اگر به دنبال یک چارچوب بازاریابی جذاب و موثر هستید، مدل AIDA یکی از بهترین گزینه های آینده برای جذب مشتری و افزایش فروش در رشد کسب و کار شما است. در مجموع، این چارچوب بر اساس چهار اصل توجه، علاقه، میل و عمل به بازاریابان و بازاریابان کمک می کند تا بهترین راه حل های تبلیغاتی را برای جذب مشتریان و تشویق آنها به خرید محصولات یا خدمات بیابند.
ممکن است بپرسید آیا واقعاً مدل AIDA تا این حد مؤثر است؟ باید بگویم که با نگاهی به آمار و گزارش های زیر به راحتی می توان پاسخ این سوال را فهمید:
- استفاده از مدل IDA در تبلیغات، توجه مخاطب را به تبلیغات تا 113 درصد افزایش می دهد. (منبع: فوربس)
- استفاده از مدل IDA در تبلیغات باعث افزایش 79 درصدی اثربخشی تبلیغات می شود. (منبع: Outgrow)
- استفاده از مدل IDA در تبلیغات در مطالعات ثابت شده است که بازده سرمایه گذاری در تبلیغات را تا 100 درصد افزایش می دهد. (منبع: HubSpot)
- از هر 4 آگهی، یک تبلیغ بر اساس مدل IDA طراحی می شود. (منبع: بازاریابی لایف)
- استفاده از مدل IDA در تبلیغات، نرخ کلیک روی تبلیغات را تا 50 درصد افزایش می دهد. (منبع: TechWyse)
با استفاده از مدل IDA ابتدا با تکنیک های مختلف تبلیغاتی توجه مشتری را به محصولات و خدمات خود جلب می کنیم و سپس سعی می کنیم علاقه او را به این محصولات و خدمات برانگیزیم تا با ایجاد حس اشتیاق در او، او را وادار به خرید از ایالات متحده
مدل AIDA چیست؟
مدل IDA در واقع مراحل شناختی را که فرد طی فرآیند خرید یک محصول یا خدمات طی می کند، شناسایی می کند. این مدل بهعنوان یک نمودار نشاندهنده فرآیند خرید به منظور راهنمایی و راهنمایی بازاریابان در ایجاد تبلیغات مؤثر و کمک به خریداران در انتخاب محصول و خرید نهایی است.
آیا می خواهید از نرم افزار CRM به صورت رایگان استفاده کنید؟
مدل AIDA در واقع ترکیبی از 4 کلمه زیر است:
- توجه
- علاقه
- میل میل
- عمل
در زیر جدول مراحل مدل AIDA در بازاریابی آمده است:
سطح | شرح |
توجه | در این مرحله باید توجه مخاطب را به خود جلب کرد و آنها را به سمت محصول یا خدمات جذب کرد. در این مرحله از روش هایی مانند استفاده از تبلیغات جذاب، تولید محتوای جذاب و استفاده از شعارهای جذاب استفاده می شود. |
علاقه | در این مرحله باید اطلاعات بیشتری در مورد محصول یا خدمات در اختیار مخاطبان قرار گیرد تا علاقه آنها به محصول یا خدمات شما افزایش یابد. برای این کار می توانید از محتوای آموزشی استفاده کنید که به مشتریان مشاوره و راهنمایی می دهد. |
میل | در این مرحله باید اشتیاق مخاطب را به سمت خرید محصول یا خدمات خود سوق دهید. برای این کار باید مزایا و مزیت های محصول یا خدمات خود را به خوبی به مشتریان ارائه دهید و عوامل انگیزشی برای خرید ارائه دهید. |
عمل | در این مرحله باید مخاطب را تشویق به اقدام و خرید محصول یا خدمات خود کنید. برای این منظور می توانید از روش هایی مانند ارائه تخفیف، ایجاد فشار زمانی برای خرید و ارائه راه های آسان برای خرید استفاده کنید. |
«بهترین تبلیغات، تبلیغاتی است که بیشترین تأثیر را روی مخاطب داشته باشد. برای این کار به تبلیغاتی نیاز دارید که توجه مخاطب را جلب کند، حس علاقه به محصول را در خود ایجاد کند و با ایجاد تمایل به خرید، او را تشویق به خرید کند.
