که روی محصولاتم تعریف کرده‌ام خوب است یا نه؟! دنبال این بود که یک استراتژی قیمت‌گذاری مشخص داشته باشد. اما خودِ شما تا حالا به این فکر کرده‌اید که چرا بعضی محصولات با اینکه توسط شرکت‌های مختلف تولید می‌شوند، قیمت یکسانی دارند؟ شرکت‌ها چگونه قیمت محصولات خود را انتخاب می‌کنند؟ یا اینکه قیمت‌گذاری رقابتی چیست و چگونه کار می‌کند؟ اگر این سؤالات ذهن‌ شما را هم درگیر کرده، تا پایان این مقاله همراه ما باشید تا با تعریف و مفهوم قیمت‌گذاری مبتنی بر رقابت بیشتر آشنا شوید و مثال‌های واقعی از دنیای تجارت را ببینید.

 

تعریف قیمت‌گذاری رقابتی

قیمت‌گذاری رقابتی روشی ساده برای تعیین قیمت یک محصول است که با مشاهدۀ قیمت محصولات رقبا انجام می‌گیرد. یکی از قوانین نانوشتۀ دنیای تجارت این است که همۀ کسب‌وکارها برای جذب مشتری باید قیمتی را انتخاب ‌کنند که یا کمتر، برابر یا کمی بالاتر از قیمت رقبا باشد. از این رو، تعیین قیمت رقابتی برای شرکت‌هایی که برای وفاداری مشتری اهمیت زیادی قائل‌اند، یک روش کاملاً استاندارد و کاربردی محسوب می‌شود.

 

در این استراتژی قیمت‌گذاری، شرکت شما قیمت کالاهایش را با در نظر گرفتن قیمت همان کالای مشابه که توسط رقیب‌تان تولید می‌شود انتخاب می‌کند. یعنی شما سعی می‌کنید در این ارزش رقابتی مهم (یعنی قیمت) از برندهای رقیب کم نیاورید! البته توجه داشته باشید که به غیر از قیمت، هنوز پای ارزش‌های دیگر مثل کیفیت و… وسط است.

 

یک نمونه استراتژی قیمت‌گذاری

خیابانی را تصور کنید که سه بستنی‌فروشی دارد و همگی طعم‌های مشابهی ارائه می‌دهند. فروشگاه A یک اسکوپ را به قیمت 20 هزارتومان می‌فروشد. فروشگاه B همین اسکوپ را به قیمت 22 هزار تومان و فروشگاه C آن را به قیمت 15 هزارتومان می‌فروشد.

 

خب، حالا فروشگاه A می‌تواند برای جذب مشتریان بیشتر، قیمت خود را به 17 هزار تومان کاهش دهد و خود را بین فروشگاه B و C قرار دهد؛ اما در عین حال، ارزش بهتری (مثلاً طعم خوشمزه‌تر) نسبت به فروشگاه B ارائه دهد و از این طریق، مشتری بیشتری جذب کند.

 

قیمت گذاری ر قابتی

 

اجرای استراتژی قیمت‌گذاری رقابتی

برای پیاده‌سازی این استراتژی قیمت‌گذاری، باید عواملی مانند استراتژی‌های رقیب، هزینه‌ها و پیشنهادات بازار را در نظر بگیرید. بیشتر مشتریان ارزش یک محصول را با مقایسه قیمت‌های برندِ مشابه می‌سنجند. اگر قصد دارید استراتژی‌ قیمت‌گذاری رقبا را بررسی کنید، چند سؤال کلیدی هست که حتماً باید پاسخ آن‌ها را پیدا کنید:

 

ارزشی که شرکت به مشتریانش ارائه می‌دهد چطور با رقبا مقایسه می‌شود؟

توجه داشته باشید که اگر مشتریان، محصول شرکتی را ارزشمندتر بدانند، احتمالاً قیمت بالاتری هم برایش پرداخت می‌کنند. اما اگر محصول کم‌ارزش یا فاقد ارزش تلقی شود، شرکت باید قیمتش را کمتر کند. یا برای توجیه هزینۀ بالاتر، روی دیدگاه مشتری‌اش کار کند و آن را تغییر دهد.

 

آیا شرکت به نسبت ارزشی که ارائه می‌دهد، با رقبای متعددی مواجه است؟

اگر پاسخ مثبت است، شرکت می‌تواند قیمت پایین‌تری روی محصولش بگذارد تا رقبای با تواناییِ کمتر را از بازار خارج کند.

 

آیا بازار تحت سلطه رقبای بزرگ‌تر با قیمت‌های پایین‌تر است؟

اگر پاسخ مثبت است، شرکت باید با ارائه محصولات و خدمات با ارزش بیشتر و قیمت بالاتر، درآمد بیشتری را هدف قرار دهد.