دیوید آگیلوی
1. جلب توجه مخاطب به محصولات و خدمات (توجه)
اولین و مهمترین مرحله مدل AIDA جلب توجه مشتریان بالقوه است. به یاد داشته باشید که یکی از اولین راه هایی که مخاطبان شما با شما ارتباط برقرار می کنند، محتوایی است که به روش های مختلف تولید و منتشر می کنید.
محتوایی ایجاد کنید که مخاطب را مجذوب خود کند، ذهن او را درگیر کند و چند سوال در مورد شما، برندتان، محصولات و خدماتی که ارائه می دهید در ذهن او ایجاد کند.
یک مثال موفق از مرحله جلب توجه مدل IDA، کمپین کوکاکولا به اشتراک گذاری یک کوکا است. در سالهای 2013 و 2014، شرکت کوکاکولا یک کمپین تبلیغاتی راهاندازی کرد که در آن لوگوی برند را با نامهای محبوب و تکراری افراد جایگزین کرد. بنابراین وقتی از سوپرمارکت خرید می کنید، حتی اگر نوشابه های کوکاکولا در لیست خرید شما نباشد، یک نگاه ساده به یخچال نوشیدنی موجود در فروشگاه کافی است تا توجه شما را به نوشابه های کوکاکولا با بسته بندی های شیک جلب کند. . و اگر کمی دقیق تر نگاه کنید، احتمالاً نام خود را روی بطری های نوشابه می بینید.
کوکاکولا با سفارشی سازی محصولات خود توجه بسیاری از مخاطبان را به خود جلب کرده است. این کمپین به قدری در شبکه های اجتماعی محبوب شد که طولی نکشید که تقریباً همه تصاویری از بطری های نوشابه را با نام خود در شبکه های اجتماعی به اشتراک گذاشتند.
در واقع کاری که این کمپین انجام داد ایجاد حس ارتباط شخصی با برند در مشتریان بود و با وجود اینکه بسیاری از افراد حتی قبل از این کمپین از کوکاکولا اطلاع داشتند، به افزایش فروش برند کمک شایانی کرد.
2. ایجاد حس علاقه به محصولات و خدمات (Interest)
هنگامی که توانستید توجه مخاطبان خود را به برند و محصولات خود جلب کنید، یکی از چالش هایی که با آن روبرو خواهید شد حفظ و حفظ این توجه است.
تا زمانی که مشتری متوجه محصول شما شده است، وقت آن است که دلایل خوب و محکمی برای حفظ این علاقه به او ارائه کنید و به تدریج به این نتیجه برسید که واقعاً به این محصول نیاز دارد. پس او را به کسب اطلاعات بیشتر در مورد شما و محصولاتتان علاقه مند کنید.
از این پس باید جذابیت محتوای خود را افزایش دهید. به او نشان دهید که نیازهای او را می شناسید و دقیقاً می دانید که او به دنبال چه چیزی است. اینگونه به او ثابت می کنید که محصولات و خدمات شما دقیقاً همان چیزی است که مشتری به دنبال آن بوده است.
کمپین Breaking 2 نایک یکی از نمونههای برجسته استفاده از مدل AIDA برای تبلیغ کفشهای جدید Zoom Vaporify Elite بود. این کمپین با کمک ویدیوهای جذاب و الهام بخش، مطالب آموزشی و مصاحبه با دوندگان حرفه ای توانست علاقه و هیجان مخاطبان را جلب کند.
3. ایجاد تمایل به خرید محصول در مخاطب (Desire)
هدف مرحله سوم مدل AIDA ایجاد ارتباط بین مشتریان بالقوه و محصول یا خدمات ارائه شده است.