 

همان‌طور که می‌بینید، با تسلط بر روش قیمت‌گذاری رقابتی، کسب‌وکارها می‌توانند خودشان را در بهترین جایگاه بازار قرار دهند. همچنین، مشتریانی را که دقیقاً به دنبال ارزش ارائه‌شده توسط آن‌ها هستند را جذب نمایند. البته قیمت‌گذاری مبتنی بر رقابت فقط زمانی موفقیت‌آمیز است که شرکت بتواند از نظر هزینه‌های تولید با رقبای خود رقابت کند. مثلاً شرکت جدیدی که تلاش می‌کند وارد بازار شود و هنوز هیچ‌گونه مشتریان وفاداری ندارد، قبل از هر چیز باید بودجه و هزینه‌های تولید محصول را در نظر بگیرد.

 

توجه به این نکته خیلی مهم است که هدف از قیمت‌گذاری رقابتی همیشه برابری یا شکست‌دادن قیمت رقبا نیست. بلکه هدف اصلی، قیمت‌گذاری بر اساس «ارزش» ارائه‌شده توسط برند در مقایسه با «ارزش» رقبا است.

 

دو مثال عینی از قیمت‌گذاری رقابتی

همان‌طور که پیش از این گفتیم، نوعی از قیمت‌گذاری رقابتی شامل آنالیز قیمت رقبا و سپس تعیین قیمت مشابه اما کمی پایین‌تر برای محصولات خود است. فروشندگان این کار را با پیگیری قیمت رقبا از طریق تحقیقات بازار (Market Research) انجام می‌دهند. البته تحقیقات بازار می‌تواند شامل پیگیری تغییرات قیمت در طول زمان برای آنالیز روندهای قیمتی نیز باشد. در ادامه نگاهی خواهیم داشت به دو نمونۀ معروف از قیمت‌گذاری مبتنی بر رقابت.

 

کوکاکولا و پپسی

رقابت بین کوکاکولا و پپسی یکی از معروف‌ترین نمونه‌های تعیین قیمت بر اساس رقابت است. این دو شرکت سال‌هاست به طور مداوم بر استراتژی قیمت‌گذاری و همچنین کمپین‌های تبلیغاتی یکدیگر نظارت می‌کنند تا بتوانند در بازار رقابتی نوشابه باقی بمانند.

 

تپسی و اسنپ

این دو شرکت ایرانی که در زمینۀ تاکسی اینترنتی فعالیت می‌کنند، همواره در زمینۀ قیمت‌گذاری و شیوه‌های تخفیف‌دهی با یکدیگر رقابت می‌کند. البته اسنپ یک سوپراپلیکیشن است که خدمات دیگری نیز ارائه می‌دهد. اما در زمینۀ تاکسی اینترنتی، اسنپ و تپسی قیمت‌های خود را بر اساس استراتژی‌های قیمت‌گذاری یکدیگر تنظیم می‌کنند.

 

استراتژی قیمت گذاری رقابتی

 

جمع‌بندی

در این مقاله دیدیم که قیمت‌گذاری رقابتی به معنی تنظیم قیمت‌ها بر اساس قیمت‌ رقباست. همچنین دیدیم که این روش مزایا و معایبی نیز دارد. مثلاً اگر کالاهای جایگزین کمی در بازار وجود داشته باشد که بتوان قیمت را بر اساس آن‌ها مقایسه کرد، قیمت‌گذاری رقابتی می‌تواند پیچیده شود. حتی ممکن است باعث جنگ قیمتی نیز شود. با این حال، این روش قیمت‌گذاری ریسک ورود به بازار را کمتر می‌کند و باعث می‌شود برندها خیلی درگیر پیچیدگی‌های قیمت‌گذاری محصول نشوند.

 

سوالات متداول

قیمت‌گذاری رقابتی چیست؟

قیمت‌گذاری رقابتی یکی از روش‌های معمول در تعیین قیمت محصولات یا خدمات است که بر اساس شرایط رقابتی بازار صورت می‌گیرد. در این روش، شرکت‌ها قیمت خود را بر اساس قیمت‌های رقبا و وضعیت بازار تعیین می‌کنند. هدف اصلی از قیمت‌گذاری رقابتی، جذب مشتریان و حفظ بهترین سهم از بازار در مقابل رقباست.

آیا قیمت بر اساس رقبا باعث جنگ قیمتی می‌شود؟

بله، در مواردی می‌تواند جنگ قیمتی به وجود بیاید. این جنگ زمانی رخ می‌دهد که یک شرکت قیمت خود را کمتر می‌کند و مشتریان با فهمیدن این موضوع، برند رقیب را رها می‌کنند تا به دنبال پایین‌ترین قیمت بازار باشند.

این مطلب رو دوست داشتید؟


کتاب آموزش بازاریابی



با 13 روش متداول بازاریابی و برخی از اصطلاحات این حوزه آشنا شوید.


دانلود رایگان