در مرحله قبل علاقه مشتری را به محصول برانگیختیم. حالا وقت آن است که مشتری را متقاعد کنید و از طریق یک سری تکنیک احساس نیاز به محصول ایجاد کنید.
سعی کنید از روش هایی استفاده کنید که احساسات مشتری را درگیر کند. ویژگی های منحصر به فرد محصول، کیفیت و انحصار آن را نشان دهید تا مشتری متوجه تفاوت برند شما با دیگران شود.
یکی دیگر از تکنیک های پرکاربرد ارائه اثبات اجتماعی است. نظرات و تجربیات مثبت مشتریان راضی را به مشتریان بالقوه منتقل کنید و کاری کنید که به شما اعتماد کنند و محصول شما را بخرند.
به عنوان مثال، آمازون همیشه بر اهمیت رضایت مشتری تاکید کرده و نظرات کاربران، رتبه بندی محصولات و محصولات مرتبط را در صفحات خرید محصول نمایش می دهد. این اطلاعات مصرف کنندگان را تشویق می کند که مصمم تر برای خرید محصول و در نهایت خرید باشند.
4. در مشتری خرید کنید
چهارمین و آخرین مرحله از مدل AIDA، تشویق مشتری به خرید است. اکنون مشتری شما و محصولات شما را می شناسد و می داند که خدماتی که ارائه می دهید همان خدماتی است که نیازهای او را برآورده می کند.
با این حال، نباید انتظار داشته باشید که همه مشتریان تمام مراحل مدل IDA را با موفقیت پشت سر بگذارند و به مرحله چهارم برسند. پس حالا که مشتریانی که در این مرحله هستند به گلچینی تبدیل شده اند، سعی کنید شرایط خرید را در اختیار آنها قرار دهید تا زحمات شما به ثمر بنشیند.
معمولاً بازاریابان باید تمام تلاش خود را برای متقاعد کردن مشتری برای خرید در این مرحله انجام دهند. برای این منظور درخواست های جذابی با کمک CTA ها انجام می شود. مانند: «اکنون بخر» یا «تبلیغ رایگان برای استفاده از محصول» در ترغیب مشتری به خرید بسیار مؤثر است.
معایب مدل AIDA
در کنار ویژگی هایی که در مورد مدل آیدا ذکر کرده ایم، نکات ضروری در رابطه با معایب این مدل وجود دارد که باید در نظر داشته باشید.
تا مدت ها مدل AIDA مدل موفقی برای فرآیند فروش محسوب می شد، اما امروزه با افزایش تنوع مدل های فروش، دیگر نمی توان از این مدل خطی به تنهایی در فرآیندهای فروش مدرن استفاده کرد.
از سوی دیگر، مدل AIDA به طور مداوم مراحل مختلف فرآیند فروش را ترسیم می کند. اگرچه در واقع این فرآیند به هیچ وجه خطی نیست و مشتریان می توانند در طی فرآیند تصمیم گیری خرید، روندی پیشرونده را طی کنند یا در خرید خود تردید کرده و به مراحل قبلی برگردند.
بنابراین، امروزه برای بهبود فرآیند فروش، از مدلهای غیرخطی و چند فرآیندی استفاده میشود که گاهی بر کانالها و رسانههایی تمرکز میکنند که مشتریان میتوانند با آنها تعامل داشته باشند. این قالب ها اغلب انعطاف پذیر هستند و می توانند به بهبود فرآیند فروش کمک کنند.
به خاطر داشته باشید که در فرآیند فروش، هیچ روشی نمی تواند صد در صد برای همه به یک شکل قابل اجرا باشد. بنابراین باید استراتژی فروش خود را با توجه به عواملی مانند بازار هدف، نوع محصولات و خدمات ارائه شده و نقاط قوت و ضعف تیم فروش خود طراحی کنید.
نرم افزار CRM را اکنون کاملا رایگان امتحان کنید: از نرم افزار CRM به صورت رایگان استفاده کنید